Suora

  • Elävä arkisto esittää

Ruotsin koronatietäjä Tegnell ei usko, että virustauti leviää jääkiekossa jäällä

Ruotsin kansanterveysvirasto näkee koronaviruksen lisääntyneen viime aikoina eri joukkueurheilulajeissa. 

jääkiekko
Kuvassa on Anders Tegnell.
Magnus Andersson / EPA

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell puhui tiistain lehdistötilaisuudessa muutaman sanan myös koronaviruksen vaikutuksista maansa urheiluun. SVT (siirryt toiseen palveluun) poimi urheilua koskevat kommentit.

– Urheilussa, etenkin jääkiekkossa, viruksen leviäminen näyttää olevan tällä hetkellä suuri.

Tegnell ei kuitenkaan usko, että infektio leviää jäällä kaksinkamppailujen muodossa.

– En usko infektion tarttumiseen jäällä. Se tapahtuu pukuhuoneissa, ja kun pelaajat ovat keskenään tekemisissä ennen ja jälkeen tapahtuman. Lajissa tartunnan saaneet ihmiset sairastuvat todella harvoin, eivätkä yleensä tarvitse edes lääkärin hoitoa. Silti se voi levitä tuosta ryhmästä niihin, jotka kuuluvat enemmän viruksen riskiryhmään, Tegnell sanoo.

Taalainmaalla sijaitsevassa Moran kunnassa esimerkiksi koronavirus levisi syyskuussa paikallisessa jääkiekkolukiossa, jossa useat opiskelijat saivat tartunnan.

– Näiden koronaryppäiden kautta voi tulla alueellisia, dramaattisia kasvuja. Taalainmaalla on havattu kasvua nuorten keskuudessa. Siellä leviämisrypäs on isosti yhteydessä jääkiekkojoukkueseen, toteaa Tegnell.

Ruotsin jääkiekkosarja alkoi viime viikonloppuna. Kamppailut pelataan käytännässä ilman yleisöä, vaikka otteluihin otetaan 50 onnekkainta katsojaa. Maan terveysviranomaiset eivät ole vielä kertoneet, paljonko yleisöä pääsee seuraamaan pääsarjaotteluita lokakuusta lähtien.

Kotoinen jääkiekon SM-liiga alkaa lokakuun alussa siten, että halleihin pääsee 40–60 prosentin katsojakapasiteetista. Seurat keskustelevat jäähallien yleisörajoituksista aina paikallisviranomaisten kanssa.

Tshekin jääkiekkosarjassa, joka alkoi myös viime viikonvaihteena, sallittiin aluksi katsojia enimmillään 60 prosenttia hallikapasiteetista. Tänään tistaina maan päättäjät linjasivat kuitenkin, että Tshekin yleisen, hankalan covid-19-tilanteen takia urheilukatsomoon sallitaan torstaista lähtien 2000 silmäparia. Rajoitus on voimassa ensi alkuun 14 päivän ajan.

Lue myös

Jääkiekkoliiga kestää lokakuun alusta toukokuulle – halleihin 40-60 prosentin katsojakapasiteetti

Tutkijalta huolestuttava viesti koronan leviämisestä jääkiekko-otteluissa – SM-liigakauden kohtalo on vaakalaudalla, mikä on johtamassa poikkeukselliseen ratkaisuun

Koronavirus jyllää Tshekin jääkiekkosarjassa – kahdella pääsarjaseuralla yhteensä 41 tartuntaa

Osalla Ufan suomalaiskiekkoilijoilla koronavirus – etävalmentaja Lämsä antaa ohjeita puhelimitse

Kaksi ottelua lisää joutui KHL:n lykkäyslistalle

KHL:ssä jälleen tukku koronatapauksia - kazakstanilainen joukkue kahdeksi viikoksi karanteeniin

Jokerit: Kaikki koronatestit negatiivisia, karanteeni jatkuu – valmennusjohto ja pelaajat eivät kommentoi tilannetta

Saksan jääkiekkosarja DEL:n näkymät ovat synkät – sarjalta "puuttuu" 60 miljoonaa euroa

Kiekko-Espoon A-, B- ja C-jääkiekkojunioreita altistunut koronatartunnalle

Jukurit kävi läpi kahden viikon koronakaranteenin – kapteeni Jesper Piitulainen: “Pääsimme ottamaan herkistelyjakson”

HPK:n nuorten joukkueessa kahdeksan koronatartuntaa, Kerhon liigajoukkueessa yksi – Jukureissa ei uusia tapauksia

KooKoon alle 20-vuotiaiden koronarypäs kasvoi – tartuntoja on todettu nyt yhdeksän

Kun korona levisi nuorten jääkiekkojoukkueessa, pelko iski samaa koulua käyviin korispelaajiin: "Todella monella oli tartunta, se vähän stressaa"

Koronatartunnoista huolimatta jääkiekon SM-liiga aiotaan aloittaa aikataulun mukaan – seuroissa korostetaan kaikkien vastuuta: "Tässä on monen ihmisen elanto kyseessä"

Nuorten jääkiekkopelistä tuli koronalinko: Mikkelin Jukureissa jo yli 20 tartuntaa, myös vastustajajoukkueissa todettu useita tartuntoja – katso video

Oli yksi viikonloppu, ja yli 40 nuorta sairastui – selvitimme, miksei kaikkia pantu karanteeniin eikä testattu heti korona-altistumisen jälkeen

Näin koronavirus alkoi levitä suomalaisissa jääkiekkojoukkueissa – vaikutukset ovat ulottuneet jo neljään kaupunkiin vain muutamassa päivässä

Lähteet: SVT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat