1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. jalkapallo

KuPSin eurounelman seuraavana esteenä on mystinen liettualaisjoukkue, joka pelaa sopupeliskandaalin vavisuttamaa sarjaa – päävalmentaja on hämmentänyt aiemmin Suomessa

KuPS tavoittelee Eurooppa-liigan karsinnoissa jatkopaikkaa liettualaista FK Suduvaa vastaan.

KuPS pudotti Slovan Bratislavan rangaistuspotkukilpailussa. Kuva: AOP / Juha Tamminen

Kolme edellistä Liettuan mestaruutta voittanut FK Suduva on Kuopion Palloseuran seuraava este matkalla kohti Eurooppa-liigan lohkovaihetta. KuPS löi ennakkoon vahvemman Slovan Bratislavan viime viikolla ja saa jälleen tavoitella jatkopaikkaa kotikentällään.

Marijampolen kaupungista tuleva Suduva on esiintynyt viime vuosina edukseen eurokentillä. Liettualaisjoukkue on lyönyt itseään suuremman seuran peräti kolmena perättäisenä kesänä. Kesällä 2017 jalkoihin jäi sveitsiläinen Sion, seuraavana vuonna kyproslainen APOEL ja viime kesänä israelilainen Maccabi Tel-Aviv.

Jalkapallokausi on ollut poikkeuksellinen kaikialla koronaviruksen vuoksi, mutta harvassa paikassa yhtä poikkeuksellinen kuin Liettuassa. Maan pääsarjassa pelaa tällä hetkellä vain kuusi joukkuetta. Edellisen kauden joukkueista yksi meni konkurssiin ja kaksi hylättiin sopupeliepäilyjen vuoksi.

Suduvan päävalmentaja Saulius Sirmelis on tuttu myös Suomesta, sillä hän valmensi helsinkiläistä Atlantista Ykkösessä kaudella 2009. Sirmelis tuli seuraan alun perin teknisesti johtajaksi, mutta siirtyi nopeasti päävalmentajaksi hämärissä olosuhteissa (siirryt toiseen palveluun). Kauden aikana peräti 12 pelaajaa irtisanoutui saamatta jääneiden palkkojen takia ja Atlantis putosi Kakkoseen.

Suduva selätti Mestarien liigan karsintojen ensimmäisellä kierroksella virolaisen Floran rangaistuspotkuilla, mutta viime vuonna kaatunut Maccabi Tel-Aviv ei ollut uudelleen yllätettävissä. Aiemmissa otteluissa Suduva on luottanut kolmen topparin linjaan.

– Suduva on kova, fyysinen joukkue, joka haluaa pelata palloja paljon boksiin. Heillä on kaksi paljon liikkuvaa hyökkääjää ja laiturit tykkäävät myös kaventaa sisään, KuPSin maalivahti Otso Virtanen kuvailee vastustajaa.

KuPS on kahden voiton päässä paikasta Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Kuva: Yle / Lasse Isokangas

Suduvan puolustuslinjan näkyvin hahmo on numeroa 10 kantava bosnialaistoppari Semir Kerla. 191-senttinen pelaaja on tilasto-oikku muutenkin kuin puolustajalle harvinaisen numeron kautta, sillä hän on tehnyt neljän kauden aikana Suduvalle peräti 21 maalia. KuPS-ottelun alla Suduva on vahvistunut argentiinalaisella keskikenttäpelaajalla Nicolas Gorobsovilla. Romanian liigasta saapunut pelaaja on mukana Kuopiossa.

Suduvassa pelaa kaikkiaan 11 liettualaista pelaajaa, joista yksikään ei mahtunut maajoukkueen mukaan syyskuun Kansojen liigan otteluihin. Muista Liettuan liigan joukkueista mukana oli kymmenen pelaajaa. Liigaa johtava Suduva oli ainoa seura, josta maajoukkueeseen ei otettu ketään.

Suomalaisjoukkueista HJK on kohdannut 2000-luvulla kaksi eri liettualaisseuraa. Vetra yllätti helsinkiläiset Eurooppa-liigassa vuonna 2009, mutta Ekranas kaatui seuraavana kesänä Mestarien liigan karsinnassa. Jotain liettualaisen jalkapallon epävakaudesta kertoo se, että molemmat seurat ovat sittemmin ajautuneet konkurssiin.

Vuoristorataa eurokentillä

KuPS on keskellä huimaa otteluruuhkaa, sillä viime torstain Slovan-pelin jälkeen joukkue pelasi jo sunnuntaina Rovaniemellä. Suduva on sen sijaan saanut keskittyä pelkästään europeleihin, sillä Liettuan liigassa se on pelannut edellisen kerran viisi viikkoa sitten. Joukkue matkusti Kuopioon jo tiistaina.

Virtanen vakuuttaa, ettei otteluruuhka paina Veikkausliigassa toisella sijalla olevia kuopiolaisia.

– Näkyy se sillä tavalla, että emme ole viettäneet (harjoituksissa) kentällä aikaa enää niin paljoa. Jätkät ovat pysyneet hyvin kunnossa ja olemme pelanneet isoja minuutteja, niin mikäs sen kivempaa.

Europelikausi on ollut KuPSille yhtä vuoristorataa. Seura velloi pitkään epätietoisuudessa, pääseekö se edes pelaamaan Mestarien liigan karsintoja hallitsevana Suomen mestarina. Kun ohjelma vihdoin selvisi, norjalainen Molde pöllytti KuPSia peräti 5–0.

Eurooppa-liigan puolella toisen karsintakierroksen arpa oli kova, sillä Slovan Bratislava pelasi viime kaudella lohkovaiheessa asti. Viime hetken tasoitusmaali ja voitto rangaistuspotkukilpailussa nosti KuPSin vain kahden voiton päähän historiallisesta lohkovaihepaikasta.

– Voitto oli iso buusti ja meidän täytyy hyödyntää sitä. Emme saa miettiä liikaa menneitä. Toivon, että pelissämme näkyy luotto siihen, että pysymme temmossa mukana näissä kovissa kansainvälisissä otteluissa, Virtanen miettii.

Maalivahti Otso Virtanen oli KuPSin sankari viime viikon ottelussa Slovan Bratislavaa vastaan. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Yleisöä ei päästetä katsomoon Euroopan jalkapalloliitto Uefan alaisissa otteluissa, mutta Kuopion keskuskentän ympäristö mahdollistaa KuPSille omanlaisen kotiedun.

– Viime pelissäkin oli faneja aidan takana huutamassa. Kyllä he toivat meille pienen ekstran, Virtanen sanoo.

Norjalaisen Arne Erlandsenin valmentama KuPS ei lähde Virtasen mukaan muuttamaan peliään Suduvaa vastaan. Yksi asia joukkueessa on kuitenkin muuttunut, kun Ilmari Niskanen siirtyi viime viikon lopulla saksalaiseen Ingolstadtiin.

– Kopissa on nyt hiljaisempaa! "Immi" jätti ison aukon, mutta nyt on jonkun muun mahdollisuus nousta esiin ja täyttää hänen saappaansa, Virtanen toteaa.

KuPS ja Suduva kohtaavat Kuopion keskuskentällä kello 18.30. Viimeisellä karsintakierroksella ottelun voittaja saa vastaansa vieraissa joko ruotsalaisen Djurgårdenin tai romanialaisen CFR Clujin.

Otso Virtasta haastatteli Ville Pitkänen.

Lue myös:

Jatkopaikka eurokentillä toi KuPSille ison rahatukun – seuraava peli saatiin Kuopioon kovan väännön jälkeen poikkeusluvalla

Sankarivahti Otso Virtanen kertoo jymypaukun taustat – KuPS oli ahkera kotiläksyissä ja käytti sen täydellisesti hyväkseen

KuPS esitti uskomattoman suomalaistempun eurokentällä – jatko-ottelun lopussa tasoihin ja vielä venyminen rangaistuspotkukisassa