Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Stanley Cupin finaalisarjaa on toistaiseksi pelattu Dallasin toivomalla tavalla – voitosta huolimatta Tampalta vaaditaan mestaruuteen vielä parempaa

Paremmalla tuurilla Dallas Stars olisi venyttänyt toisen NHL-finaalin jatkoeriin, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Lindell Kutsherov
Dallas Starsin Esa Lindell (vas.) taklaa Tampa Bayn Nikita Kutsherovia. NHL-finaaleissa on nähty paljon taklauksia ja se sopii Dallas Starsille.Bruce Bennett / Getty Images

Jos Tampa nukkui Stanley Cupin ensimmäisen loppuottelun kahdessa ensimmäisessä erässä onnensa ohi, toista kertaa se ei samaa virhettä suostunut tekemään. Toisessa finaalissa tilanne oli ensimmäisen 15 minuutin jälkeen Lightningille tylysti 3–0 ja peli käytännössä ohi – laukaukset olivat tässä vaiheessa Tampalle 10–2!

Hyvä valmistautuminen olikin Tampalle kakkosfinaalin alla tärkein asia, kuten maanantaina illalla kirjoitin.

Ei tiistain toinen loppuottelu kauden parasta Tampaa ollut, mutta ryhtiliikkeelle on nostettava hattua. Kaikki se, mikä ontui sunnuntain avausosassa, oli tiistaina merkittävästi paremmalla tolalla. Kuten todettua, näistä tärkein oli valmistautuminen. Nyt Tampa oli valmis heti alusta, ja vaikka Dallas taisteli itsensä takaisin peliin, Boltsia vastaan ei nousta voittoon 0–3-tappioasemasta.

Toinen merkittävä asia oli avainpelaajien herääminen loppuottelusarjan vaatimalle tasolle. Etenkin ykkösketju Ondrej Palat-Brayden Point-Nikita Kutsherov oli tiistaina selkeästi lähempänä omaa huipputasoaan – mikä tärkeintä, ketju iski elintärkeät 1–0- ja 2–0-osumat. Myös tilastot kertoivat tylyä kieltä kärkivitjan heräämisestä.

Ensimmäisessä finaalissa Tampan ykkösketju sai aikaiseksi vain yhden vaarallisen maalipaikan viidellä viittä vastaan. Sitä vastaan niitä luotiin kolme. Tiistaina kärkiketjun soittimessa oli eri sävel: laukaukset maalia kohti viidellä viittä vastaan 14–4, maalipaikat 6–1 ja vaaralliset maalipaikat 4–0.

Tampa loi ensimmäisessä loppuottelussa kuusi vaarallista maalipaikkaa, toisessa yksitoista. Tästä kiitos kuuluu ennen muuta ykkösketjulle, joka leipoi taululle myös kaksi ylivoimaosumaa.

Myös maalinteon tukitoimet olivat nyt selkeästi paremmin hallussa. Etenkin Kevin Shattenkirkin iskemässä 3–0-osumassa kaksi hyökkääjää teki kuumalle Dallas-vahti Anton Hudobinille erinomaisen näköesteen. Sama oli pelin henki Mihail Sergatshevin iskemässä, ja sittemmin paitsiona hylätyssä osumassa.

Palatin ylivoimamaalissa Tampa sai vihdoin Kutsherovin erinomaisen syötön myötä Hudobinin poikittaisliikkeeseen. Vaikka maalin tehnyt Palat pelasi tilanteessa väärällä puolella kätisyyden puolesta, hänellä oli helppo työ lakaista kiekko reppuun. Mikäli Tampa haluaa voittaa nimenomaan Hudobinin, joukkueen on toimittava näin myös jatkossa.

Kun tähän vielä yhdistetään maalivahti Andrei Vasilevskin hyvät otteet, Tampan voidaan todeta ottaneen ison askeleen kohti omaa huipputasoaan. Mitenkään dominoiva Tampa ei ottelussa lopulta ollut, mutta nyt pelissä oli aihioita, joilla pudotuspeleissä – tai finaaleissa – voi voittaa.

Tampan pitää painaa vielä lisää kaasua

Toisen finaalin jälkeen tärkein kysymys kuuluu: vieläkö Tampa pystyy kiristämään ruuvia?

Se, miten Dallas pelaa, on kaikilla tiedossa – ja niin se pelasi myös tiistaina. Paketti on tiivis, vaikka se ajoittain hallinnan vastustajalle antaisikin. Kovaotteinen ja ilkeä Dallas suojelee keskustaa edelleen erinomaisesti. Viidellä viittä vastaan maalit tasattiin tiistaina 1–1.

Tampan voitosta huolimatta tiistain toisesta kamppailusta jäi tunne, että nyt nähty pelaaminen sopii Dallasille paremmin. Vaikka Tampa voitti, joukkue ei päässyt identiteettinsä mukaiseen vauhtijääkiekkoon kiinni parhaalla mahdollisella tavalla. Dallasin tiivis paketti sekä kova fyysinen preesens sai tiistainakin Tampan usein pois omalta mukavuusalueeltaan.

Tampan olisikin pystyttävä painamaan kaasua vielä nähtyäkin enemmän pudottaakseen Starsin rattailta. Jos mestaruus ratkaistaan painimalla (kahdessa finaalissa on taklattu yli 200 kertaa), Dallasin mahdollisuudet kasvavat. Mitä enemmän pelejä ratkotaan puhtaasti jääkiekkoa pelaamalla, sitä voimakkaampaan nousuun Tampa Bayn osakkeet lähtevät.

Toistaiseksi sarjaa on pelattu Dallasin toivomalla tavalla.

Kokonaan oma keskustelunsa on myös Tampan avainpelaajien päivän kunto. Jopa pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi ehdolla oleva Brayden Point pelaa todennäköisesti jonkin menoa hidastavan vamman kanssa. Myös kahden muun kärkiketjun pelaajan on huhuttu saaneen jarruttavia osumia konferenssifinaalisarjassa.

Tampan kärkiketju pelasi tiistaina hyvän pelin, mutta väitän, että vielä parempaa vaaditaan, mikäli pitkään Stanley Cupia jahdannut seura mielii päättää vuosien mittaisen kannukirouksen. Etenkin Pointia riivaava vamma heittää kuitenkin väkisinkin ilmoille kysymyksen siitä, kuinka paljon kanadalaistähti pystyy vielä vyötä kiristämään.

Dallas sen sijaan hävisi, mutta pensaaseen se ei tämän tappion vuoksi tule päätään työntämään. Joukkue aloitti veltosti ja menetti pelin sen vuoksi, mutta repi ja raastoi itsensä takaisin otteluun itsensä näköisellä pelillä.

Paremmalla tuurilla Dallas olisi tapellut itsensä jatkoajalle.

Vaikka sarjassa on kaksi joukkuetta, katseet kääntyvät jatkossa vahvemmin Tampaan. Dallas on Dallas, vaikka sen paistaisi minkälaisessa marinadissa – Stars yrittää raastaa neljän ketjun telaketjulätkällä tiensä mestaruuteen ja tuo juna puksuttaa tiistain jälkeenkin vahvasti raiteillaan. Se, miten Tampa saa tätä telaketjudynamiikkaa muutettua, tulee ratkaisemaan kannun kohtalon.

Lue myös:

Tampa Bay tasoitti finaalivoitot, latoi avauserässä kolme maalia vajaassa neljässä minuutissa – Dallasin suomalaiset jäivät ilman tehopisteitä

NHL:n runkosarjan parhaat pelaajat palkittiin – Tuukka Rask sijoittui toiseksi Vezina Trophyn äänestyksessä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat