Suora

  • Elävä arkisto esittää

Edellinen kerta jäi yhden kauden mittaiseksi – näin Haminan Palloilijat aikoo tällä kertaa pitää kiinni Superpesis-paikastaan

Haminan Palloilijat nousee ensi kaudella Superpesikseen, jossa se on pelannut edellisen kerran vuonna 2018.

pesäpallo
Haminan Vallikenttä
Ensi kesänä Haminan Vallikentällä pelataan SM-tasolla.Pyry Sarkiola / Yle

Haminan Palloilijat varautuu kiireen vilkkaa ensi vuoden Superpesis-kauteen.

Haminalaisjoukkue yllätti pesäpalloväen viime viikonloppuna lyömällä Ykköspesiksen loppuotteluissa ennakkosuosikki Oulun Lipon. Paikka Superpesiksessä varmistui otteluvoitoin 3–2.

Edellisen kerran Haminan Palloilijat pääsi pelaamaan Superpesiksessä vuonna 2018, mutta silloin kausi ylimmällä sarjatasolla jäi vain yhden kesän mittaiseksi. Sitä ennen Haminan Palloilijat pelasi SM-tasolla vuonna 2001.

Nyt seura on asettanut ensi kaudelle maltillisen tavoitteen: pysyä korkeimmalla sarjatasolla ja lisätä uskottavuutta. Tavoite vaatii kuitenkin paljon työtä.

4–5 uutta pelaajaa

Toiminnanjohtaja Marko Hovin seuraavien viikkojen tehtävä on saada kasaan joukkue, jolla on mahdollista pelata ensi kaudella Superpesiksessä.

– Meidän pitäisi saada 4–5 uutta pelaajaa tämän kauden joukkueeseen. Kaikki hankinnat pitää olla sellaisia, jotka vahvistavat nykyistä joukkuetta. Myös avainpelaajien jatko Haminassa pitää turvata. Sillä koostumuksella pystymme pelaamaan uskottavasti Superpesistä, Marko Hovi sanoo.

Suomen Pesäpalloliiton toiminnanjohtajan Petri Pitkärannan mukaan toiseksi ylimmän sarjatason Ykköspesiksen ja ylimmän sarjatason Superpesiksen välillä on selvä ero.

– Se on selvää, että pelissä, pelitavassa ja pelaajien tasossa on merkittävä ero. Ykköspesis on varsin vaativa sarja, ja siellä täytyy jo tietää, mitä tehdään. Superpesiksessä taitotaso on astetta kovempi, varsinkin kun lähdetään pelaamaan kärkijoukkueita vastaan.

100 000 euroa lisää rahaa

Hyvät pelaajahankinnat ja Superpesiksessä pelaaminen vaativat myös enemmän rahaa.

– Sillä on tottakai iso vaikutus, miten seuraa pystytään pyörittämään: paljonko pystytään panostamaan valmennukseen sekä leireihin ja olosuhteisiin talven aikana. Vaikka pelaajapalkkiot eivät aina päätä huimaa pesäpallossa, niin siitä huolimatta joukkueen rakentaminen on seuroille melkoinen investointi, Petri Pitkäranta sanoo.

Haminan Vallikenttä ja bastioni
Haminan pesäpallokenttä sijaitsee historiallisessa linnoitusmiljöössä.Pyry Sarkiola / Yle

Haminan Palloilijoissa on laskettu, että Superpesiksessä pelaaminen vaatii rahaa liki kaksin verroin tämän kauden noin 100 000 euron budjettiin verrattuna.

– Meillä on arvio, että budjetti kasvaa noin 100 000 euroa. Se menee pääasiassa pelaaja- ja valmentajakuluihin, toiminnanjohtaja Marko Hovi kertoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että edustusjoukkueiden rakentamisen jälkeen seuran pitää hankkia yhteistyökumppaneita, jotta toiminta ja pelaajahankinnat saadaan rahoitettua.

Asiaa helpottanee se, että Haminan Palloilijoilla ei ole velkoja taakkanaan. Seura aikoo saada rahat kasaan yhteistyökumppaneilta ja pääsylipputuloista.

– Meillä on kokemuksia siitä, että pääsylipputulot nousevat. Ehkä saamme helpommin myös uusia yhteistyökumppaneita mukaan, kun sarjataso on Superpesis, Marko Hovi sanoo.

Juniorityö

Haminan Palloilijoilla on tuoreessa muistissa, mitä pärjääminen Superpesiksessä vaatii. Parin vuoden takaisista kokemuksista seura aikoo ammentaa oppia tulevalle kaudelle.

Toiminnanjohtaja Marko Hovin mukaan edellinen Superpesis-kausi alkoi joukkueella loistavasti. Loppukautta kohti kuitenkin huomattiin, että pelaajakaarti alkoi käydä vähiin.

– Pelasimme loistavan alkukauden ja juhannukseen asti homma oli hyvinkin kasassa. Toki huomasimme myös, että pelaajamateriaalin leveys ei riittänyt ihan loppuun asti. Pitää ottaa huomioon, että pelaajia vaaditaan sitten enemmän kuin Ykköspesiksessä.

Seura aikoo jatkossa kiinnittää entistä enemmän huomiota myös pelaajien lihashuoltoon ja palautumiseen sekä koko valmennukseen.

Haminan Palloilijoiden logo
Haminan Palloilijoilla on kaikkiaan 17 joukkuetta.Pyry Sarkiola / Yle

Toiminnanjohtaja Marko Hovin mukaan Haminan Palloilijat aloitti entistä määrätietoisemman juniorityön kymmenen vuotta sitten. Tällä hetkellä seuran lipun alla on 17 joukkuetta.

Pesäpalloseura odottaa, että juniorityö kantaa hedelmää muutaman vuoden kuluttua. Odotukset ovat korkealla: tällä kaudella junioreiden vanhin ryhmä C-pojat voitti SM-hopeaa.

– Junnutyö on lähtenyt hyvin käyntiin, ja sieltä voidaan varmasti muutaman vuoden kuluttua ottaa omia vahvistuksia edustusjoukkueeseen, Marko Hovi sanoo.

Tekstiin täsmennetty Haminan Palloilijoiden juniorityön alkamisajankohta 23.9. kello 9:15.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat