Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Miro Heiskanen on lähellä temppua, johon yksikään suomalainen ei ole NHL:ssä pystynyt – hyökkäystehojen lisäksi yksi tilasto kertoo mykistävästä kyvystä varjella omaa maalia

Suomalaispelaaja on toisena vuonna putkeen vahvoilla NHL:n pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

NHL
Miro Heiskanen 17012019
Dallasin Miro Heiskanen on ollut NHL:n pudotuspeleissä huimassa vireessä sekä puolustus- että hyökkäyspäässä.Getty Images

Jääkiekkoliiga NHL:n pudotuspelien arvokkaimmalle pelaajalle ojennettava Conn Smythe-pokaali on kiertänyt suomalaispelaajia sitkeästi läpi suomalaisen noin 40-vuotisen NHL-historian. Rehellisyyden nimissä suomalaiset eivät myöskään ole kovin lähelle vuosien saatossa päässeet.

Tällä kaudella ollaan kuitenkin lähellä, ja jo toisena vuonna peräkkäin.

Bostonin Tuukka Rask oli vahva ehdokas palkintoon vuosi sitten. Savonlinnalaisveskaria pidettiin vielä viidennen loppuottelun alla mahdollisena voittajana siinäkin tapauksessa, että Boston olisi hävinnyt loppuottelut, kuten se lopulta hävisikin.

Palkinto kuitenkin ojennettiin lopulta – aivan oikeutetusti – St. Louisin Ryan O’Reillylle.

Ennen sunnuntaina käynnistyvää loppuottelusarjaa Tampa Bayn ja Dallas Starsin välillä suurin voittajasuosikki on Tampan Brayden Point, joka on loukkaantumisista huolimatta ollut pudotuspelikevään selkeästi paras pelaaja. Mikäli Tampa voittaa Stanley Cupin, Pointia on vaikea sivuuttaa – olettaen, että hän pysyy terveenä.

Jos taas Dallas voittaa finaalisarjan, esiin nousee Miro Heiskanen.

Heiskanen on ollut kiistatta Starsin tärkein yksittäinen pelaaja läpi kesän. Maalivahti Anton Hudobin voisi nousta keskusteluun Heiskasen rinnalle, mutta tuskin ohi suomalaisen. Heiskanen on pelannut mykistävän pudotuspelikesän kentän molemmissa päissä.

Miro Heiskanen 11082020
Miro Heiskasen (vas.) lisäksi Dallasin maalivahti Anton Khudobin voisi olla yksi ehdokas NHL:n pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.Getty Images

Heiskanen on ollut läpi pudotuspelien Dallasin kaiken kiekollisen pelaamisen voimakkain käynnistävä voima. Heiskasen loisto perustuu ennen muuta poikkeukselliseen luisteluun, mikä mahdollistaa pelin johtamisen alakerrasta. Toisaalta espoolaispuolustaja on aktiivisesti tukemassa hyökkäyksiä toisesta aallosta.

Halu tukea hyökkäyksiä on näkynyt vakuuttavalla tavalla myös tehotilastoissa. HIFK:sta NHL:ään ponnistanut Heiskanen on ennen finaalisarjan alkua pudotuspelien pistepörssissä neljäntenä tehoilla 5+17. Kymmenen edellisen vuoden aikana puolustajista ainoastaan San Josen Brent Burns on yltänyt pudotuspelien pistepörssissä neljän joukkoon.

Se, että Heiskanen dominoi NHL:n pudotuspelejä vasta toisella NHL-kaudellaan, kertoo nuoren lahjakkuuden potentiaalista olennaisen.

– Aika luontaisesti oma pelaaminen on tullut myös pudotuspeleissä. Aika samalla tavalla minä pelaan pudotuspeleissä ja runkosarjassa. Pyrin auttamaan joukkuetta hyökkäyksessä puolustuksen lisäksi. Peli itsessään on olut hyvin samanlaista kuin aiemminkin, nyt on vain tulosta tullut enemmän, Heiskanen sanoo Yle Urheilulle.

– Koko ajan olen pystynyt pelaamaan hyvällä itseluottamuksella.

Se, mikä usein unohtuu Heiskasen tapauksessa, on tämän kypsyys oman alueen pelaamisessa. Vaikka Heiskanen erottuu ennen muuta erinomaisen kiekollisen pelaamisen kautta, nuori suomalainen on ikäisekseen poikkeuksellisen kokonaisvaltainen puolustaja. Luistelu ja erinomainen mailankäyttö mahdollistavat loiston myös puolustuspäässä.

Heiskanen Miro
Ennen finaaliotteluita Miro Heiskanen on tehnyt NHL:n pudotuspeleissä viisi maalia.Getty Images

Yksi esimerkki vihreän nelosen loistosta löytyy jäähytilastoista. Dallasin kärkipuolustajaksi nopealla tahdilla noussut Heiskanen on pelannut läpi kevään läntisen konferenssin vaarallisimpia hyökkääjiä vastaan ottamatta viidellä viittä vastaan yhtäkään jäähyä. Heiskanen on pelannut pudotuspeleissä 355 minuuttia viidellä viittä vastaan.

Tilasto on mykistävä todiste hänen kyvyistään varjella omaa maalia.

– Tärkein asia itselle on puolustus, Heiskanen aloittaa.

– Haluan hoitaa puolustuksen ensin kunnialla ja hypätä vasta sitten mukaan hyökkäyksiin. Puolustajan tärkein tehtävä on kuitenkin pitää oma maali puhtaana. Hyvä puolustaminen myös johtaa parempaan hyökkäämiseen. Hyvän puolustuksen jälkeen on helppo hypätä esimerkiksi kakkosaallosta mukaan. En halua varastaa puolustuksesta.

Matka kesken

Heiskasen nousu NHL:n kovimpaan puolustajaeliittiin jo toisella kaudellaan hakee kasvutarinana laajemmassakin katsannossa vertaistaan, puhumattakaan suomalaisesta jääkiekosta. Heiskaselle voi helposti povata NHL:n parhaan puolustajan palkintoa tulevaisuudessa.

Suomalaispelaajaa ei olla koskaan valittu NHL:n parhaaksi puolustajaksi.

Heiskanen itse suhtautuu sensaatiomaiseen kauteensa viileästi, mutta samaan aikaan jopa hieman hämmentyen. Harva puolustaja on noussut Heiskasen tavoin huipulle parissa vuodessa – saati, että nuori puolustaja olisi voittanut Stanley Cupin ja Conn Smythen toisella NHL-kaudellaan.

– Onhan tässä aika uskomattomat fiilikset ja tietenkin se tuntuu hyvältä, että nostetaan mukaan Conn Smythe- keskusteluihin. Pienestä pitäen olen halunnut pelata Stanley Cupin finaaleissa ja nyt se tapahtui näin nopeasti. Se on aika uskomatonta, Heiskanen hymyilee.

Matka on silti vielä kesken.

– Olen pelannut hyvin ja pystynyt auttamaan joukkuetta, mutta ei tämä vielä ohi ole. Haluan kyetä auttamaan jengiä myös loppuotteluissa. Ei tässä vielä kauheasti viitsi Stanley Cupia tai muita pokaaleita miettiä, Heiskanen muistuttaa.

Lue myös:

Monesti alakynnessä olleella Dallasilla on NHL:n finaaleissa edessään kesän suurin haaste – suomalaistähtien Stars aikoo kestää Tampa Baynkin moukaroinnin: "Se tulee luonnostaan"

Tampa Bay marssi Stanley Cupin finaaleihin, Komarovin Islanders taipui vasta jatkoerässä – "Tunteet ovat nyt pinnassa"

Välipäivät maistuvat kovaa pelanneelle Dallasille: ”Kyllä tämä meitä jeesaa”

Kommentti: Suomalaissensaatio Joel Kivirannan tarina kuvaa Dallas Starsin pudotuspelimarssia – myrskyn silmästä nousi uskomattoman sitkeä voittajajoukkue

Neljän suomalaisen edustama Dallas Stanley Cupin finaaleihin – Kiviranta nosti Starsin jatkoajalle, Gurjanov ratkaisi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat