Hyppää sisältöön

Tommi Mäkisen sensaatiokuski huimaan kisavoittoon ja MM-sarjan kärkeen – Kalle Rovanperä ei pystynyt tavoittelemaan Power Stagen ykkössijaa

Elfyn Evans otti toisen voittonsa tällä kaudella rallin MM-sarjassa.

Elfyn Evans
Katso Power Stage kuvaa klikkaamalla!

Tommi Mäkisen johtaman Toyotan tämän kauden sensaaatiokuljettaja Elfyn Evans voitti Turkin MM-rallin dramaattisten vaiheiden jälkeen. Evans nousi päätöspäivän aikana neljänneltä sijalta voittoon asti. Evansin takana palkintokorokesijoille ylsivät Hyundai-kuljettajat Thierry Neuville ja Sébastien Loeb.

Suomalaisista Kalle Rovanperä oli neljäs ja Esapekka Lappi kuudes.

Sunnuntaina nähtiinkin lukuisia käänteitä kisassa. Kisan päätöspäivä oli pisin yli neljään vuoteen erikoiskoekilometreillä mitattuna rallin MM-sarjassa. Viimeksi pidempi MM-rallin päätöspäivä on nähty Meksikossa 2016.

Päätöspäivä alkoi 38,15 kilometriä pitkällä Çetibelin erikoiskokeella, jossa nähtiin valtavasti käänteitä.

Esapekka Lappi, Kalle Rovanperä, Sébastien Ogier, Thierry Neuville ja Sébastien Loeb kokivat rengasrikon. Teemu Sunisen auton takajousitus puolestaan hajosi ja M-Sportin Fordin toisen suomalaisen kuljettajan auto jäi tien varteen.

WRC-kuljettajista vain Evans ja M-Sportin Fordilla ajava Gus Greensmith pääsivät koko kisan vaativimman erikoiskokeen puhtaasti läpi. Lauantaina keskeyttänyt Hyundain Ott Tänak lähti sunnuntaihin hakemaan ralli 2 –säännön turvin, mutta hänkään ei selvinnyt ilman ongelmia. Tänak ei kuullut kartturinsa Martin Järveojan nuotteja kunnolla, koska heidän kypäräpuhelimessa oli jotain vikaa.

ek9highlights.jfif
Katso kohokohdat aamun pitkältä erikoiskokeelta, joka oli dramaattisin erikoiskoe pitkään aikaan!

Kisaa ennen päätöspäivää johtanut Thierry Neuville putosi kärkipaikalta dramaattisen erikoiskokeen jälkeen kolmanneksi. MM-sarjan kärkinimi Ogier nousi omasta rengasrikostaan huolimatta niukasti myös Neuvillen ohi.

Viimeistä edellisellä erikoiskokeella Mäkisen johtaman Toyotan tilanne näytti kovin hyvältä. Lauantain päätteeksi Hyundait olivat kaksi kärkinimeä, mutta osat ennen rallin viimeistä lenkkiä olivat vaihtuneet. Tilanne ei kuitenkaan kauaa kestänyt.

Toisella kerralla Çetibelin erikoiskoe päätti Ogierin kisan lopullisesti. Ogierin Toyotaan tuli moottorivika. Ranskalainen joutui keskeyttämään kilpailun ennen aikojaan. Myös Esapekka Lappi kärsi jälleen kerran rengasrikon samaisella erikoiskokeella.

Sèbastien Ogier moottorivika
Katso Sébastien Ogierin dramaattinen moottorivika!

Rovanperälle kolme lisäpistettä Power Stagelta

Neljänneksi ajanut Kalle Rovanperä janosi vielä lisäpisteitä kisan päättäneeltä Power Stagelta. Vielä viimeistä edellisellä erikoiskokeella Rovanperä oli todennut ajavansa "hitainta vauhtia koskaan" ralliautolla, koska halusi tavoitella kärkitilaa Power Stagelta.

Ogierin keskeytyksen jälkeen Rovanperän piti tuoda kuitenkin auto turvallisesti maaliin, jotta Toyota saisi kahdelta kuljettajalta tiimipisteet.

Ott Tänakin ei tarvinnut miettiä enää tiimipisteitä, joten hän pystyi vetämään Rovanperää vielä kovemman ajan 1,3 sekunnin erolla. Kalle Rovanperä oli Power Stagen kolmas, kun Neuville ajoi vielä kovempaa kuin Tänak ja nappasi täydet viisi lisäpistettä.

–Yritin hyvää aikaa, mutta ilman suurta riskiä se ei ole mahdollista, Rovanperä sanoi Power Stagen maalissa.

Evan siirtyi voitollaan MM-sarjan kärkeen. Hänestä tuli tällä kaudella ensimmäinen kuljettaja, joka on voittanut kaksi osakilpailua. Evansin kisakin oli vuoristorataa. Hän oli lauantain päätteeksi vielä minuutin perässä kisaa johtanutta Neuvillea. Evans totesi kuluttaneensa liian paljon renkaita myös todella kovilla lauantain teillä. Hän otti renkaiden liian kovan kulumisen piikkinsä.

– Tämä oli vaikea viikonloppu. Lukuun ottamatta lauantain iltapäivälenkkiä vauhtimme on ollut lähellä kärkeä. Sen jälkeen voittotaistelun piti olla tavallaan ohi. Mutta tiesimme, että tämä päivä oli vaikea, Evans sanoi kisan jälkeen.

– Yritimme ajaa hyvin ja pysyä keskellä tietä. Se palkitsi meidät. Tiedän, että olimme myös vähän onnekaita. En pidä siitä, että perin tänään sijoituksia. Mutta Turkin MM-rallin luonne on tällainen. Olen yhä onnellinen. Ei tämä ole makein voitto, mutta pelin henki oli tämä.

– Tämä oli hyvä sijoitus myös MM-pisteiden näkökulmasta. Meidän pitää ottaa kaikki pisteet, jotka ovat saatavilla.

MM-sarjassa on näillä näkymin jäljellä enää kaksi kilpailua. Seuraavaksi kisataan Sardiniassa kahden viikon päästä.

LOPPUTULOKSET

1. Elfyn Evans Toyota 2.43.02,7

2. Thierry Neuville Hyundai + 35,2

3. Sebastien Loeb Hyundai + 59,4

4. Kalle Rovanperä Toyota + 2.35,9

5. Gus Greensmith Ford + 4.08,3

6. Esapekka Lappi Ford + 5.36,2

7. K. Katejanowicz Skoda * + 12.35,5

8. Pontus Tidemand Skoda * + 12.59,7

9. Adrien Fourmaux Ford * + 14.42,6

10. M. B-Wilkinson Citroen * + 14.46,4

* R5-auto

Power Stagen (6,22 km) tulokset:

1. Neuville 4.20,4 2) Tänak + 0,4 3) Rovanperä + 1,7 4) Evans + 1,7 5) Loeb + 5,6

MM-TILANNE TURKIN RALLIN JÄLKEEN

1. Elfyn Evans Toyota 97

2. Sebastien Ogier Toyota 79

3. Ott Tänak Hyundai 70

4. Kalle Rovanperä Toyota 70

5. Thierry Neuville Hyundai 65

6. Esapekka Lappi Ford 38

7. Teemu Suninen Ford 34

8. Craig Breen Hyundai 25

9. Sebastien Loeb Hyundai 24

10. Pontus Tidemand Skoda 11

TALLIEN TILANNE

1. Toyota 174

2. Hyundai 165

3. M-Sport Ford 101

Lue myös: