Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Monesti alakynnessä olleella Dallasilla on NHL:n finaaleissa edessään kesän suurin haaste – suomalaistähtien Stars aikoo kestää Tampa Baynkin moukaroinnin: "Se tulee luonnostaan"

Aikaisin sunnuntaina Suomen aikaa käynnistyvissä Stanley Cupin loppuotteluissa kohtaa kaksi varsin erilaista joukkuetta.

NHL
Dallas Vegas Miro Heiskanen Joel Kiviranta 14092020
Dallas on ollut käynnissä olevien NHL:n pudotuspelien aikana usein ottavana osapuolena. Kuvassa Starsin maalia puolustamassa muun muassa Miro Heiskanen (4) sekä Joel Kiviranta (25).Getty Images

Hyökkäyksellä voitetaan otteluita, puolustamisella mestaruuksia, sanotaan.

Mikäli ikuisuuden vanhaan pallopelikliseeseen on uskominen, neljän suomalaispelaajan edustamalla Dallas Starsilla pitäisi olla sunnuntaina alkavissa Stanley Cupin loppuotteluissa hyvät mahdollisuudet hyökkäyspelaamisestaan tunnettua Tampa Bay Lightningia vastaan.

Lienee kiistatonta, että Tampa on joukkueista materiaalin puolesta laadukkaampi ja leveämpi, mutta Dallas on tehnyt tiiviistä viisikkopuolustamisesta taidetta jo usean viikon ajan. Stars ei ole usein ollut pelillisesti se parempi joukkue kaukalossa, mutta sillä ei ole ollut suurtakaan merkitystä lopputuleman kannalta.

Miro Heiskasen, Joel Kivirannan, Roope Hintzin ja Esa Lindellin edustama Dallas on voittanut kahdestatoista edellisestä ottelustaan kahdeksan.

Stars joutui toisella kierroksella Coloradoa vastaan ja konferenssifinaalissa Vegasia vastaan useaan kertaan köysiin, mutta sieti moukarointia suorastaan erinomaisesti. Vaikka joukkue tyytyy usein ottamaan enemmän vastaan, se puolustaa pelin ydintä loistavasti – parhaaseen laukaisusektoriin ei pääse helpolla.

Ja jos sinne onkin päästy, maalivahti Anton Hudobin on ollut suorastaan ilmiömäinen läpi kesän.

Kun loppuottelusarja alkaa Edmontonissa varhain sunnuntaina aamuyöllä Suomen aikaa, Dallas joutuu kesän kovimman haasteen eteen. Nyt vastaan luistelee yhdistelmä, jonka pelinopeus ja pelitavallinen monipuolisuus tulee mittaamaan Dallasin viisikkopelin laadun tavalla, jollaista ei vielä olla nähty.

Miro Heiskanen
Miro Heiskasen mukaan Dallas ei hätkähdä, vaikka Tampa Baykin pääsisi painostamaan edessä olevissa Stanley Cup -finaaleissa.Getty Images

Nopea, taitava ja rosteriltaan erittäin syvä Tampa pystyy pelaamaan eri rytmeillä laadukkaammin ja monipuolisemmin kuin mikään toinen NHL-joukkue. Tämä tarkoittaa sitä, että Dallas tulee myös tässä sarjassa olemaan ottavana osapuolena paljon. Dallas on sietänyt vastustajan vahvoja jaksoja toistaiseksi hyvin ja siihen sen pitää myös nyt pystyä.

– Ollaan siedetty hyvin sitä, että vastustaja hallitsee ottelua, ja uskon, että siitä on meille nyt tässäkin sarjassa apua. Meidän pelityylimme on hieman puolustusvoittoisempi kuin heillä, joten se tulee tavallaan luonnostaan. Osataan käsitellä niitä hetkiä, kun vastustaja vie ottelua, koska ollaan totuttu siihen, Dallasin Miro Heiskanen sanoo Yle Urheilulle.

Osaltaan kysymys on myös kokemuksen tuomasta maltista.

– Täytyy vain luottaa siihen omaan juttuun. Jokaisessa pelissä tulee niitä hetkiä, kun vastustaja hallitsee peliä. Silloin täytyy vain jatkaa omaa peliä ja pysyä omassa sapluunassa.

Toisaalta vastakkain ovat joukkueet, jotka eivät tunne toisiaan erityisen hyvin. Eri konferenssissa pelaavat joukkueet kohtasivat toisensa runkosarjassa ainoastaan kaksi kertaa – Dallas vei otteluista molemmat jatkoajalla. Kun vielä Tampan ratkaisevan konferenssifinaalivoiton ja Cup-finaalien alkuun jäi ainoastaan kaksi päivää, videosulkeisiinkaan ei juuri jäänyt aikaa.

– Videoilta voidaan opiskella aika tehokkaasti sitä, miten he pelaavat. Ei kauheasti olla heitä vastaan pelattu, mutta videoiden kautta pääsee aika hyvin kiinni siihen, miten joku pelaa. Kova porukka sieltä tulee ja edessä on selkeästi kovin sarja, mitä meillä on tänä kesänä ollut, Heiskanen tietää.

– Meidän on oltava heti valmiina pelaamaan.

Esa Lindell 22082020
Anton Khudobin on ollut Dallasin maalilla osaltaan varmistamassa Starsin ensimmäistä finaalipaikkaa 20 vuoteen.Getty Images

Dallasin valmius pelata heti alusta onkin yksi mielenkiintoinen teema, kun kiekko putoaa jäähän. NHL-kuplissa on pelattu uskomattoman tiiviillä otteluohjelmalla, mikä on laittanut pelaajien fysiikan kovaan testiin. Tampa on pelannut kaksi viikkoa joka toinen päivä, joten sillä tuskin on käynnistymisvaikeuksia.

Dallas sen sijaan sai finaalisarjan alle neljä arvokasta vapaapäivää. Tauko teki varmasti monen pelaajan ruhjeille hyvää, mutta jätti ilmaan kysymyksen siitä, miten nopeasti joukkue pääsee takaisin rytmiin.

– Totta kai se on mukavaa, että saatiin muutama lepopäivä. Ei tässä kesällä ole kauheasti ehtinyt huilata, kun on kaksi kuukautta pelattu joka toista päivää. Luulen, että kyllä tauko meille pienen etulyöntiaseman antoi, etenkin sarjan alussa. Toisaalta, finaaleissa varmasti jokainen vetää aivan täysillä, oli huilannut tai ei, Heiskanen pyörittelee.

Yhtä napsua vaille

Dallasin erinomaisesta kesästä huolimatta Tampa lähtee alkavaan sarjaan ennen muuta materiaaliedun kautta suosikkina.

Dallas on kuitenkin pysynyt kehittämään peliään läpi kesän, mikä antaa sille erinomaiset lähtökohdat myös loppuottelusarjaan. Stars oli alkusarjan otteluissa sekä ensimmäisissä Calgary-otteluissa heikko, mutta on parantanut peliään jatkuvasti.

Vegas-sarjassa nähtiin toistaiseksi ehjin Dallas.

Mikäli tämä trendi jatkuu, ja Dallas saa peliinsä vielä napsun lisää, sillä on kaikki eväät voittaa Stanley Cup. Käytännössä tämä tarkoittaa aiempaakin ehjempää viisikkopeliä sekä kykyä pitää yllä tehokkuus, jolla se on operoinut hyökkäyspäässä läpi kesän – ja tähän kuuluu myös loistavasti toiminut erikoistilannepelaaminen.

– Nousujohteisuus on ollut meille iso juttu. Alkusarja oli meille vaikea, mutta ollaan parannettu ja kehitetty peliä koko ajan. Tavoite on, että peli kehittyisi loppuun asti. Mitä pidemmälle mennään, sitä paremmin halutaan pelata. Siinä ollaan onnistuttu ja sitä myös nyt haetaan, Heiskanen sanoo.

Kehittyä Dallasin pelin totisesti pitää. Tampa pystyy oikeastaan vastaamaan kaikkiin Dallasin vahvuuksin, oli sitten kyse maalivahtipelistä, laadukkaasta viisikkopelistä, erikoistilanteista tai fyysisestä kovuudesta. Starsin onkin pystyttävä pelaamaan huoneentaulunsa mukaisesti neljällä ketjulla ja kolmella pakkiparilla laadukasta 60 metrin jääkiekkoa.

Brayden Point Tampa Bay 13092020
Tampan Bayn Brayden Point on ollut pudotuspeleissä hurjassa vireessä. Keskushyökkääjä on iskenyt 17 ottelussa tehot 9+16=25.Getty Images

– Me ollaan aika syvä joukkue ja siksi nähdäkseni menestytään. Jokainen ketju ja pakkipari pystyy puolustamaan tiivisti, ja toisaalta jos on annettu paikkoja, veskari on ollut aivan loistava. Meidän etu on siinä, että tasaisessa jengissä kaikki pystyvät pelaamaan hyviä minuutteja, Heiskanen uskoo.

Heiskanen on oikeassa, mutta se, saako Dallas syvyydestään etua, jää nähtäväksi. Brayden Pointin johtaman Tampan ykkösketjun pysäyttäminen on ennakkoon Starsin murheista suurin. Mikäli se saa tulikuuman ketjun pelaamista edes hieman kuriin, sen mahdollisuudet kasvavat eksponentiaalisesti – ja päinvastoin.

Viime kädessä kahden hyvin erilaisen huippujoukkueen kohtaamisessa päivän kunto tulee näyttelemään valtavaa roolia. Kun marginaalit ovat olemattoman pienet, pienet asiat ratkovat otteluita ja sarjoja. Se tekee lopputuleman ennakoinnista erittäin vaikeaa.

Varmaa on vain se, että parhaiden pelaajien on oltava parhaita, kun kiekko putoaa jäähän.

– Onhan tämä tosi hienoa. Ollaan pelattu hienosti ja päästy Stanley Cupin finaaleihin. Ihan uskomatonta, Heiskanen intoilee.

Lue myös:

Mikko Koivu jäi ilman jatkosopimusta Minnesota Wildissä

Tampa Bay marssi Stanley Cupin finaaleihin, Komarovin Islanders taipui vasta jatkoerässä – "Tunteet ovat nyt pinnassa"

Kommentti: Suomalaissensaatio Joel Kivirannan tarina kuvaa Dallas Starsin pudotuspelimarssia – myrskyn silmästä nousi uskomattoman sitkeä voittajajoukkue

Neljän suomalaisen edustama Dallas Stanley Cupin finaaleihin – Kiviranta nosti Starsin jatkoajalle, Gurjanov ratkaisi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat