SM-liigaan vyöryi nuoria lahjakkuuksia Pohjois-Amerikasta, mutta joillekin ovi on lukossa – ilman pelipaikkaa oleva suomalainen huippulupaus odottaa unelmaansa

Liigajäillä nautitaan alkavalla kaudella NCAA-yliopistosarjassa kypsyneistä suomalaispelaajista. Nuorten lahjakkuuksien tilanne kuitenkin mietityttää, sillä joillakin ei ole lainkaan pelipaikkaa.

Veeti Miettinen ei ole päässyt matkustamaan Yhdysvaltoihin yliopistoon koronaviruksen vuoksi. Yliopistosarja NCAA:n alkamisesta ei ole vieläkään tietoa. Kuva: Markku Rantala / Yle

Daniel Lebedeffin piti palata Suomeen vain kesäksi. Hän saapui Helsinkiin maaliskuussa Yhdysvalloista ja alkoi valmistautua seuraavaan kauteen normaalisti. Vielä tuolloin hän ei tiennyt, että oli pelannut kuukauden alussa viimeisen ottelunsa jääkiekon NCAA-yliopistosarjassa.

Wisconsinin osavaltiossa viisi edellistä vuotta kasvanut Lebedeff, 21, teki heinäkuussa rankan ratkaisun: hän päätti jättää Madisonin ja NCAA:n taakseen ja allekirjoitti HPK:n kanssa ammattilaissopimuksen SM-liigaan.

Syy lahjakkaan maalivahdin ratkaisuun oli urheilumaailman vihatuin vastustaja, koronavirus.

– Kesällä näin, että koronavirus lähti Yhdysvalloissa ja Wisconsinissa käsistä. Päätin silloin, etten sinne enää lähde. Olin treenannut (Emil) Larmin kanssa ja hän suositteli Hämeenlinnan olevan maalivahdille hyvä paikka kehittyä, Lebedeff kertoo.

Lebedeffin lisäksi kuusi muuta suomalaisnuorukaista on siirtynyt viime kauden jälkeen NCAA:sta SM-liigaan. Lisäksi Kanadan ja Yhdysvaltain juniorisarjoista on saapunut tukku pelaajia sekä liigaan että nuorten SM-sarjaan. Kanadan juniorisarjoista QMJHL alkaa lokakuussa, OHL:n pitäisi käynnistyä marraskuussa ja WHL:n joulukuussa.

NCAA on tiedottanut jääkiekkokauden alun siirtyvän, mutta tietoa aikataulusta ei vielä ole.

– Korona on varmasti vaikuttanut monen pelaajan päätökseen tulla takaisin Suomeen. Esimerkiksi jos on vain vuosi koulua jäljellä, voi opinnot helposti hoitaa Suomessa ja pelata samalla Liigassa, Lebedeff sanoo.

Lebedeffillä on kauppatieteiden tutkintoaan jäljellä vielä kaksi vuotta. Hän suorittaa opinnot loppuun liigauransa ohella, onhan hän vanhemmilleen niin luvannut. HIFK-kasvatin tilanne on kesän jälkeen tasapainossa, mutta kaikkien kiekkolupausten kohdalla näin ei todellakaan ole.

Daniel Lebedeff jätti yliopistosarja NCAA:n taakseen koronaviruksen vuoksi. Kuva: Daniel Lebedeffin arkisto

Katastrofi vältettävä

Koronaviruksen vuoksi pelaajamarkkinat ovat sekaisin. Epävarmassa tilanteessa pelaajia on tarjolla, mutta pelipaikkoja on vähemmän kuin normaalisti. Nuoret ammattilaisuran kynnyksellä olevat pelaajat ovat vaikeassa tilanteessa.

– Olen huolissani tietyistä huippulahjakkaista pelaajista, KalPan urheilutoimenjohtaja Anssi Laine sanoo.

Laine tuntee nuorten pelaajien markkinan hyvin. Hän työskenteli ennen nykyistä pestiään neljä kautta jääkiekkoliitossa alle 16–18-vuotiaiden valmentajana. Laineen mukaan vielä ei puhuta katastrofista, mutta aika on vähissä.

– On selvää, ettei nuori ja lahjakas pelaaja voi olla vuotta pelaamatta. He eivät voi vain harjoitella itsekseen, vaan tarvitsevat otteluita ja joukkueen ympärilleen. Yliopistosarjaan meneville tilanne on karu, sillä he eivät voi tehdä ammattilaissopimusta. Nuorille on aika paljon avoimia kysymyksiä: milloin lähdetään, koska sarja alkaa ja kuinka paljon ja miten pelataan.

NCAA:sta KalPaan saapuivat Boston Collegen Jesper Mattila ja Aapeli Räsänen. Mattila on jo yliopistosta valmistunut ja Räsäsellä on vain muutama kurssi jäljellä, joten askel ammattilaiseksi liigaan oli otettavissa. Mattilan mukaan muitakin vaihtoehtoja oli.

– Minulla oli takaportti Pohjois-Amerikassa pelaamiselle, mutta seurat menivät paniikkiin, eivätkä uskaltaneet tehdä sopimuksia. Sain Suomesta pelipaikan ja tein valinnat ajoissa. Olen nyt erittäin tyytyväinen, Mattila kertoo.

Kuva: Sami Takkinen / Yle
Jesper Mattila (yllä) ja Aapeli Räsänen tekivät jo vuoden alussa päätöksen paluusta Suomeen. Kuva: Sami Takkinen / Yle

NCAA:n korkeimmalla tasolla pelaa yli 60 joukkuetta, ja pelin taso vaihtelee konferenssista riippuen. Boston Collegen edustama Hockey East - sekä Big Ten - ja NCHC-konferenssi ovat sarjan kovimpia, ja peli on nopeaa, fyysistä ja hyökkäysvoittoista.

Mutta mitä NCAA-pelaajilta voi liigatulokkaina odottaa? Anssi Laineen mukaan paljon.

– Mattila ja Räsänen tulevat Bostonista, missä fysiikka on tehty hyvin. Sarja antaa pelaajalle hyvät mahdollisuudet nousta ratkaisijan rooliin, vaikka potentiaalissa on vielä työstämistä. Kaikkien yhteinen näkemys on se, että seuraava pysäkki on taas Pohjois-Amerikka, ja pysäkki on kovin sarja siellä, Laine sanoo.

Räsänen on uuden seuransa urheilutoimenjohtajan kanssa samoilla linjoilla.

– NCAA on niin kovatasoinen sarja, ettei moni täällä (Suomessa) sitä edes ymmäräkään. Kärkipään pelaajat menevät sieltä suoraan NHL:ään ja usein myös kärkipään rooleihin. Kasvoin siellä paljon pelaajana ja pystyn nyt lähtemään ammattilaisuralleni paremmista lähtökohdista, Räsänen arvioi.

Unelmaelämää ammattilaisena

Koronaviruspandemia on siis osaltaan vaikuttanut NCAA-pelaajien liigaryntäykseen. Osansa on kuitenkin myös sillä, että muutama vuosi sitten yliopistosarja houkutteli yhä useampaa lahjakasta suomalaislupausta. Nyt he ovat jo valmistuneita tai valmistumassa. Yksi tutkinnon suorittaneista on Jukureiden kanssa sopimuksen tehnyt Teemu Pulkkinen.

Pulkkinen taisteli kaudella 2014–2015 Ilveksen Eemeli Suomen ja HPK:n Patrik Virran kanssa A-nuorten kaikkien aikojen piste-ennätyksestä. Suomi ja Virta pelasivat seuraavalla kaudella liigaa, Pulkkinen suuntasi Eeli Tolvasen kanssa vuodeksi USHL:ään ja Sioux Citystä NCAA-jäille University of Nebraska-Ohioon.

Pulkkisen viisi vuotta Yhdysvalloissa vierähti nopeasti ja hyökkääjä on omien sanojensa mukaan täysin eri ihminen kuin lähtiessään – taskussa on liikuntatieteiden yliopistotutkinnon lisäksi kehitystä sekä jääkiekkoilijana että ihmisenä.

Kuva: Maiju Hakalahti / Yle

NCAA:ssa täydellinen omistautuminen jääkiekolle ei onnistu yliopistojen vaatimusten ja sarjan harjoittelurajoitusten vuoksi. Pulkkinen on nyt 25-vuotiaana omat tavoitteensa opiskelijana täyttänyt ja valmis nauttimaan.

– Saan nyt vihdoin keskittyä unelmaani, josta olen haaveillut pienestä lähtien. Saan pelata jääkiekkoa ammatikseni ja oikeasti kehittyä panostamalla kaiken energiani vain jääkiekkoon, Pulkkinen kertoo.

Yliopistohaave lukitun oven takana

Espoon Tapiolan jäähallin teroituskopissa istuu nuorten SM-sarjan viime kauden ylivoimainen pistekuningas. Veeti Miettinen odottaa. Hän odottaa viisumihaastattelua, matkustuslupaa, uutta joukkuettaan, pelikavereitaan, yliopistoelämää ja NHL:n varaustilaisuutta. Mutta ennen kaikkea hän odottaa pääsevänsä taas pelaamaan.

Koronavirustestin tulosta Miettinen ei enää odota. Testi oli negatiivinen. Hän voisi matkustaa ja pelata. Miettisellä ei ole kuitenkaan pelipaikkaa, koska hänen viisumihaastattelunsa Yhdysvaltain Suomen konsulaatissa on siirretty jo useasti.

– Minulla on ollut jo pitkään tavoitteena lähteä yliopistoon. Heinäkuussa alkoi selvitä, että lähtöni viivästyy, mutta en osannut uskoa, että näin paljon, Miettinen sanoo.

Miettinen on yksi 2001-ikäluokan lahjakkuuksista. Espoolaishyökkääjän tarina on kaupungin suurlupauksille tuttu: kasvattiseuran junioriputki, nuorten maajoukkueet ja lähtö NCAA:han. Samankaltaista tietä ovat kulkeneet Pulkkisen lisäksi Aarne Talvitie, Kasper Björkqvist ja Kalle Kossila. Tänä vuonna NCAA:n ykkösdivisioonan listoilla on 25 suomalaispelaajaa.

Veeti Miettinen odottaa Espoossa malttamattomana yliopistoelämää. Kuva: Markku Rantala / Yle

Miettistä tasokkaassa St. Cloudin yliopistossa odottaa toisen vuoden opiskelija Jami Krannila. Tapparassa kiekko-oppinsa saanut Krannila matkusti takaisin Minnesotaan heinäkuussa, mutta Miettinen joutui aloittamaan elokuussa ensimmäisen lukuvuotensa liiketalouden opiskelijana verkkokursseilla.

NCAA-sarjojen alkamista odotetaan vesi kielellä Yhdysvalloissa, aina presidentti Donald Trumpia myöten (siirryt toiseen palveluun). Amerikkalaisen jalkapallon yliopisto-ottelut keräsivät viime vuonna paikan päälle yli 47 miljoonaa ihmistä ja yliopistokoripallon lopputurnaus March Madness houkuttelee otteluillaan vuosi toisensa jälkeen tv:n ääreen keskimäärin yli kymmenen miljoonaa ihmistä.

NCAA-jääkiekko tulee katsojamäärissä kaukana perässä, eikä kauden alkamisella ei ole niin kiire kuin suuremmissa, enemmän rahaa tuottavissa lajeissa. NCAA ilmoitti syyskuun puolivälissä, että amerikkalaisen jalkapallon Big Ten -yliopistokonferenssi alkaa 24. lokakuuta.

Miettisen uusi seura St. Cloud State Huskies pelaa NCHC-konferenssissa.

– Meille on sanottu, että konferenssimme on optimistinen pelaamisen suhteen. Kausi pelattaisiin normaalisti, mutta ehkä vasta marraskuusta lähtien. Mitään varmaa tietoa ei ole, mutta kauden perumisesta ei ole puhuttu.

Heinäkuussa alkoi selvitä, että lähtöni viivästyy, mutta en osannut uskoa, että näin paljon.

Veeti Miettinen

Miettinen ei voi pelata Kiekko-Espoon Mestis-joukkueessa yliopistosarjan sääntöjen vuoksi, joten hän harjoitteli alkusyksyn seuran A-nuorten kanssa. Viime viikolla seuran A–C-juniorit määrättiin koronavirusaltistumisen vuoksi kuitenkin karanteeniin.

Miettinen vältti karanteenin, mutta menetti edes jonkinlaisen joukkueen ympäriltään. Hänen katseensa on ainoastaan NCAA:ssa.

– Tiedän pääseväni sinne ja olen pitänyt sen mielessäni. Lähes joka päivä olen yhteydessä joukkueeseen tilanteestani. Valmentajat ja joukkuekaverit odottavat minua.

Miettisen tilanne on harmittava, mutta ei katastrofi – ainakaan vielä. Kun Miettiselle mainitsee yliopistojääkiekon ja -elämän, hän hymyilee leveästi.

– Se on unelmani.

Lue myös: