Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Emil Ruusuvuorella huipputason valmistautuminen Ranskan avoimiin – Djokovicin kuntovalmentaja veti treeniä, tuoreet US Openin finalistit harjoitusvastustajina

Emil Ruusuvuori lähtee hyvin valmistautuneena sunnuntaina alkaviin Ranskan avoimiin.

tennis
Emil Ruusuvuori lyö palloa Talissa KK
Emil Ruusuvuori pelasi Ranskan avoimissa viimeksi juniorina.Esa Fills / Yle

Suomen tennisykkönen Emil Ruusuvuori pelasi pari viikkoa sitten uransa ensimmäisen Grand Slam -turnauksen pääsarjan US Openissa. Tenniskalenteri on tänä vuonna koronaviruspandemian vuoksi niin erikoinen, että seuraava suurturnaus on alkamassa jo ensi sunnuntaina Pariisissa.

Ruusuvuori saapui maanantaina Pariisiin ja odotteli tiistaina hotellihuoneessa ensimmäisen siellä otetun koronavirustestin tulosta. Pelaajilla on tiukat testit ennen kuin turnaukseen pääsee mukaan.

Hotellihuoneesssa oli aikaa vielä miettiä koronatauon jälkeen ohjelmassa olleen Yhdysvaltain-kiertueen antia. Ruusuvuori eteni New Yorkissa ensin Masters-turnauksessa karsintojen kautta toiselle kierrokselle, jolla hävisi niukasti maailmanlistalla kahdeksantena olleelle Matteo Berrettinille. US Openissa helsinkiläinen voitti avausottelunsa viidessä erässä, mutta joutui luovuttamaan toisella kierroksella jalkavamman vuoksi.

– Siitä reissusta jäi kokonaisuudessaan tosi hyvät fiilikset. Totta kai olisi ollut mahdollisuudet mennä pitemmällekin. Sain kuitenkin paljon hyviä otteluita ja tuntumaa tuolta tasolta, samoin hyviä treenejä, Ruusuvuori kertoi Yle Urheilulle videohaastattelussa.

Ruusuvuori oli tyytyväinen omaan peliinsä. Kahdessa turnauksessa tuli eteen hyvin erilaisia vastustajia ja otteluita.

– Ensimmäinen viiden erän ottelu US Openissa oli aika erilainen kokemus henkisesti ja fyysisesti. Se näkyi siinä, etten ollut täysin palautunut seuraavaan otteluun.

Ruusuvuori joutui luovuttamaan toisen kierroksen ottelunsa Casper Ruudia vastaan lonkkaongelmien vuoksi.

– Yksi jänne otti vähän itseensä, keräsi vähän nestettä ja oli tulehduksen partaalla, Ruusuvuori kuvaili.

Ottelua ei ollut järkevää enää jatkaa, mutta vaivasta selvittiin kuitenkin vähällä.

Emil Ruusuvuori PLK katsoo kameraan
Emil Ruusuvuori oli tyytyväinen Yhdysvaltain-kiertueeseen.Esa Fills / Yle

Ruusuvuori sai New Yorkissa kokea elämää "kuplassa" reilut kolme viikkoa. Pelaajat saivat olla vain nimetyissä hotelleissa ja tenniskeskuksen alueella.

– Silloin kun pelaa otteluita, siinä ei ole ongelmaa. Matka kentille kesti tunnin suuntaansa, joten päivät menivät aika nopeasti. Ensimmäisen kisan jälkeen oli muutama päivä breikkiä. Siinä alkoivat päivät käydä pitkiksi.

Yhdysvaltain kisat pelattiin ilman yleisöä. Se oli varmasti erikoisempi kokemus supertähdille, jotka tavallisesti pelaavat kaikki ottelunsa täysien katsomoiden edessä. Esimerkiksi Ruusuvuorelle, joka vielä viime vuonna pelasi haastajatason kisoja, tilanne ei ollut niinkään harvinainen.

– Aika monta matsia on tullut pelattua aika tyhjille katsomoille, Ruusuvuori vahvisti.

Kitzbühelissä kiusasi selkä

Ruusuvuori lähti US Openista suoraan Itävallan Kitzbüheliin, jossa pelattiin massaturnaus US Openin ollessa vielä käynnissä. Maanosa ja alusta vaihtuivat nopeasti. Kitzbühelissä ongelmia aiheutti selkä.

– Selässä napsahti edellisenä päivänä ennen ottelua. Silloin ei ollut varmuutta pystynkö menemään kentälle.

Ruusuvuori pääsi kentälle ja hävisi niukasti sveitsiläiselle Marc-Andrea Hüslerille. Tappio maailmanlistan sijalla 303 olleelle sveitsiläiselle saattoi vaikuttaa pettymykseltä, mutta Hüsler otti turnauksessa kovia voittoja ja eteni välieriin asti. Tulos ei siis ollut niinkään huono varsinkaan taustat huomioon ottaen.

Ruusuvuori ei lähtenyt Rooman Mastersin karsintoihin, vaan aloitti keskittymisen Ranskan avoimiin. Takana on puolentoista viikon tiukka harjoitusjakso Milanossa valmentaja Federico Riccille tutussa paikassa. Paikalle tuli jopa Novak Djokovicin fysiikkavalmentaja Marco Panichi vetämään treeniä. Kroppa on nyt kunnossa.

"Oli ihan hauska tässä välissä ihan vapaasti kävellä ympäriinsä"

Ranskan avoimiin otetaan jonkin verran yleisöä, mutta pelaajille kupla on jopa tiukempi kuin New Yorkissa.

– Kun ottelut alkavat, vain pelipäivänä saa mennä kisakentille. Muuten pitää harjoitella treeniklubilla. Samanlaista hotellissa oloa kuin New Yorkissa. Oli ihan hauska tässä välissä ihan vapaasti kävellä ympäriinsä, Ruusuvuori naurahti.

Maailmanlistalla sijalla 92 oleva Ruusuvuori odottaa innolla pelaamista Roland Garrosin massakentillä.

– Siistiä päästä taas pelaamaan. Olin täällä junnuissa viimeksi. Samanlaista tekemistä vain kuin jenkeissä, nautitaan ja jätetään kaikki kentälle.

Ruusuvuori on tulostenkin perusteella parempi kovilla kentillä kuin massalla, mutta hän ei halua tehdä suurta eroa alustojen välillä.

– Jos pitää valita, niin valitsen kovan kentän. Mutta alustat vaihtuvat ja oma peli pitää sovittaa niihin. Sitä ei pidä kuitenkaan muuttaa liikaa, samaa aggressiivista peliä pelaan kuin yleensäkin.

Harjoitusvastustajia huipulta

Ruusuvuorella on Pariisissa todella kovia harjoitusvastustajia turnausta edeltävällä viikolla.

– Zverev huomenna, sitten on tulossa Goffin ja Thiem. Koutsi on vähän järkkäillyt, kiva päästä heidän kanssaan lätkimään, Ruusuvuori listasi tiistaina.

Helsinkiläinen harjoittelee siis molempien tuoreiden US Openin finalistien Dominic Thiemin ja Alexander Zverevin sekä kovan belgialaisen David Goffinin kanssa. Valmentaja Riccillä näyttää olevan hyvät verkostot.

Emil Ruusuvuori

Thiem tosin tuntee Ruusuvuoren varsin hyvin ennestäänkin. Tuore US Openin voittaja sai kokea suomalaisen taidot vuosi sitten Davis Cupissa, jolloin suomalainen otti sensaatiomaisen voiton suoraan kahdessa erässä. Thiem on parhaimmillaan massakentillä. Hän on kaksinkertainen Ranskan avointen finalisti ja kuuluu turnauksen suurimpiin suosikkeihin Rafael Nadalin ja Novak Djokovcin kanssa.

Ruusuvuorella oli arpaonnea Ranskan avointen kaavioarvonnassa, sillä hän kohtaa ensimmäisellä kierroksella karsinnoista jatkoon selviytyneen pelaajan.

Kausi jatkuu tiiviisti Ranskan avointen jälkeen Euroopassa halliturnauksissa. Ruusuvuoren seuraava turnaus saattaa olla Pietarissa. Erikoista tenniskautta ei Roland Garrosin jälkeen ole enää kovin montaa viikkoa jäljellä.

Päivitys kello 19.35: Lisätty Ruusuvuoren ensimmäisen kierroksen vastustaja.

Lue myös:

Kommentti: Ruusuvuoren turnaukselle harmillinen päätös – Yhdysvaltain kiertueelta kertyi kuitenkin rutkasti kokemusta, rankingpisteitä ja rahaa

Dominic Thiem voitti historiallisen dramaattisen Yhdysvaltain avointen finaalin – miesten tennikseen vihdoin uusi Grand Slam -voittaja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat