1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kommentti: Tampan avainpelaajien herättävä heti – Näiden asioiden kautta Lightning palaa voittokantaan

Kahta sanaa ei aikaisin sunnuntaiaamuna ollut siitä, kumpi jääkiekon Stanley Cupin finaaleihin yltäneistä joukkueista oli valmiimpi uuteen sarjaan, Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä kirjoittaa.

Tampa Bayn Zach Bogosian ja Ryan McDonagh kuvassa Kuva: Getty Images

Levännyt Dallas Stars tuli ovista niin, että saranat sinkoilivat. Neljän suomalaispelaajan edustama teksasilaisyhdistelmä näytti juuri niin levänneeltä ja latautuneelta kuin viiden päivän tauolta palaavan joukkueen tulisikin näyttää.

Tampa Bay sen sijaan vaikutti juuri sellaiselta joukkueelta, jolle oli raskaan konferenssifinaalin jälkeen suotu ainoastaan yksi välipäivä ennen kaiken huipentavaa loppuottelusarjaa. Tampa heräsi kyllä otteluun, mutta kun se teki niin kolmannessa erässä, taululla oli jo Dallasin 3–1-johtolukemat.

NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä listasi Tampan kehityskohteet kakkosottelun alla. Kun huomioon otetaan Dallasin nykyvire ja kurinalainen pelitapa, jo tiistain toista Stanley Cup-finaalia voidaan hyvällä syyllä pitää Tampalle lähes pakkovoittona. Tappio tiistaina tarkoittaisi, että Tampan tulisi voittaa jatkossa Dallas neljä kertaa viidellä yrittämällä.

Sitä taas voidaan pitää erittäin epätodennäköisenä.

Valmistautuminen

Tampa hävisi ensimmäisen ottelun yksinkertaisesti siihen, ettei se ollut valmis, kun kiekko putosi jäähän. Eikä tämä rehellisyyden nimissä ollut ensimmäinen kerta viime aikoina. Kuudessa edellisessä ottelussa avausmaalin on tehnyt Tampan vastustaja. Bolts on taistellut hyvin tappioasemista voittoon, mutta nyt vastassa on joukkue, jota vastaan jatkuva pelin jahtaaminen käy äärimmäisen raskaaksi – eikä ainoastaan fyysisesti, vaan myös henkisellä puolella.

Dallasin Jamie Oleksiak ja Tampa Bayn Nikita Kutsherov taistelevat kiekosta 1. finaalissa Kuva: Getty Images

Tampa antoi maanantaina Dallasin määrätä kahdessa ensimmäisessä erässä pelin tahdin, eikä Stars jättänyt tarjousta pöydälle. Se vei aktiivisella pelillään Tampaa kuin märkää rättiä. Islandersia vastaan konferenssifinaaleissa helpommalla karvauspelaamisen suhteen päässyt Tampa ei ollut omissa lainkaan valmis Dallasin aggressiiviseen otteeseen.

Hidas pelaaminen johti toistuviin kiekonmenetyksiin ja pelin tukehtumiseen oikeastaan kaikilla kolmella pelin osa-alueella.

Nyt Tampa tietää, mikä sitä odottaa. Sen on pelattava sen mukaan ensimmäisestä vaihdosta. Jalan ja kiekon on alettava liikkua ja sen pelaamiseen on löydyttävä ensimmäisestä vaihtokierroksesta alkaen oikeanlainen suoraviivaisuus ja kovuus. Dallas pelaa raskasta äijäkiekkoa, mihin myös Tampa pystyy, kunhan se on tällä kertaa valmistautunut otteluun oikein.

Avainpelaajien paluu omalle tasolle

Tampan avainpelaajien totaalinen ohipeli osui joukkueen cup-haaveiden näkökulmasta ikävään saumaan. Ei nimittäin näkynyt Brayden Pointia, Nikita Kutsherovia tai Ondrej Palatia – yhtä pudotuspelien kuumimmista ketjuista – missään siinä vaiheessa, kun ottelua ratkottiin. Ilmeisesti loukkaantumisen kanssa pelaava Point esimerkiksi kirjasi tehotilastoon lukeman -3.

Pointille ei kirjattu ottelussa yhtäkään laukausta kohti maalia.

Paljon parempaa ei ollut tarjolla muilta tärkeiltä yksilöiltä. Puolustuksen johtohahmo Victor Hedman ei ollut parhaimmillaan, kuten eivät olleet kakkosketjun pelaajatkaan. Anthony Cirelli, Alex Killorn ja Tyler Johnson ovat niin ikään pelaajia, joilta pitää voida odottaa enemmän ja nimenomaan tuloksenteon osalta.

Brayden Point, Tampa Bay Kuva: Getty Images

Tampan kakkosketjulta ei olla muutenkaan nähty viime aikoina juurikaan tehoja, ja juuri se voi tehdä joukkueen matkasta raskaan. Materiaalin syvyyttä on pidetty Tampan suurena vahvuutena, mutta viime aikoina se ei ole sitä ollut. Tampa on ollut jopa yllättävän paljon ykkösketjunsa varassa.

Mikäli puheet kärkiketjun pelaajien vammoista pitävät paikkansa, se korostaa entisestään muiden top9-hyökkääjien merkitystä.

Yllä mainitut pelaajat ovat vastuussa myös yskineestä ylivoimapelistä. Tampan ylivoimapelissä oli maanantaina aihioita, mutta maaliin se ei kiekko kertaakaan saanut. Tampan ylivoimapeli ei ole muutenkaan ollut pudotuspeleissä ollut erityisen hyvää. Joukkue on lapannut kiekkoa reppuun ainoastaan 17 prosentin tehoilla, 24 joukkueen pudotuspeleissä se riittää sijalle 17.

Runkosarjassa Tampan ylivoimaprosentti oli 23.

Maalivahtipeli

Tampan maalivahti Anderi Vasilevski on ollut pudotuspelien ehdotonta maalivahtieliittiä, mutta myös venäläinen pelasi maanantaina jonkin sortin ohipelin. Etenkin Joel Kivirannan iskemä 3–1-osuma meni venäläisen tiliin. Erityisen heikkoa lipsahduksella oli ajoitus, sillä osuma syntyi toisen erän viimeisellä minuutilla.

Vasilevskin nostaminen esiin yhden ottelun jälkeen tuntuu hieman epäreilulta, mutta nyt vastassa on niin kuuma maalivahti, ett myös Bolts-kassarilta vaaditaan nyt parasta pöytään. Dallasin sensaatiomaalivahti Anton Hudobin oli avausottelun paras pelaaja, mikä asetti riman uusiin korkeuksiin myös Vasilevskille.

Andrei Vasilevski on ollut iskussa joulusta lähtien. Kuva: Getty images

Mikäli Tampa mielii kammeta tiensä takaisin voittotaistoon, venäläisen on iskettävä jatkossa parasta pöytään. Dallas on ollut äärimmäisen tehokas joukkue läpi kesän, vaikka se ei useinkaan ole hallinnut otteluita. Tällainen asetelma saattaa olla peliä vievän joukkueen maalivahdille hankala, jos laukauksia tulee vain parikymmentä ottelua kohden, ja usein kohdalle tulevat paikat ovat vieläpä laadukkaita. Niin tai näin, myös Vasilevskin on nyt alettava venyä ja voittaa otteluita joukkueelleen.

Vanha totuus siitä, miten paremman maalivahdin joukkue tavallisesti voittaa ottelusarjan, pitää edelleen paikkansa.

Suoraviivaisuus, suoraviivaisuus, suoraviivaisuus

Tampa tunnetaan näyttävästä, aktiivisesta ja monipuolisesta kiekkokontrollipelistään, mutta nyt sekin on erilaisen haasteen edessä. Dallasia vastaan pikkunättiin kaarteluun pelin ulkopuolella ei ole varaa ja juuri tätä oli maanantain avausosassa tarjolla. Tampa sai lopulta aikaiseksi lähes 40 laukausta, mutta paljas silmä sekä tilastot kertoivat tylyä tarinaa siitä, mistä ne tulivat.

Bolts ei ollut maanantaina valmis maksamaan hintaa maaleja tehdäkseen. Joukkue laukoi paljon, mutta poikkeuksetta parhaan maalintekosektorin ulkopuolelta. Härskit ja suoraviivaiset ajot maalille, kliseinen iskujen ottaminen loisti kuitenkin poissaolollaan. Dallas ajoi Tampan nurkkaan, missä se myös läpi illan pysyi.

Nyt etenkin Pointin kaltaisen polkukoneen on alettava näyttää eteen siinä, miten häkille ajetaan eri tilanteissa. Esa Lindellin kaltaiset pelaajat tykkäävät jakaa maalin edessä iskuja, mutta ne iskut on otettava, mikäli Tampa mielii tehdä enemmän kuin yhden osuman. Jos laukaukset tulevat parhaan sektorin ulkopuolelta, huippuvireinen Anton Hudobin torjuu lähes kaiken.

Tampalle tyypillinen ytimeen haastaminen ja maalille ajaminen ontui paikoin jo Islanders-sarjassa ja maanantaina tältä osin nähtiin todella heikko suoritus. Maalille ajaminen luo irtokiekkoja ja synnyttää muutenkin tilaa. Tampan taitotaistolla jatkuva haastaminen avaa sekin tilaa ja pakottaa Dallasin rikkomaan. Samalla avautuu tilaa esimerkiksi poikittaissyötöille, mitkä juuri nyt ovat paras tapa ohittaa tulikuuma Hudobin.

Islanders laittoi Tampan konferenssifinaaleissa hommiin, mutta nyt vastassa on vielä yhtä napsua kovempi ja ilkeämpi porukka, jolta ei myöskään saa tuumaakaan ilmaiseksi. Tämän ymmärtämiseen Tampalla ei ole kauaa aikaa.