Suora

  • Urheiluruutu
  • DreamHack Open Fall 2020
  • "Täällä voin olla oma itseni" - Malou löysi turvapaikkansa roller derbystä
  • Urheiluruutu

Pesäpallofinaalien katsomoissa hyvin tiivis tunnelma koronasta huolimatta – "Meillä kaikilla on vastuu siitä, miten katsomossa toimitaan"

Viikonlopun pesäpallofinaaleissa huomio kiinnittyi pelitapahtumien lisäksi katsomoihin. Urheilutapahtumien järjestäjät on pantu paljon vartijoiksi.

pesäpallo
Kouvolan pesäpallostadionin yleisöä
Sunnuntain miesten Superpesis-finaalissa oli tiivis tunnelma.Sami Malmberg / All Over Pr​ess

Kouvolassa elettiin sunnuntaina pesäpallohuumaa, kun Pallonlyöjillä oli mahdollisuus napata Suomen mestaruus 44 vuoden tauon jälkeen. Ilman koronaa olisi Sotkamoa vastaan pelattu finaali ollut loppuunmyyty ja 6000 paikkaa olisi saatu helposti täyteen. Nyt katsojamääräksi ilmoitettiin 2580.

Kouvolassa toimittiin ohjeiden mukaan ja yleisö jaettiin omille sisäänkäynneilleen eri katsomoihin. Silti silmiinpistävää oli katsomoiden tiivis tunnelma ja vähäiset turvavälit. Vaikka ohjeita noudatetaan, jää toteutus ihmisten oman järjenkäytön varaan. KPL:n puheenjohtaja Harri Lehdon mukaan yleisön valvominen on mahdotonta.

– Sitähän ei tosi asiassa pysty tekemään. Sääntöjen perusteella toisilleen tutut ihmiset saavat olla katsomossa aivan vierekkäin. Kyllähän valitettavasti aina tiettyihin kohtiin menee enemmän ihmisiä ja jossain muualla on vastaavasti väljempää. Jokainen haluaa katsoa itselleen mieleisessä paikassa, kertoi Lehto.

– Ihmisillä on velvollisuus valita paikka ja ottaa itselleen se tila, jonka katsoo tarvitsevansa. Se oli meidän katsomossa kyllä mahdollista.

"Ihmeellistä, miten hyvin kaikki on mennyt"

Sotkamo tasoitti ottelusarjan ja ensi lauantaina pelataan Jymyn kotikentällä. Ratkaisevan loppuottelun liput myytiin hetkessä loppuun. Koronan vaikutus näkyy Jymyn lipunmyynnissä, sillä tänä kesänä katsojia on ollut 30 prosenttia viime vuotta vähemmän.

– Meillä sopii normaalisti katsomoon yli tuplasti enemmän kuin nyt otetaan. Lohkot on rajattu, ja yli lohkojen ei saa vaihtaa paikkoja. Kyllä siellä ihmiset pystyvät olemaan väljemmin. Tämä on vähän kuin koko yhteiskunnassa. Meillä on kaikilla vastuu siitä, miten katsomossa toimitaan, Sotkamon Jymyn puheenjohtaja Juha Tanskanen muistutti.

Sotkamon Jymyn kannattajia
Sotkamon Jymyn kannattajia lauantaisessa finaaliottelussa.Valtteri Mulkahainen ​/ All Over Press

Yleisön turvallisuuden lisäksi seuroissa ja joukkueissa on huolestuttanut pelaajien turvallisuus. Ennen kauden kahta viimeistä peliä, ratkaisevaa finaalia ja pronssiottelua, on joukkueissa selvitty ilman koronaa.

– Oli pelottavaa miettiä, mitä joukkueille tapahtuu, kun ne liikkuvat intensiivisesti ympäri Suomea ja kohtaavat muita joukkueita. On ihmeellistä, miten hyvin kaikki on mennyt, Tanskanen huokaisi.

– Katsojia Sotkamossa on ollut 30 prosenttia viime vuotta vähemmän, mutta olosuhteisiin nähden kaikki on mennyt hyvin.

Poikkeavista olosuhteista huolimatta Lehto kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että kausi päästiin ylipäätään pelaamaan.

– Tärkeintä on, että kausi päästiin pelaamaan. Jo ennen kauden alkua päätimme, että näillä säännöillä mennään eikä yhtään ruveta valittamaan. Ei tämä tilanne kirpaise enää yhtään, Lehto päätti.

Lue myös:

Sotkamo venytti ratkaisua – Roope Korhonen tyhjensi pajatson supervuoroparissa

Koplan ja Jymyn voimasuhteet ovat tasoissa ja yksi ottelu ratkaisee mestaruuden – "Helpottavaa tietää, että kausi loppuu viikon päästä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat