Suora

  • Urheiluruutu
  • DreamHack Open Fall 2020
  • "Täällä voin olla oma itseni" - Malou löysi turvapaikkansa roller derbystä
  • Urheiluruutu

Miesten pesisfinaaleja ovat leimanneet ulkopelivirheet ja juoksujuhlat – lepoviikko ennen ratkaisufinaalia raastaa hermoja: "Kuka pystyy pitämään järjen aisoissa on vahvoilla"

Yle Urheilun pesäpalloasiantuntija Sami Partanen uskoo, että miesten SM-kullan ratkaisevasta finaalista tulee vähäjuoksuinen lyöjäjokerien taisto.

pesäpallo
Niilo Piiponniemi 20092020
Sotkamon kärkietenijä Niilo Piiponniemi on tuonut kahdessa finaalissa Jymyn 18:sta juoksusta kaksi.Sami Malmberg / AOP

Miesten Superpesiksen kausi saa kutkuttavan huipennuksen, kun finaalisarja Sotkamon Jymyn ja Kouvolan Pallonlyöjien välillä venyi pisimmäksi mahdolliseksi.

Koronaviruksen myöhästyttämän kauden vuoksi mestaruus ratkeaa joukkueiden kolmannessa kohtaamisessa lauantaina Sotkamossa.

Sekä Jymy että KPL ovat napanneet voiton vieraskentältä. Kahta ensimmäistä ottelua on leimannut pelin hallinnan ja johtoaseman suuri vaihtelu, ulkopelivirheet sekä edellisvuosiin verrattuna runsaslukuiset juoksujuhlat.

– Panokset ovat kovat. Lähtökohtaisesti molemmat joukkueet varmaan ajattelevat, että se on juoksun peli ja tiukkaa vääntöä, Yle Urheilun asiantuntija Sami Partanen pohtii hallinnan vaihtelun syitä.

– Sitten kun toinen pääsee edelle, alkaa muodostumaan vuori, kun tietää toisen joukkueen vahvuudet. Sitä kautta oma peli on toiselta joukkueelta sakannut ja toinen on päässyt taas rallattelemaan.

Jaksojen lipsumisen vastustajalle selkeällä juoksuerolla on spekuloitu johtuvan myös tietynlaisesta luovuttamisesta, mikä sinällään sotisi urheilun perinteisiä ihanteita vastaan.

– Se voi olla sitäkin, mutta pelin luonne mahdollistaa sen. Kun pelataan vain voitosta, yhdellä jaksolla ei ole sikäli merkitystä, Partanen muistuttaa.

Jere Dahlström
KPL:n Jere Dahlström on ollut finaalisarjassa oivassa lyöntivireessä: ennen ratkaisuottelua lyöjäjokerin tilastoissa on seitsemän lyötyä juoksua.Tomi Hänninen

Juoksumäärät kasvaneet edellisvuosien finaaleista

Tänä vuonna Sotkamon ja Kouvolan välisissä kahdessa finaaliottelussa on tehty yhteensä 36 juoksua. Viime vuonna juoksuja tehtiin hieman enemmän, kesimäärin 18,5 ottelua kohden, mutta sitä ennen juoksut olivat loppuotteluissa huomattavasti tiukemmassa.

Vuosina 2015-2018 finaaleissa paukutettiin vain 11,8 juoksua per ottelu.

Partasen mukaan kuluvan kauden huipennuksen juoksuiloittelun taustalla ovat ulkopelivirheet, joiden kautta on tullut juoksuja ja läpilyöntejä.

– Nyt on myös laadukkaat kärjet, jotka ovat tehneet paljon tilanteita. Normaalisti tilannemäärätkin jäävät alhaisemmiksi, jolloin ei päästä edes yrittämään kotiutuksia niin paljon, hän lisää.

– Sitten kun on koko ajan mies kolmospesällä, paine kasvaa ja inhimillisyys tulee ulkopeliinkin ja lispahduksia tulee.

Partanen odottaa molempien joukkueiden ulkopeliltä tasonnostoa ja uskoo, ettei lauantaina rallatella enää 18:aa juoksua.

– Se ei ole suuren yleisön mieleen, että juoksut vähenevät, mutta nyt on tullut paljon räpylävirheitä ja finaalisarjan arvolle sopimattomia virheitä. Uskon, että peli muuttuu klassiseksi yhden juoksun peliksi.

Roope Korhonen
Lehtikuva / Lauri Heino

Hermoja raastava väliviikko

Partanen on itse pelannut urallaan kahdeksan finaalisarjaa. Lähes viikon tauko viime viikonlopun jälkeen ennen mestaruuden ratkaisevaa ottelua raastaa rajusti hermoja.

– Fyysisesti se on ehdottamasti hyvä puoli, että pelaajat saavat huilata. Nyt pelattiin taas pariin päivään kaksi peliä matkusteluineen. Henkisesti viikko on kaamean pitkä aika odottaa yhtä peliä, Partanen naurahtaa.

– Ajatuksen tasolla siinä kerkeää miettiä hyvässä ja pahassa mitä tuleman pitää, ja murehtia vielä edellistäkin. Mieli halajaisi kentälle. Kuka pystyy pitämään järjen aisoissa viikon verran on vahvoilla.

Partasen mukaan alkuviikosta yleensä palautellaan ja tehdään tietoisesti asioita, jotka eivät liity pesäpalloon. Viikon puolivälissä kokoonnutaan jälleen yhteen katsomaan edellisten otteluiden videotallenteita ja etsimään ratkaisupaikkoja edessä olevaan kamppailuun.

Partanen uskoo, että lauantaina Suomen mestaruuden kohtalo kulminoituu kotiuttamiseen ja erityisesti lyöjäjokereihin: Kouvolasta Jere Dahlströmiin ja Sotkamosta Roope Korhoseen, joka ratkaisi kunnarillaan kakkosfinaalin.

– Niin tylyltä kuin se kuulostaakin, uskon, että kumpi näistä kavereista lyö enemmän juoksuja lauantaina, hänen joukkueensa vie voiton.

Aapo Komulainen (vas.) ja Janne Kivipelto
Lukkarien kaksinkamppailussa vastakkain ovat Sotkamon Aapo Komulainen (vas.) ja Kouvolan Janne Kivipelto.Lauri Heino / Lehtikuva

Lue myös:

Pesisfinaalin katsojalla todettu koronatartunta – lähes 2600 katsojaa istui tiiviissä sumpussa

Pesäpallofinaalien katsomoissa hyvin tiivis tunnelma koronasta huolimatta – "Meillä kaikilla on vastuu siitä, miten katsomossa toimitaan"

Koplan ja Jymyn voimasuhteet ovat tasoissa ja yksi ottelu ratkaisee mestaruuden – "Helpottavaa tietää, että kausi loppuu viikon päästä"

Kaksinkertainen vuoden pesäpalloilija siirtyy Manse PP:n riveihin – "Pyritään rakentamaan tästä nyt pesäpallokaupunki"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat