Ruotsin koronatietäjä Tegnell ei usko, että virustauti leviää jääkiekossa jäällä

Ruotsin kansanterveysvirasto näkee koronaviruksen lisääntyneen viime aikoina eri joukkueurheilulajeissa. 

Kuva: Magnus Andersson / EPA

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell puhui tiistain lehdistötilaisuudessa muutaman sanan myös koronaviruksen vaikutuksista maansa urheiluun. SVT (siirryt toiseen palveluun) poimi urheilua koskevat kommentit.

– Urheilussa, etenkin jääkiekkossa, viruksen leviäminen näyttää olevan tällä hetkellä suuri.

Tegnell ei kuitenkaan usko, että infektio leviää jäällä kaksinkamppailujen muodossa.

– En usko infektion tarttumiseen jäällä. Se tapahtuu pukuhuoneissa, ja kun pelaajat ovat keskenään tekemisissä ennen ja jälkeen tapahtuman. Lajissa tartunnan saaneet ihmiset sairastuvat todella harvoin, eivätkä yleensä tarvitse edes lääkärin hoitoa. Silti se voi levitä tuosta ryhmästä niihin, jotka kuuluvat enemmän viruksen riskiryhmään, Tegnell sanoo.

Taalainmaalla sijaitsevassa Moran kunnassa esimerkiksi koronavirus levisi syyskuussa paikallisessa jääkiekkolukiossa, jossa useat opiskelijat saivat tartunnan.

– Näiden koronaryppäiden kautta voi tulla alueellisia, dramaattisia kasvuja. Taalainmaalla on havattu kasvua nuorten keskuudessa. Siellä leviämisrypäs on isosti yhteydessä jääkiekkojoukkueseen, toteaa Tegnell.

Ruotsin jääkiekkosarja alkoi viime viikonloppuna. Kamppailut pelataan käytännässä ilman yleisöä, vaikka otteluihin otetaan 50 onnekkainta katsojaa. Maan terveysviranomaiset eivät ole vielä kertoneet, paljonko yleisöä pääsee seuraamaan pääsarjaotteluita lokakuusta lähtien.

Kotoinen jääkiekon SM-liiga alkaa lokakuun alussa siten, että halleihin pääsee 40–60 prosentin katsojakapasiteetista. Seurat keskustelevat jäähallien yleisörajoituksista aina paikallisviranomaisten kanssa.

Tshekin jääkiekkosarjassa, joka alkoi myös viime viikonvaihteena, sallittiin aluksi katsojia enimmillään 60 prosenttia hallikapasiteetista. Tänään tistaina maan päättäjät linjasivat kuitenkin, että Tshekin yleisen, hankalan covid-19-tilanteen takia urheilukatsomoon sallitaan torstaista lähtien 2000 silmäparia. Rajoitus on voimassa ensi alkuun 14 päivän ajan.

Lue myös