1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Loukkaantumisista kärsinyt Simon Suoranta tarvitsi kroppaansa lisää ytyä – apuun värvättiin penkkipunnerruksen ME-mies: "Hävetti kuinka vähän jaksoin nostaa penkistä"

Simon Suoranta nakutti neljä vuotta sitten ennätyskautensa SM-liigassa, mutta joutui sen jälkeen vammakierteeseen. Vaasalainen on käyttänyt koronatauon kropan vahvistamiseen voimaharjoittelulla.

Simon Suoranta siirtyi tammikuussa TPS:stä kasvattajaseuraansa Vaasan Sportiin. Koronan keskeyttämällä kaudella hän ehti pelata Vaasassa 17 ottelua tehoin 1+4. Kuva: Marko Tuominiemi / AOP

Kärpissä kahta Suomen mestaruutta juhlinut Simon Suoranta räväytti henkilökohtaisen tykkikauden siirryttyään Ässiin neljä vuotta sitten. Laitahyökkääjä takoi runkosarjassa tuolloin 18 maalia ja tarjoili 16 syöttöä, mutta mikä tärkeintä, hän pelasi 53 ottelua.

Sen jälkeen nousujohteisuuden katkaisivat erilaiset loukkaantumiset. Kahdella seuraavalla kaudella tilille kertyi reilut 20 ottelua, ja viime kaudellakin määrä nousi vain 44:ään.

Loukkaantumisten myötä Suoranta ei ole ehtinyt treenaamaan kroppaansa tarpeeksi jämäkkään kuntoon, mutta koronatauon tuoman ylimääräisen ajan hän on käyttänyt hyödyksi.

Kasvattajaseuraansa Vaasan Sportiin viime kaudella palannut Suoranta oli pitkään ajatellut hankkivansa henkilökohtaisen kuntovalmentajan, ja tarttui nyt tuumasta toimeen.

Apuun hän värväsi penkkipunneruksen maailmanennätysmiehen Fredrik Smulterin.

– Kemiamme natsasivat heti. On tärkeää, että on joku, joka laatii treeniohjelman ja katsoo, että sitä seurataan ja asiat tehdään oikein. Sellaista minulla ei ole aiemmin ollut, Suoranta sanoo Yle Sportenin haastattelussa.

– Treenaaminen helpottaa hommia jäällä. Fiilis on todella hyvä.

Fredrik Smulter pelasi itsekin nuorempana jääkiekkoa. Kakkosdivisioonan Malax IF:ää neljä edellistä kautta luotsannut Smulter haaveilee myös liigajoukkueessa valmentamisesta. Kuva: Yle/Sebastian Backman

Suoranta sanoo saaneensa lisää puhdasta voimaa, mikä näkyy esimerkiksi luistelussa.

– Kun aloitin, minua hävetti kuinka vähän jaksoin nostaa penkistä. On kuitenkin uskallettava ottaa askel tuntemattomaan ja haastaa itseään. Itseluottamus on moninkertaistunut, ja treenien jälkeen oli aina parempi fiilis kuin ennen, hyökkääjä sanoo.

Omalla urheilijaurallaan Smulter nosti penkistä huimat 401 kiloa. Smulter pelasi itse nuorempana jääkiekkoa ja on valmentanut kakkosdivisioonassa maalahtelaista Malax IF:ää.

– Tajusin miksi Simonilla oli paljon loukkaantumisia. 190-senttiseksi hänellä ei ollut tarpeeksi massaa, että kroppa olisi pysynyt kasassa, Smulter kertoo.

– Hänestä on tullut paljon vahvempi ja meininki jäällä näyttää hyvältä. Kun jäätreenit alkoivat, puhuimme, että se saattaa tuntua oudolta, koska hänestä on tullut painavampi ja vahvempi. Niin myös kävi, sillä jäällä viiletti uusi Simon.

Lue myös:

Hyökkääjä Simon Suoranta palaa Sportiin

Liigan siirtoikkuna meni kiinni, katso kaikki muutokset – mestariehdokkaat hankkivat riveihinsä leveyttä kilpaa

"Maalahden härkä" nosti ensimmäisenä maailmassa 400 kiloa penkistä – haamunosto oli kuitenkin lopun alkua: "Minusta tuli julkkis yhdessä yössä"