Suora

  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: Mafiaveljet vauhdissa – Edmontonissa nähtiin yksi kaikkien aikojen suomalaisesityksistä!

Ensimmäisessä Stanley Cup -finaalissa oli tarjolla yksi kaikkien aikojen suomalaisesityksistä loppuotteluhistoriassa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Joel Kiviranta juhlii maalia.
Joel Kiviranta on yksi Dallasin neljästä isossa roolissa olevasta suomalaispelaajasta.Getty Images

Dallas Starsin suomalaispelaajien käsittämätön dominanssi NHL:n pudotuspeleissä jatkuu. Paikallismediankin "Suomi-mafiaksi" ristimän porukan otteet hakevat vertaistaan laajemmassakin kotimaisessa NHL-katsannossa. Tästä ensimmäinen Stanley Cup -finaali oli viimeisin esimerkki.

Tarjolla oli yksi kaikkien aikojen suomalaisesityksistä tarunhohtoisen kiekkoliigan loppuotteluhistoriassa.

Ja nyt puhutaan ennen muuta siitä leveydestä, jolla suomalaiset Dallasissa operoivat. Toki jo lähtökohtaisesti tiedossa olivat Miro Heiskasen, Esa Lindellin ja Roope Hintzin kyvyt, mutta Joel Kivirannan satumainen nousu eturiviin kesken pudotuspelien on nostanut "mafiaveljien" tarinan uudelle tasolle.

Kivirantaan tiivistyy juuri nyt paljon.

Sunnuntaina jo viidennen maalinsa seitsemään viime otteluun tehnyt laitahyökkääjä on NHL-syksyn kovimpia sensaatioita. Nälkäinen ja ahnas kuudenkymmenen metrin pelaaminen riistoinen ja taklauksineen on tuonut Dallasin peliin valtavan lisäarvon. Se, että tämä on hakannut 1,88 maalia pelaamaansa tuntia kohden, on odottamaton, mutta joukkueelle tervetullut bonus.

Juuri Kivirantaan kiteytyy Dallasin materiaalin syvyys.

Kun kymmenen minuutin pelaajilla on niin suuri vaikutus joukkueen pelaamiseen kuin Kivirannalla ja esimerkiksi tämän ketjukaveri Roope Hintzillä on, joukkueen asiat tapaavat olla melko hyvin. Tämän ketjun ahnaan ja nälkäisen pelaamisen seurauksena syntyivät 1–0- ja 3–1-osumat.

Etenkin Kivirannan 3–1-maalilla oli lopputuleman kannalta valtava merkitys.

Tässä kohdin esiin voi nostaa myös Kivirannan henkilökohtaisen maalieron viidellä viittä vastaan pelatessa. Kun Keravan Shakersin kasvatti on ollut jäällä, Dallas on tehnyt viidellä viittä vastaan yhdeksän maalia ja päästänyt ainoastaan neljä. Suhdeluku 69,23% on koko joukkueen paras.

Jos rajaksi laitetaan vähintään kahdeksan pelattua ottelua, Miro Heiskanen (62,50%) nousee tilastossa sijalle kaksi. Tätä tämä tällä hetkellä Teksasissa on: suomalaisloistoa on tarjolla joka puolella.

Heiskanen loisti tuttuun tapaan sunnuntaina kentän molemmissa päissä. Käsittämättömän lahjakas suomalaistaituri alusti ottelun voittomaalin ja oli kiekolla tutun varma, mutta hoiti myös puolustusvelvoitteet hyvin. Loisto omissa on edelleen aihe, josta puhutaan Heiskasen kohdalla liian vähän.

Dallas Vegas Miro Heiskanen Joel Kiviranta 14092020
Dallasin suomalaisnelikko tekee vahva työtä sekä hyökkäys. että puolustuspäässä.Getty Images

Vaikka Esa Lindell tunnetaan enemmänkin puolustavana puolustajana – mitä hän toki onkin – sunnuntaina Heiskanen pelasi alivoimalla kaikista Dallas-pakeista eniten yhdessä Jamie Oleksiakin kanssa, yli kolme minuuttia. Tämä kertoo Heiskasesta paljon: valmennusjohto näkee pelaajassa muutakin kuin hyökkäysuhan.

Sitten oli vielä Lindell, joka varjeli tuttuun tapaan omaa maalia ison johtajan elkein. Eniten kaikista Dallas-pelaajista pelannut helsinkiläinen taklasi, blokkasi laukauksia, antoi vastustajille sopivan isällistä käsittelyä kulmissa ja maalin edustalla sekä kirjasi tililleen syöttöpisteen tärkeästä Joel Kivirannan maalista.

Ei mitään erityisen näyttävää, mutta juuri sitä, mitä voittava NHL-joukkue peruspakiltaan tarvitsee. Lindell on – kuten on tullut usein todettua – yksi NHL:n parhaista puolustavista pelaajista. Kun Heiskanen on yksi parhaista puolustajista ylipäätään, käsillä on ennen näkemätön suomalaiskaksikko NHL-joukkueen puolustuksessa.

Dallas siis teki ensimmäisessä finaalissa neljä osumaa ja jokainen joukkueen neljästä suomalaisesta ylsi tehoille. Jääkiekko on paljon muutakin kuin tehopisteitä, mutta sunnuntain Suomi-dominanssi tältä osin oli poikkeuksellista seurattavaa. Mafiaveljistä ei ole pitkään aikaan mikään Teksasissa jäänyt kiinni.

Muutenkin Dallasin leveys tuntui taas kerran kääntävän ottelun Starsin eduksi. Kuvaavaa on, ettei yksikään Dallas-hyökkääjä pelannut 18 minuuttia enempää. Tampalla tällaisia pelaajia oli viisi. Kun vielä huomioon otetaan, että levännyt Dallas oli jo lähtökohtaisesti joukkueista tuoreempi, vakuuttavasti neljällä ketjulla operoivan Dallasin jalan voisi kuvitella liikkuvan myös tiistaina.

Vain päivän huilin ratkaisevan konferenssifinaalin jälkeen saanut Tampa sen sijaan ei saanut jalkojaan liikkeelle ajoissa. Kun Boltsin koneet alkoivat käydä odotetuilla kierroksilla, Dallas johti ottelua jo 3–1. Tampa laittoi kaiken peliin kolmannessa erässä (laukaukset 22–2), mutta juna oli mennyt jo.

Sen junan lähetti matkaan Suomi-mafia sekä maalivahti Anton Hudobin.

Hudobin onkin nousemassa varteenotettavaksi haastajaksi Miro Heiskaselle, kun puhutaan pudotuspelien arvokkaimman pelaajan kisasta. Mikäli 35 kertaa avausfinaalissa torjunut venäläinen jatkaa nähdyllä tasolla ja Dallas selättää loppuottelusarjassa Tampan, kisa Heiskasen ja Hudobinin välillä menee tiukaksi.

Näihin äänestyksiin on kuitenkin vielä pitkä matka.

Sitä odotellessa kannattaa nauttia täysin rinnoin mafiaveljien käsittämättömästä syysvireestä – tällaista herkkua, kun tarjotaan suomalaiselle kiekkoyleisölle äärimmäisen harvoin.

Lue myös:

Dallasin suomalaiset johdattivat Starsin NHL:n avausfinaalin voittoon – tulikuuma Kiviranta osui jälleen: "En tiedä mistä on kyse"

Miro Heiskanen on lähellä temppua, johon yksikään suomalainen ei ole NHL:ssä pystynyt – hyökkäystehojen lisäksi yksi tilasto kertoo mykistävästä kyvystä varjella omaa maalia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat