VaLePan Mestarien liigan karsintareissu Romaniassa toi pilkuntarkat toimintaohjeet – pelaajat eristetään perheistään mökille ja sisäruokailu vaihtuu ulkoparakkeihin

VaLePan kapteeni Mikko Esko joutuu muiden perheellisten pelaajien tavoin viettämään karanteeniaikansa mökillä.

VaLePa pelaa Mestarien liigan karsintaturnauksessa Romaniassa tällä viikolla. Kuvassa passari Mikko Esko syöttää ja keskipelaaja David Pettersson hyökkää. Kuva: AOP/Miikka Jääskeläinen

Noin 80 sivua tarkkoja toimintaohjeita englanniksi. Moninkertaiset koronatestit. Omat kulkureitit lentokoneeseen, lentokentältä hotelliin ja oma kerros hotellissa. Tiukat aikataulut, käsidesiä ja maskeja.

Siinä Mestarien liigaan karsivan sastamalaisen VaLePan arkea seuraavina päivinä Romanian Galatissa pelattavassa turnauksessa.

Euroopan lentopalloliiton (CEV) kaksi viikkoa sitten lähettämiä pikkutarkkoja ohjeita on opiskeltu VaLePassa tiiviisti, ja ne ovat aiheuttaneet VaLePan toiminnanjohtajan Hanna Arve-Talvitien mukaan joukkueessa pientä päänsärkyä.

– Olemme saaneet tosi tarkat ohjeistukset myös otteluprotokollaan. Siellä on määritelty muun muassa, milloin pelaajat tulevat paikalle ja missä kohtaa saa ottaa maskin pois. Kaikki aikataulut on minimoitu, jotta ollaan mahdollisimman vähän tekemisissä kenenkään kanssa, Arve-Talvitie kertoi Yle Urheilulle.

Ottelurutiiniin on tullut paljon muutoksia, sillä joukkue saa tulla pelihallille vain 50 minuuttia ennen ottelun alkua. Myöskään pukukopissa ei vietetä aikaa, vaan niiden kautta lähinnä kuljetaan läpi.

– Ei ole mitään hiljentymishetkeä tai keskusteluhetkeä, jossa fokuksen voi suunnata peliin. Nämä kaikki pitää tehdä jo etukäteen hotellilla, Arve-Talvitie sanoi.

Joukkueen pelaajat kävivät lauantaina koronatesteissä ja saivat seuraavana päivänä puhtaat paperit. Testejä on edessä vielä Romaniassakin.

Mitään ei riskeerata

Joukkueen johdolle on riittänyt paljon pohdittavaa myös ajalle turnauksen jälkeen. Kun joukkue saapuu Suomeen, se joutuu kahden viikon karanteeniin. Arve-Talvitien mukaan karanteeni on omaehtoinen, mutta joukkue ei halua riskeerata mitään ja liikkuminen on pyritty minimoimaan äärimmilleen.

Osa perheellisistä pelaajista eristetään karanteeniaikana mökeille. Yksi heistä on joukkueen kapteeni Mikko Esko.

– Perheellisenä on vähän tylsää, että joutuu olemaan erossa perheestä. En pysty antamaan omaa panostani perhe-elämässä karanteenin aikana. Mutta kyllähän siitäkin selvitään, Esko totesi.

– Onneksi saadaan kuitenkin harjoitella joukkueena yhdessä.

VaLePan joukkue on tottunut syömään yhdessä harjoitteluhallissa. Kuva: Marjut Suomi / Yle

VaLePan harjoitukset aiheuttavat harjoituspaikkoihin omat ongelmansa, sillä paikkoihin on tunnin varoajat ennen ja jälkeen harjoituksia. Lisäksi ne pitää desinfioida harjoitusten jälkeen. Joukkue ei voi myöskään syödä totutusti harjoitushallissaan, vaan ruokailu on järjestetty erilliseen työmaakoppiin.

– Me haluamme pitää joukkueen kansainvälistä mainetta yllä ja pelata näitä pelejä. Karanteeni tulee sen myötä, päävalmentaja Janne Kangaskokko sanoi.

VaLePan Mestarien liigan karsinnan myötä joukkueen kotimaisen liigakauden avaus siirtyy. Kun virallisesti Mestaruusliiga pyörähtää käyntiin 1. lokakuuta, tulee VaLePa mukaan vasta toisella kierroksella. Arve-Talvitien mukaan otteluiden siirtämisessä ei ole ollut minkäänlaista ongelmaa.

Puolustuspeli noussut vahvuudeksi

VaLePa on nuorentunut paljon tälle kaudelle ja joukkueessa on vaihtunut pelaajia noin kentällisen verran. Poissa ovat muun muassa Olli Kunnari, Markus Kaurto, Niko Suihkonen, Aleksi Mutka ja Mikko Oivanen.

Kangaskokko on pyrkinyt muuttamaan myös joukkueen pelityyliä. Siinä missä VaLePa aikaisemmin luotti hyökkäysvoimaan ja pallon tappamiseen, kunnostautuu se nyt torjunta- ja puolustuspelaamisessa.

– Se on meillä vahva osa-alue. Olemme pärjänneet sillä ja peli on kulkenut kotimaisissa harjoituspeleissä jopa yllättävänkin hyvin. Sen takia hieno lähteä pelaamaan nyt kansainvälisiä otteluita, Kangaskokko sanoi.

– On mielenkiintoista, että kausi alkaa tällaisilla kovilla peleillä, mutta olemme valmistautuneet siihen. Olemme ajoittaneet valmistaumisen ja harjoittelun sen mukaan, että olisimme suhteellisen hyvässä kunnossa jo tässä vaiheessa kautta.

Eskon mukaan kasassa on energinen porukka, jossa on paljon vikkeläkinttuisia pelaajia. Joukkue on saanut kokoonpanoonsa kaksi taitavaa yleispelaajaa, kun maajoukkuemies Sakari Mäkinen siirtyi kesän alussa VaLePaan ja Latvian maajoukkuepelaaja Romans Sauss liittyi mukaan elokuussa.

– Sauss on osoittautunut jo nyt tosi hyväksi hankinnaksi. Olen tosi tyytyväinen, että saimme sen tason pelaajan meille. “Saken” kanssa on peli kulkenut hyvin alusta asti. Kyllä meillä on tässä hyvä pöhinä päällä, Esko kehaisi ja vakuutti, ettei nuoriso uskalla vielä haastaa kokenutta, 42-vuotiasta passaria nopeampiin passeihin.

– Pikemminkin minä yritän haastaa heitä vähän nopeampaan peliin. Kyllä minun passini lentävät riittävän nopeasti!

Näytönpaikka nuorille pelaajille

VaLePa selviytyi ensimmäisenä suomalaisjoukkueena Mestarien liigan lohkovaiheeseen syksyllä 2017, ja joukkue haluaa nyt uusia temppunsa. Päästäkseen lohkovaiheeseen joukkueen pitää selviytyä ensin kaksiosaisesta karsintavaiheesta.

Ensimmäisen kierroksen kuuden turnauksen lohkovoittajat selviytyvät toiselle kierrokselle. Tuolloin pelataan kaksi kolmen joukkueen turnausta, joista lohkon voittajat pääsevät varsinaiseen lohkovaiheeseen.

Mikko Eskon mukaan nuorentunut joukkue hakee uutta tulemista ja uutta menestystä. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Romanian karsintaturnauksessa VaLePa saa vastaansa kroatialaisen Ribola Kastelan ja romanialaisen Arcada Galatin.

– Kastela on hyvin samantyyppinen nuori joukkue kuin meillä. Siitä tulee kahden nuorentuneen joukkueen taisto. Galati on perinteisesti menestynyt, vahva joukkue, jossa on kovia nimimiehiäkin. Paperilla Kroatian porukka on hieman heikompi ja Galati se vahvempi, Kangaskokko arvioi.

Eskolle tulevat vastustajat ovat lähes tuntemattomia, mutta hän arvioi molempien olevan voitettavissa.

– Mutta jos tästä mennään jatkoon, niin pelit kovenevat tosi paljon, Esko sanoi.

Mestarien liigan karsinnoissa pelaa suomalaisillekin mielenkiintoisia joukkueita. Muun muassa Itävallassa pelattavassa D-lohkossa pelaa maajoukkuelibero Lauri Kermisen Moskovan Dynamo ja Sveitsissä pelattavassa E-lohkossa pelaa VC Maaseik, jonka valmentajana toimii Suomen maajoukkueen päävalmentaja Joel Banks.

Kangaskokon mielestä europelien merkitys joukkueelle on ollut perinteisesti suuri, mutta nyt valmentaja pitää kansainvälisiä pelejä erittäin tärkeänä etenkin nuorille pelaajille. Muun muassa 21-vuotiaat keskipelaaja Mikko Karjarinta ja hakkuri Aaro Nikula ovat nousseet joukkueessa ratkaisupelaajien rooliin.

Paljon nähnyt ja kokenut Mikko Esko haluaa tämän kauden olevan viisinkertaiselle Suomen mestarijoukkueelle uusi alku ja uusi tuleminen.

– Tämä on näytönpaikka meille kaikille. Joukkue on uudistunut paljon ja tässä on pelaajia, jotka haluavat näyttää osaamistaan.

Lue myös: