Urheilugaala järjestetään ja Vuoden Urheilija valitaan tammikuussa poikkeuksellisesta koronavuodesta huolimatta - gaalan pääsihteeri: “Jokainen urheiluvuosi ansaitsee hetkensä”

Koronaepidemian poikkeusolot huomioidaan Urheilugaalan järjestelyissä, ja tapahtuman toteuttamiseen on varauduttu erilaisin vaihtoehdoin.

Jalkapalloilija Teemu Pukki valittiin Vuoden Urheilijaksi 2019. Hän saa tammikuussa manttelinperijän koronan sävyttämästä urheiluvuodesta huolimatta. Kuva: Tomi Hänninen

Jokavuotinen Urheilugaala järjestetään poikkeuksellisesta urheiluvuodesta huolimatta suunnitellun aikataulun mukaisesti 14. tammikuuta 2021.

Myös Vuoden Urheilija valitaan normaalin tapaan.

Koronaepidemia pakotti urheilun tauolle keväällä. Kesästä lähtien urheilutapahtumia on pystytty järjestämään etenkin kotimaassa, mutta esimerkiksi Vuoden Urheilija -valinnoissa painottuneita arvokisoja on jouduttu siirtämään.

Urheilugaalan pääsihteerin Riia Martinojan mukaan gaalan peruminen kokonaan ei missään vaiheessa ollut pöydällä poikkeuksellisen vuoden johdosta – päinvastoin.

– Jokainen urheiluvuosi ansaitsee hetkensä. Nyt on eletty urheilutonta vuotta siinä mielessä, että arvokisoja ei ole pystytty tänä vuonna juurikaan järjestämään, mutta eihän urheilu tai urheilijat ole mihinkään hävinneet.

Tänä vuonna tärkeitä kisoja on peruttu, eivätkä kaikki urheilijat ole välttämättä päässeet näyttämään potentiaaliaan huomioarvoltaan suurta palkintoa ajattellen.

Martinoja muistuttaa, että arvokisattomat vuodet ja poikkeukselliset olot ovat ympäröineet Vuoden Urheilijan valintaa sen pitkän historian aikana aiemminkin.

– Tänäkin vuonna, kun Vuoden Urheilija valitaan, se tulee kertomaan tästä vuodesta. Se jättää historiaan jälkensä tästä hieman erilaisesta vuodesta. Se on ainakin omasta mielestäni arvokasta.

– Pitää myös muistaa se, että ihan kaikki urheilu ei ole ollut poissa. On urheiltu ja on ollut myös osittain arvokisoja. Ihan koko vuotta ei oltu kiinni urheilun osalta.

Urheilutoimittajain Liitto valitsee Vuoden Urheilijan lisäksi myös tänä vuonna Vuoden Valmentajan, Vuoden Joukkueen sekä Vuoden Nuoren Urheilijan.

– Koska urheilutapahtumia on ollut poikkeuksellisen vähän, näkyy erilainen urheiluvuosi äänestyksessä varmasti hieman aikaisempaa suppeammassa ehdokaslistassa, Urheilutoimittajain Liiton puheenjohtaja Kari Linna sanoo.

Erilaiset järjestämisvaihtoehdot koronatilanteen mukaan

Koronaepidemian poikkeusolot huomioidaan Urheilugaalan järjestelyissä, ja tapahtuman toteuttamiseen on varauduttu erilaisin vaihtoehdoin.

Martinoja sanoo, että päätös siitä missä muodossa gaala järjestetään tehdään marraskuun lopussa. Jos koronatilanne sallii, tapahtuma pyritään järjestämään lähestulkoon edellisvuosien tapaan tietyin erityisjärjestelyin.

Martinoja pitää tällä hetkellä kuitenkin todennäköisimpänä eri vaihtoehtoja, joissa esimerkiksi katsomoyleisön pääsy tilaisuuteen evättäisiin tai illallisvieraita otettaisiin tilaisuuteen 80 prosenttia maksimimäärästä erillisiin sektoreihin, joissa olisi omat sisäänkäynnit.

– Jos tilanne olisi oikein paha koronaepidemian osalta, silloin yksi vaihtoehto on gaalan lähettäminen TV-lähetyksenä ja illallisvieraita ei olisi, Martinoja kertoo.

Tuolloin paikalla olisivat vain eri palkintoluokkien ehdokkaat, palkintojen jakajat, esiintyjät ja muut tapahtuman järjestämisessä mukana olevat henkilöt.

Yle välittää Urheilugaalan TV2-kanavalla ja Yle Areenassa.

Lue myös: