Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Miro Heiskasen yli jyrättiin parhaan puolustajan äänestyksessä – voitto on kuitenkin vain ajan kysymys

Miro Heiskanen olisi ansainnut enemmän kuin kolme ääntä vuoden puolustaja -äänestyksessä, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Miro Heiskanen
Miro Heiskanen oli vasta 12:s NHL-kauden parhaan puolustajan äänestyksessä.Getty Images

Ei tämän vuoden pitänyt vielä Miro Heiskasen olla, mutta silti parhaan puolustajan palkinnon tulokset saivat kulmakarvat kohoamaan. Sensaatiomaista kautta pelaava suomalaispuolustaja äänestettiin pohjoisamerikkalaistoimittajien toimesta NHL-kauden 12. parhaaksi puolustajaksi.

Vasta kahdestoista, oli ensimmäinen ajatus.

Ihmisellä ei ole norsun muistia, joten monen ensireaktioon vaikutti ainakin alitajuisesti varmasti kuluvan kesän tapahtumat. Heiskasen huima dominanssi NHL:n pudotuspeleissä ei suoranaisesta tue näkemystä sijasta kaksitoista. On kuitenkin hyvä muistaa kaksi asiaa: ensinnäkin palkinnoista äänestettiin kauan aikaa sitten ja toisekseen pudotuspelejä ei kuulukaan huomioida mukaan.

Samaan hengenvetoon lienee syytä todeta, ettei NHL-palkinnoista kannattaisi koskaan verenpainetta ottaa – kyse ei ole jääkiekkomaailman tärkeimmistä asioista. Kyse on mielipiteistä ja jokaisella äänestävällä toimittajalla on oikeus omaansa. Ei siis ole olemassa väärää voittajaa yhdessäkään kategoriassa.

Eikä sellaista ollut tässäkään. Nashvillen Roman Josi pelasi mykistävän upean kauden kentän molemmissa päissä ja ansaitsi palkintonsa.

Silti Heiskasen jääminen sijalle kaksitoista aiheutti keskustelua, ja varmasti ihan syystä. Olisi voinut kuvitella, että useampi kuin kolme toimittajaa olisi saanut runkosarjan ehdottomaan puolustajaeliittiin kuuluneen Heiskasen mahtumaan viiden parhaan puolustajan joukkoon.

Kisa oli kovaa, mutta niin oli Heiskasen kausikin.

Miro Heiskanen
Heiskanen ja Dallas Stars ovat kolmen voiton päässä Stanley Cupin mestaruudesta.Getty Images

Kun puhutaan äänestyksestä, missä tarkoitus on hakea NHL-kauden parasta puolustajaa, tuntuu erikoiselta, että New York Rangersin Tony DeAngelo sai yhtä monta ääntä kuin liigan kokonaisvaltaisimpiin puolustajiin kuuluva Heiskanen. Voisi hyvällä syyllä myös kysyä, miten Boston Charlie McAvoy tai Columbuksen Zach Werenski ajoivat Heiskasen edelle?

Esa Lindell kuuluu NHL:n parhaiden puolustavien puolustajien joukkoon, mutta ei Heiskasen edelle tässä äänestyksessä.

On vaikea päästä karkuun iän ikuista ajatusta siitä, että ehkä Heiskasen ei yksinkertaisesti nähty pelaavan riittävästi. Texas ei ole erityisen seksikäs lätkämarkkina moneltakaan osin. Kuitenkin, jos Dallasia katsoi, oli vaikea olla huumaantumatta. Toisaalta Heiskanen ei räjäyttänyt pankkia runkosarjassa pisteiden osalta, mikä oli varmasti yksi vaikutin.

Jääkiekkomaailma rakastaa edelleen enemmän kuin mitään muuta henkilökohtaisia pisteitä.

Werenski teki Columbuksessa huimat kaksikymmentä maalia, mutta en silti olisi nostanut tätä missään tapauksessa Heiskasen eteen. Kun puhutaan parhaan puolustajan palkinnosta, huomioon tulisi yllekirjoittaneen mielestä ottaa nimenomaan kokonaisvaltainen pelaaminen, missä Heiskanen on nuoresta iästään huolimatta kukonaskeleen jenkkipakkia edellä.

Werenski itse asiassa oli vasta Columbuksen toiseksi paras puolustaja kärkipakki Seth Jonesin jälkeen. Loukkaantumisten vuoksi seitsemän ottelua Werenskiä vähemmän pelannut Jones löytyi yllättäen vasta sijalta neljätoista.

Turha Heiskasen puolesta on kuitenkaan mieltään pahoittaa.

Se, että 21-vuotias nuorukainen ylipäätään saa toisella NHL-kaudellaan ääniä vuoden parhaan puolustajan äänestyksessä, on jo itsessään ennenkuulumatonta suomalaisessa jääkiekkohistoriassa. Ja kuten todettua, ei tämä vielä Heiskasen vuosi ollutkaan, vaikka tämä NHL:n pakkieliittiin lopullisesti nousikin.

Miro Heiskanen
Miro Heiskanen johdatti Dallasin ykköspuolustajana Stanley Cupin finaaleihin vain 21-vuotiaana.Getty Images

Lopulta hämmentävämpää kuin se, että Heiskasen upeat otteet poikivat vain kolme ääntä, on se, miten kukaan voi nousta kamppailemaan James Norrisin mukaan nimetystä palkinnosta millään tasolla jo tulokassopimuksensa aikana. Laajemmassakin katsannossa suoritus on uskomaton.

Kuinka moni 21-vuotias on ollut johdattamassa ykköspuolustajan roolissa joukkojaan Stanley Cupin voittoon? Tämäkin täysin käsittämätön skenaario on edelleen mahdollinen.

Kyse ei siis enää ole siitä, voittaako Miro Heiskanen joskus parhaan puolustajan palkinnon – kyse on siitä, milloin ensimmäisen kerran ja kuinka monta kertaa sen jälkeen.

Viimeistään koronapandemian aiheuttamat kuplaolosuhteet saivat Heiskasen osakkeen rakettimaiseen nousuun ympäri Pohjois-Amerikan. Nyt jääkiekkoporukalla ei ollut mahdollisuutta valita otteluitaan, oli ikään kuin katsottava kaikkia tasapuolisesti. Tämä satoi pandemiatauon aikana entisestään miehistyneen Heiskasen laariin.

Unisimmatkin heräsivät viimeistään elokuussa, kun Heiskanen repi riekaleiksi koko Edmontonin NHL-kuplan. Suomalaistähden poikkeukselliset kyvyt johtaa ja rytmittää Dallasin kiekollista pelaamista samalla puolustusvelvoitteet laadulla hoitaen, valkenivat viimeistään nyt kaikille.

Ja lisää shokkihoitoa saattaa olla luvassa.

Serge Savard on nimittäin NHL-historian ainoa puolustaja, joka on voittanut pudotuspelien arvokkaimmalle pelaajalle ojennettavan Conn Smythe-pokaalin ennen ensimmäistä Norris-palkintoaan. On täysin mahdollista, että ensi viikolla tälle listalle lisätään erään Miro Heiskasen nimi.

Se olisi jotakin se.

Lue myös:

NHL suunnittelee täysimittaista kautta – komissaari Bettman haluaa välttää kesäottelut

Kommentti: Stanley Cupin finaalisarjaa on toistaiseksi pelattu Dallasin toivomalla tavalla – voitosta huolimatta Tampalta vaaditaan mestaruuteen vielä parempaa

NHL:n runkosarjan parhaat pelaajat palkittiin – Tuukka Rask sijoittui toiseksi Vezina Trophyn äänestyksessä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat