1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. urheilu

Konkaritoimittaja Erkki Vanhanen Tomin nuoteista -podcastissa: ”Vieläkin kysytään, onko minulla vaimon kuva kojelaudassa?”

Pitkän linjan moottoriurheilutoimittaja Erkki Vanhanen kertoo uransa varrella sattuneista mieleenpainuvista hetkistä Tomin nuoteista -podcastin jaksossa.

Rallitoimittaja Tomi Tuomisen (kuvassa) vieraana tuoreimmassa jaksossa on Erkki Vanhanen. Kuva: Yle

Tuoreimmat rallipodcastit ja -videot sekä -uutiset löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Tomin nuoteista -podcastin tuoreimman jakson vieras on moottoriurheilun läpikotaisin tunteva toimittaja Erkki Vanhanen. Tammikuussa kahdeksankymmentä vuotta täyttänyt Vanhanen muistetaan kenties parhaiten Maikkarin ja Ylen kanavilla pyörineen Ruutulippu-ohjelman parista.

Vanhanen harrasti ralliautoilua nuorempana itsekin, mutta ei koskaan haaveillut ammattilaisuudesta ratin takana.

– En ollut kovin hyvä kuski, mutta sitäkin innokkaampi. Laji on antanut minulle paljon ystäviä, mutta myös elinkeinoin muilla tavoin.

Harvempi tietää, että Vanhanen on osallistunut moottoripyörien Päijänteen ympäriajoon useaan kertaan.

– Ensimmäisellä kerralla en päässyt läpi, sillä pyörääni tuli joku vika. Jätin sen reitin varrelle, enkä myöhemmin muistanut tarkalleen tuota paikkaa. Parin viikon kuluttua löysin prätkäni, ja talon isäntä kertoi hämmästelleensä, että koskahan joku tulee hakemaan kaksipyöräisen pois hänen talonsa pihalta, naureskelee Vanhanen kokemustaan.

Toimittajaksi Vanhanen ajautui tavallaan vahingossa. Kiinnostus ja asiantuntemus moottoriurheilua kohtaan huomattiin eri toimituksissa.

– Aamulehden ja Turun Sanomien urheilutoimitukset tarvitsivat asiantuntija-apua ja siitä se lähti. Pian sen jälkeen Voitto Raatikainen pyysi minua tekemään radioon pieniä juttuja moottoriurheilusta. Tämä johti siihen, että Pentti Salmi ja Seppo Kannas pyysivät minua Urheiluruudun toimittajaksi. Myöhemmin tulivat vielä Vauhdin Maailma ja Tekniikan Maailma. Jopa Hymyyn olen kirjoittanut. Koskaan en käynyt alalle mitään koulua, vaan olen niin sanottu itseoppinut toimittaja.

Vuonna 1990 alkaneeseen Ruutulippu-ohjelmaan Vanhasen houkutteli Matti Kyllönen.

– Matti soitti ja pyysi mukaan. Sanoi vielä saatesanoiksi, ettei ohjelma ala, ellen minä lähde mukaan. Se oli sellaista Matin normaalia tarinointia. Olisihan se tietysti alkanut ilman minuakin. Siitä tulikin erinomainen ajanjakso elämässäni.

Monet muistavat Erkki Vanhasen jopa legendaariseksi jääneen loppujuonnon, jossa hän kertoo keksineensä keinon välttää ylinopeutta. Vanhanen sanoi liimanneensa vaimon kuvan kojelautaan ja muistavansa sen myötä, ettei kotiin ole mikään kiire.

– Se hetkessä keksitty loppujuonto muistetaan todella edelleen. Hiljattain eräs mies kysyi, onko minulla edelleen vaimon kuva kojelaudassa? Sanoin, ettei ole, vaan vaimo on mukana. Vaimoni seisoi siinä vieressäni.

Vuosikymmeniin on mahtunut paljon unohtumattomia hetkiä. Yksi sellainen tapahtui vuoden 1987 Safari-rallissa. Vanhanen läheinen ystävä Hannu Mikkola johti kilpailua ylivoimaisesti ja huomasi Vanhasen seisovan eräässä risteyksessä kuvaajan kanssa. Mikkola pysähtyi risteyksen jälkeen, avasi oven ja kertoi ottavansa uudestaan vauhtia risteykseen paremman ajokuvan toivossa.

– Kyllä, tämä pitää paikkansa. Hannulla oli niin ylivoimainen johto, ettei sillä ollut mitään merkitystä. Hän käänsi Audin takaisin tulosuuntaan ja hetken kuluttua saimme nauhalle tyylipuhtaan ajosuorituksen kaikilla mahdollisilla kuvioilla. Tänä päivänä moinen ei tulisi kysymykseen, mutta silloin varsinkin Safarissa oli vähän rennompaa.

Lue myös:

"Suljin jo silmät ja ajattelin, että tästä ei selvitä" – Jari-Matti Latvala muistelee Tomin nuoteista -podcastissa rajua ulosajoa, auto rullasi kymmeniä metrejä rotkoon

Juha Kankkunen paljastaa ensimmäistä kertaa julkisesti, miten merkittävä Peugeot-sopimus syntyi – "Hetken olin ihan sekaisin, että mitä nyt tapahtuu"