Suora

  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 5. osakilpailu, Hell RX
  • Urheiluruutu

Tommi Mäkisen kuskit romahtivat, Hyundai taianomaisesti niskan päälle mestaruustaistossa – MM-rallisarjan pisin päätöspäivä yli neljään vuoteen voi vielä yllättää: “Ladataan unihiekat pois”

Yle Urheilu niputtaa yhteen Turkin MM-rallin lauantain tapahtumat ja ennakoi sunnuntain päätöspäivää, jolloin on edessä vielä kisan vaativin erikoiskoe.

Rallin MM-sarja

1

Thierry Neuville
EPA-EFE/Reporter Images

Hyundai näytti taas vauhtinsa vaikeissa ralleissa

Turkin MM-rallin pisimmän kisapäivän päätteeksi Hyundait löytyivät kärkipaikalta. Thierry Neuville tykitti heti iltapäivän aluksi rajulla 31 kilometrin Yeşilbelden erikoiskokeella komean pohja-ajan. Toiseksi parasta kyytiä pitänyt Sébastien Loeb jäi pätkällä yli kymmenen sekuntia.

Vahva meno jatkui myös iltapäivän erikoiskokeilla. Neuville otti keskimmäiselle pohjat. Viimeiselläkin erikoiskokeella Hyundai oli ykkönen, kun 46-vuotias Loeb otti nimiinsä pätkävoiton 0,9 sekunnin erolla Neuvilleen.

Loeb nousi myös päivän päätteeksi kisan kokonaistilanteessa tasoihin Ogierin kanssa toiselle sijalle.

– Neuvillen iltapäivä oli sellainen, mitä Neuvillelta ja muutenkin Hyundailta on usein nähty huonokuntoisilla erikoiskokeilla. Heillä on joku taika löytää parempi pito uran pohjasta. Hyundain auto on usein nopein, kun ajetaan samoilla erikoiskokeilla päivän toinen lenkki, Yle Urheilun asiantuntija Miikka Anttila sanoo.

Kahdessa edellisessä MM-rallissa pisteiden ulkopuolelle jäänyt Neuville valitteli ennen päivähuoltoa, että ei ollut itse tyytyväinen autonsa säätöihin. Neuville oli kuitenkin illalla haluton kommentoimaan tarkemmin, mitä huollossa tehtiin. Hän myönsi, että joitain auton osia vaihdettiin. Sen jälkeen auto toimi.

– Olin todella tyytyväinen auton suorituskykyyn. Se on parantunut. Pystyimme hallitsemaan myös auton renkaita. Olin iltapäivällä kaikin puolin luottavaisempi, Neuville pyöritteli WRC All Liven lähetyksessä.

Hyundain tallipäällikkö Andrea Adamo oli suorastaan tunteellinen, kun puhui tiiminsä autojen huippuiskusta lauantai-iltapäivänä.

– Oli pitkä päivä ja sellainen päivä, jonka jälkeen olen rehellisesti sanottuna iloinen. Minun tiimini ihmiset pystyivät selvittämään asiat, jotka eivät toimineet niin kuin olisi pitänyt. Meidän automme on uusi monissa asioissa. Käytettävissä olevalla ajalla emme ole voineet käyttää 100-prosenttisesti autoa. Tiimini ihmiset ymmärsivät kehityskohteet. Näyttää siltä, että heidän tekonsa onnistuivat, Adamo sanoi WRC All Liven lähetyksessä.

2

Elfyn Evans Turkki 2020
Tommi Mäkisen Elfyn Evans oli pahoissa ongelmissa lauantaina

Tommi Mäkisen tiimillä tuskainen lauantai – Miikka Anttila muistaa samanlaisen ongelman viime vuodelta

Lauantain suurin häviäjä oli Tommi Mäkisen johtama Toyotan tiimi. Toyota johti ennen Turkkia tiimimestaruustaistoa viidellä pisteellä, mutta nyt Hyundain näyttää pääseen niskan päälle.

MM-sarjan kärkinimi Sébastien Ogier aloitti vahvasti kahdella pohja-ajalla kisapäivän. Iltapäivän lenkin ensimmäisellä pitkällä erikoiskokeella alkoivat kuitenkin Ogierin ongelmat. Hän ei pystynyt vaihtamaan vaihteita toivotusti. Lisäksi yksi rengas irtosi vanteelta.

Ogier ja Neuville lähtivät lähes tasoista lauantaihin, mutta Ogier hävisi päivän aikana yli 30 sekuntia Neuvillelle.

– Meillä oli jo viime vuonna Jari-Matti Latvalan kanssa Turkissa pitkällä erikoiskokeella samanlainen lopputulema eli vaihteissa oli ongelmaa. En tiedä, onko nyt kyse samasta ongelmasta. Mutta ongelma oli silti samantyyppinen, Anttila sanoo.

Kalle Rovanperä koki rengasrikon ja Elfyn Evansillakin oli vaikeuksia renkaiden kovan kulumisen kanssa.

– Kallella ja Evansilla oli hieman epäonnea, mutta joka tapauksessa tämä päivä ei ollut hyvä Toyotalle, Anttila toteaa.

Rovanperä videokansi
Katso Kalle Rovanperän rengasrikko

Elfyn Evans otti renkaiden kulumisen omaan piikkiinsä huoltoparkissa.

– Tuli yllätyksenä minulle, että renkaiden kulutus oli niin kovaa. Normaalisti en ole paras siinä, mutta en myöskään huonoin. Renkaiden kova kuluminen oli pieni järkytys. Maksoimme renkaiden kulumisesta kovan hinnan. Kun ajoin täällä vuonna 2018, renkaat kuluivat kovasti. Mutta ei näin paljoa. Tämä oli selvä virhe minulta, että renkaat kuluivat näin paljon, Evans totesi WRC All Livelle.

Evans lähtee päätöspäivään noin minuutin perässä Neuvillea. Reilut 27 sekuntia on eroa Loebiin sekä Ogieriin.

– Ongelmiin meni paljon aikaa. Olen vähän pettynyt. Mutta onneksi olen kuitenkin tällä, Ogier sanoi.

– Tärkeintä on pysyä huomenna Elfynin edellä, ottaa hyvät pisteet ja palkintokorokepaikka.

3

Ott Tänak
Ott Tänak on varmasti pettynein kuljettaja Turkin MM-rallin antiinAOP/imago sport

Hallitseva maailmanmestari joutui pettymään – keskeytyksen syystä oltiin mykkänä

Ogierin rauhallista suhtautumista kakkossijakamppailuun Loebia vastaan selittänee se, että hänen tilanteensa mestaruustaisteluun on hyvä ennen Turkin MM-rallin päätöspäivää. Evans on tällä hetkellä Ogierin pahin uhkaaja yhdeksän pisteen päässä.

Pari viikkoa sitten Virossa voittanut Ott Tänak nousi Ogierin toiseksi uhkaajaksi. Tänaki kiri 13 pisteen päähän. Hallitsevalle maailmanmestarille Tänakille kävi kuitenkin köpelösti Turkissa lauantaina.

Tänakin autoon tuli jonkinlainen ohjausvika ja hän ajoi ulos tieltä heti aamun ensimmäisellä erikoiskokeella. Tänak pääsee ralli 2 -säännön turvin kisaamaan sunnuntaina, mutta ongelmilla oli valtavat seuraukset.

Tänak videokansi
Katso Tänakin ulosajo kuvaa klikkaamalla!

Kun MM-rallikautta on näillä näkymin jäljellä Turkin jälkeen enää kaksi kamppailua, Tänakin mahdollisuudet mestaruudet ovat todennäköisesti menneet.

– Tämän päivän jälkeen Tänakin mahdollisuudet mestaruuteen taitavat olla aika teoreettiset, Miikka Anttila vahvistaa.

Hyundain tallipäällikkö Andrea Adamo oli haluton lauantai-iltana kertomaan tarkemmin, mistä Tänakin ongelmassa oli kyse. Adamo suostui vain sanomaan, että autoon tuli tekninen vika.

– Se oli jotain, mitä ei olisi pitänyt tapahtua. Eikä sitä tapahdu enää, Adamo painotti.

4

Esapekka Lappi Turkki 2020
Nouseeko pöly taas isoksi puheenaiheeksi Turkissa? Kuvassa M-Sportin Fordin Esapekka Lapin nostattama pölypilvi.Jaanus Ree

Pisin MM-rallin päätöspäivä yli neljään vuoteen – nouseeko pöly taas ongelmaksi?

Rallikuskit toistelevat usein pätkähaastatteluissaan loppurallia kohden aina, että mitä vaan voi vielä tapahtua. Myös lauantaina Turkin MM-rallin iltahuollossa sama mantra toistui. Tämän vuoden Turkin MM-rallissa lausunto ei ole kuitenkaan mitään hölynpölyä tai kulunut klisee.

Päätöspäivänä ajetaan kilpaa 88,74 kilometriä. Sunnuntaina nähdäänkin pisin MM-rallin päätöspäivä yli neljään vuoteen. Viimeksi enemmän on ajettu päätöspäivänä Meksikossa 2016.

Päätöspäivä lähtee liikkeelle heti koko kauden toistaiseksi pisimmällä erikoiskokeella. Luvassa on myös koko Turkin MM-rallin vaativin erikoiskoe eli 38,15 kilometriä pitkä Çetibeli. Se ajetaan ensimmäistä kertaa sunnuntaina jo Suomen aikaa kello 7.30 alkaen.

– Siinä ladataan unihiekat välittömästi pois, Ylen rallitoimittaja Tomi Tuominen huomauttaa.

– Erikoiskoe ajetaan niin aikaisin, että reitillä voi olla pölyä. Vaikka sunnuntainakin on todennäköisesti neljän minuutin lähtöväli, silti pöly ei ole poissuljettua, Miikka Anttila puolestaan sanoo.

Çetibelin lisäksi ajetaan kahteen kertaan Marmariksen 6,22 kilometriä erikoiskoe. Marmariksen lyhyt erikoiskoe toimii myös kisan päättävänä Power Stagena.

– Onneksi Power Stage ei ole sentään hirveän pitkä. Powerin pääsee suhteellisen kunnialla läpi niillä renkailla, mitä on pitkän erikoiskokeen jälkeen, Anttila toteaa.

Thierry Neuville
Katso lauantain päiväkooste kello 21 alkaen

TILANNE 8/12 EK:N JÄLKEEN

1. Thierry Neuville Hyundai 1.36.38,6

2. Sebastien Loeb Hyundai + 33,2

2. Sebastien Ogier Toyota + 33,2

4. Elfyn Evans Toyota +1.00,8

5. Kalle Rovanperä Toyota +1.18,8

6. Teemu Suninen Ford +1.35,0

7. Esapekka Lappi Ford +2.28,0

8. Gus Greensmith Ford +3.15,4

9. P-L Loubet Hyundai +4.20,4

Ralli jatkuu sunnuntaina kello 7.30. EK 10 suorana Yle Areenassa kello 9 ja TV2:ssa uusintana kello 10. Power Stage suorana TV2:ssa kello 13. Yle Urheilun verkkosivuilla seurataan rallia hetki hetkeltä koko kisapäivän ajan.

Lue lisää:

Katso, miten Ott Tänak ajoi ulos – reaktio tv-haastattelussa paljasti, kuinka jättimäinen takaisku mestaruustaistossa tuli

Mäkisen Toyotat vaikeuksissa loppupäivästä, Rovanperä ei voinut ajaa lujaa – Loeb tykitti komean pohja-ajan! Katso asiantuntijan vastaukset teidän kysymyksiinne – näin eteni Turkin MM-rallilauantai

Rallin MM-sarjan supertähdet raivostuivat tutusta aiheesta, Ylen asiantuntijakaan ei ymmärtänyt ratkaisua – Kalle Rovanperä paljasti myös rohkaisevan tiedon kärkikamppailuun

Yle seurasi hetki hetkeltä Turkin MM-rallin avauspäivää: Kalle Rovanperä kiri kärkitaistossa iskuasemiin – kovimman vastustajan kuskeilta tulista tekstiä: "Joka vuosi samaa kuraa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme