Hyppää sisältöön

Kalle Rovanperä nousi maailmanmestarin rinnalle ja sai kehut – sisäpiirissä ollut asiantuntija tietää, että Toyotalla on silti edessä kova jälkipyykki: “Eivät pääse helpolla"

Turkin MM-rallin päätöspäivän puheenaiheeksi nousi Tommi Mäkisen supertähden Sébastien Ogierin putoaminen yhtäkkiä selvästä MM-johdosta. Kärkipaikan otti dramaattisesti tallitoveri Elfyn Evans.

Tommi Mäkinen ja Sébastien Ogier neuvonpidossa Viron rallissa. Turkin rallin jälkeen riittänee myös paljon keskusteltavaa. Kuva: Jarek Jõepera

Turkin MM-rallissa nähtiin dramaattisia käänteitä, kun Tommi Mäkisen johtama Toyotan Elfyn Evans nousi voittoon. Hyundain Thierry Neuville jätettin toiseksi ja saman tallin Sébastien Loeb kolmanneksi.

Evans nousi muiden kärkikuskien rengasrikkojen takia päivän aikana neljänneltä sijalta kärkeen. Vielä ennen viimeistä edellistä erikoiskoetta Toyotalla oli kaksoisjohto, kun myös Sébastien Ogier oli ehtinyt Neuvillen ja Loebin edelle.

Ogier koki kuitenkin dramaattisella 38 kilometrin erikoiskokeella moottorivian Toyotassaan. Kisa loppui ennen aikojaan keskeytykseen. Evans rynnisti voitollaan Ogierin keskeytyksen myötä MM-sarjan johtoon.

Evans johtaa nyt sarjaa 18 pisteen erolla Ogieriin. Kautta on jäljellä näillä näkymin kaksi kilpailua.

MM-sarjaa johtanut Ogier tykitti vielä lauantaina Turkissa päivän alkuun kaksi pohja-aikaa. Iltapäivän lenkillä alkoivat kuitenkin ongelmat. Ogier kärsi hydrauliikkaviasta. Hän ei pystynyt kunnolla vaihtamaan vaihteita. Ranskalaistähti putosi puolen minuutin päähän kisaa johtaneesta Neuvillesta.

Sunnuntaina Ogier koki Neuvillen kanssa aamun dramaattisella pitkällä erikoiskokeella monien muiden ohella rengasrikon. Ogier nousi kuitenkin siis Neuvillen edelle ennen kuin tuli keskeytys moottorivian takia.

Ylen rallitoimittaja Tomi Tuominen muistuttaa, että Ogier tunnetaan todella kovasta vaatimustasostaan. Se nähtiin esimerkiksi viime kaudella Citroënilla.

– Ogier tulee tämän kisan jälkeen vaatimaan myös todella paljon Toyotalta, Tuominen povaa.

Jari-Matti Latvalan kartanlukijana pitkään ollut Miikka Anttila on samoilla linjoilla.

– Ei tarvitse kristallipalloa siihen, että tietäisi Turkin rallin jälkeisten palaverien äänensävyn, Yle Urheilun ralliasiantuntijana toimiva Anttila sanoo.

– En ole ollut Toyota-palaverissa Ogierin kanssa samaan aikaan, mutta olen ollut Volkswagen-palaverissa samaan aikaan Ogierin kanssa. Jos oli ongelmia, insinöörit eivät päässeet helpolla.

Eli tulee niin sanottua vikalistaa?

– Sieltä tulee vikalistaa ja varsin suoraan, Anttila sanoo.

Sèbastien Ogier moottorivika
Katso Sébastien Ogierin dramaattinen moottorivika!

Kalle Rovanperältä kypsä esitys

Tomi Tuomisen mukaan suomalaiskuljettajien Turkin kisaviikonloppu oli ehkä vähän mollivoittoinen. Kalle Rovanperä oli neljäs kahden rengasrikon jäljiltä. Esapekka Lappi oli Fordilla kuudes ja taisteli myös rengasrikkojen kanssa. Lapin tallitoveri Teemu Suninen jäi tien varteen sunnuntaina ja keskeytti. Auton renkaan ympärille oli tullut sen verran osumaa, että Fordilla ei pystytty jatkamaan kisaa.

– Toisaalta voisi ajatella, että ilman keskeytystä Teemu olisi ollut palkintokorokevauhdissa. Mielestäni Kallen viikonloppu oli yhteenvetona positiivinen, Anttila sanoo.

Kalle Rovanperä ajoi kypsällä tavalla neljänneksi. Kuva: Toyota Gazoo Racing WRT

Rovanperä nappasi kolme lisäpistettä vielä Power Stagelta. Hän ei kyennyt taistelemaan Power Stagen voitosta, koska Ogierin keskeytyksen takia oli pakko tuoda auto tiimipisteiden takia turvallisesti maaliin. Tuominen oli samaa mieltä Anttilan kanssa Rovanperän suorituksista.

– Oli kypsä ajo. Rengasrikoille ei voinut mitään. Evans oli kenties jopa vähän onnekas, Tuominen sanoi.

– Esapekka ei löytänyt vauhtia lauantaina aamulla, mutta sitä alkoi löytyä iltapäivän lenkillä. Sunnuntaina Esapekalle tuli kaksi rengasrikkoa, joista jälkimmäinen ilmeisesti aiheutti iskunvaimentimen hajoamisen. Sitten Esapekka ei pystynyt ajamaan Power Stagen pisteistä. Muuten Esapekka olisi varmaan yrittänyt. Olisi ollut kiva nähdä hänen vauhti Power Stagella, Anttila jatkoi.

Rallin MM-sarjan mestaruuskamppailussa Hyundain Ott Tänak varmasti huokaisi helpotuksesta sunnuntain ajojen jälkeen. Hallitseva maailmanmestari Tänak oli jo monen mielissä menettänyt mahdollisuutensa toiseen peräkkäiseen mestaruuteen, kun hän ajoi ulos ohjausvian takia lauantaina Turkissa.

Todella dramaattinen Turkin MM-rallin sunnuntai muistutti kuitenkin myös Miikka Anttilaa siitä, että rallissa voi tapahtua mitä tahansa. Evans johtaa Ogieria 18 pisteellä. Tänak on 27 pisteen päässä, kuten myös virolaisen kanssa tasoihin noussut Rovanperä.

Ennen Sardinian ja Belgian MM-ralleja mestaruustaistelu on Anttilan mukaan täysin auki.

– Jos Evans saa nollat jommastakummasta kisasta, kaikki on taas samalla viivalla, Anttila toteaa.

MM-sarja jatkuu kahden viikon päästä Sardiniassa.

MM-TILANNE TURKIN RALLIN JÄLKEEN

1. Elfyn Evans Toyota 97

2. Sebastien Ogier Toyota 79

3. Ott Tänak Hyundai 70

4. Kalle Rovanperä Toyota 70

5. Thierry Neuville Hyundai 65

6. Esapekka Lappi Ford 38

7. Teemu Suninen Ford 34

8. Craig Breen Hyundai 25

9. Sebastien Loeb Hyundai 24

10. Pontus Tidemand Skoda 11

TALLIEN TILANNE

1. Toyota 174 2. Hyundai 165 3. M-Sport Ford 101

Lue lisää: