Suora

  • Elävä arkisto esittää

Toyota osti Tommi Mäkinen Racingin liiketoiminnan – näin muhkeita osinkoja jyväskyläläinen on viime vuosina Suomen yrityksestään nostanut

Toyotan tallipäällikön paikalta sivuun siirtynyt Tommi Mäkinen on nostanut viime vuosina Suomen yrityksestään miljoonaosinkoja.

Rallin MM-sarja
Tommi Mäkinen
Tommi Mäkinen oli alkuvuodesta vieraana myös Suomen Urheilugaalassa.Tomi Hänninen

Tuoreimmat rallipodcastit ja -videot sekä -uutiset löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Toyotan MM-rallitallin päällikön Tommi Mäkisen Jyväskylässä toimivayritys Tommi Mäkinen Racing Oy teki viime vuonna voittoa 2,8 miljoonaa euroa. Tämän vuoden toukokuussa Mäkisen johtamassa yhtiökokouksessa päätettiin jakaa voitoista 1,25 miljoonan euron osingot. Asia selviää kesäkuussa rekisteröidystä viime vuoden kattavasta tilinpäätöksestä.

Mäkinen on yrityksensä pääomistaja 1001 osakkeella. Loput 332 osaketta omistavat hänen poikansa. Tämä tarkoittaa sitä, että miljoonaosingoista suurimman osan saa Mäkinen.

Viime vuoden voitoista jaetut osingot ovat olleet nostettavissa tämän vuoden heinäkuun alusta asti. Yhtiöllä oli viime tilikauden päätteeksi jakokelpoisia varoja 15,7 miljoonaa euroa.

Tommi Mäkinen Racing Oy on tehnyt kolmena vuonna peräkkäin suuret miljoonavoitot, kun se on ollut vastuussa Toyotan MM-rallitoiminnasta. Myös Tommi Mäkisen Virossa sijaitsevalla yhtiöllä on mennyt todella hyvin viime vuosina. Iltalehti uutisoi talvella (siirryt toiseen palveluun), että vuonna 2018 Tommi Mäkinen Racing Oy teki voittoa 3,9 miljoonaa euroa ja päätti jakaa osinkoa 1,1 miljoonaa euroa.

Ensimmäisellä kilpailukaudella MM-sarjassa Tommi Mäkinen Racing Oy teki myös kovan taloudellisen tuloksen. Yhtiön liikevaihto kipusi 67,7 miljoonaan euroon, josta kulujen jälkeen jäi voittoa 6,75 miljoonaan euroa. Mäkisen yhtiöstä jaettiin tuolloin osinkoa 875 000 euroa.

Tommi Mäkinen Racing Oy:n liikevaihto laski viime vuonna viidenneksellä verrattuna vuoteen 2018. Vuonna 2019 liikevaihto oli 47,3 miljoonaa euroa, kun taas vuonna 2018 se oli 59,9 miljoonaa euroa.

Tommi Mäkinen Racing Oy:n vastuulla on siis ollut Toyotan rallin MM-sarjassa ajavan tiimin toiminnot.

– Liikevaihdon lasku johtui ralliautojen huoltotoiminnan vakiintumisesta Viron toimipisteeseen, Suomen yhtiön keskittyessä tuotekehitystoimintaan, tilinpäätöksestä löytyvässä toimintakertomuksessa selvitetään.

Tuoreimman Suomen yrityksen tilinpäätöksen mukaan koronaviruspandemia vaikuttaa yrityksen liiketoimintaan alentavasti, koska olennainen osa yrityksen liikevaihdosta perustuu MM-ralleista aiheutuvaan liikevaihtoon.

Koronaviruspandemian takia tällä kaudella on ajettu reilusti vähemmän MM-ralleja kuin oli suunniteltu. Näillä näkymin tällä kaudella ajetaan seitsemän kilpailua, kun alun perin kisoja kalenterissa oli neljätoista. Koronaviruspandemian takia peruttujen kisojen lisäksi Chilen MM-ralli peruttiin poliittisten levottomuuksien takia.

Tiistaina tiedotettiin, että Tommi Mäkinen jättää Toyotan WRC-tallin tallipäällikön tehtävät tämän kauden jälkeen. Mäkinen siirtyy ensi vuoden alusta Toyotan moottoriurheilun neuvonantajaksi. Vuodesta 2021 alkaen Toyotan rallin MM-sarjan tallin toimintoja johdetaan Toyotan Euroopan moottoriurheilutoimintojen keskuksesta Kölnistä Saksasta. Toyotan tiedotteen mukaan Toyotan MM-rallitalli jatkaa toimintojaan Suomessa ja Virossa ja hyödyntää Tommi Mäkinen Racingin henkilöstöä sekä toimitiloja.

– Tommi Mäkinen Racing jää olemaan niinkuin se on ollutkin. Toyota osti liiketoiminnat. TMR jatkaa Toyotan kanssa yhteistyötä, mutta vähän toisessa roolissa, Mäkinen selvitti kuviota tiistaina Ylelle.

– Toiminnot jatkuvat meillä entisellään. Jyväskylän päässä jatketaan samalla lailla tuotekehitystä. Viron pää hoitaa operatiivista päätä. Muita muutoksia ei tule kuin, että TMR jää operatiivisesta vastuusta pois.

Tommi Mäkisen alaisuudessa Toyotalla on voitettu rallin MM-sarjassa yksi kuljettajien maailmanmestaruus ja yksi valmistajien maailmanmestaruus.

Tällä kaudella Toyotan Elfyn Evans ja Sebastien Ogier ovat MM-sarjassa kaksoisjohdossa. Toyota johtaa valmistajien MM-sarjaa.

Lue lisää:

Kommentti: Menestys puhuu historiaa tehneen Tommi Mäkisen puolesta – Toyota teki silti täysin ymmärrettävän ratkaisun

Ralliasiantuntija Miikka Anttila pitää yllättävänä, että operatiivinen toiminta siirtyy Tommi Mäkisen yhtiöltä Toyotalle – "Yhtäkkiä avoin mandaatti lähtee pois"

Tommi Mäkinen ei jatka Toyotan tallipäällikkönä – siirtyy uuteen rooliin: "Ei se nyt eläkkeellejääntiä tarkoita"

Kalle Rovanperä nousi maailmanmestarin rinnalle ja sai kehut – sisäpiirissä ollut asiantuntija tietää, että Toyotalla on silti edessä kova jälkipyykki: “Eivät pääse helpolla"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat