Olli-Pekka Karjalainen ei epäröinyt tarttua haasteelliseen johtopestiin kovia kokeneessa Lentopalloliitossa: "Näen tässä lajissa valtavan potentiaalin"

Toimitusjohtajan tehtävästä väistyvä Seppo Siika-aho arvelee, että Olli-Pekka Karjalaisen lähtöasetelmat pestiin ovat paremmat kuin hänellä itsellään keväällä 2019.

Olli-Pekka Karjalainen on seurannut aiemmassa työssään Kuortaneen urheiluopistolla lentopallon valmennuskeskuksen toimintaa läheltä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Olli-Pekka Karjalainen on työuransa isoimman haasteen edessä aloittaessaan työt Suomen Lentopalloliiton toimitusjohtajana. Karjalainen, 40, korvaa tehtävässä Seppo Siika-ahon.

Moukarinheiton Suomen ennätysmies ja Euroopan mestari siirtyy toimitusjohtajaksi Kuortaneen urheiluopiston erityisasiantuntijan tehtävistä.

– On tämä selkeästi steppi eteenpäin. Pääsen ison kansainvälisen lajin ja ison suomalaisen lajiliiton toimariksi, se on kunniatehtävä. Iso haaste samalla, mutta koen, että tähänastinen urani on aika hyvin tähän valmistanut, Karjalainen kertoo Yle Urheilulle Lentopalloliiton tiedotustilaisuudessa.

Uusi pesti ei ole urheilupolitiikassa vaikuttaneelle entiselle yleisurheilutähdelle hyppy täysin tuntemattomaan, vaikka niin voisi ensikuulemalta luulla.

– Lentopallohan on yksi Kuortaneen päälajeista. Olen ollut lajin kanssa päivittäin tai vähintään viikoittain tekemisissä edellisessä työssänikin. Autoimme lentopalloilijoita tukitoimintojen ja muiden palvelujen kanssa. Teimme hyvin tiiviisti yhteistyötä. Monipuolista kokemusta löytyy lentopallosta, mutta en kiistä, etteikö olisi paljon vielä opittavaa.

Myös lentopallon seuratyö on Karjalaiselle tuttua naisten Mestaruusliigassa pelaavan nurmolaisen Jymy Volleyn hallituksesta, jossa Karjalainen on vaikuttanut.

Lentopalloliiton puheenjohtajan Pasi Sydänlammin mukaan uutta toimitusjohtajaa kartoittaessa ei haluttu takertua lajirajoihin, mutta ei myöskään suoraan ajateltu, että uuden pomon pitäisi löytyä lentopallon ulkopuolelta.

– Lentopallon piirissä on paljon kyvykkäitä ihmisiä, jotka vievät asioita koko ajan eteenpäin, mutta on toisaalta myös rikkaus ja lisäarvo, että saadaan näkökulmia myös ulkopuolelta. O-P on ennen kaikkea urheilumies ja urheiluhenkilö. Hänen taustansa on yleisurheilussa, mutta hän on Olympiakomitean hallituksessa, Kuortaneen urheiluopistossa ja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa palvellut koko suomalaista urheilukenttää, lentopalloa mukaan lukien, Sydänlammi arvioi.

Lentopalloliiton puheenjohtaja Pasi Sydänlammi kuvattuna liiton tiedotustilaisuudessa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Vuonna 2013 urheilu-uransa lopettanut Karjalainen on istunut kahdeksan vuoden ajan Suomen olympiakomitean hallituksessa. Luottamustehtävä on paria kokousta vaille taputeltu. Olympiakomitean uusi puheenjohtaja ja hallitus valitaan marraskuussa, eikä Karjalainen aio jatkaa jäsenenä.

Urheilupolitiikan lisäksi Karjalainen on ollut mukana myös politiikassa toimimalla kokoomuksen riveissä Seinäjoen kaupunginvaltuustossa ja eduskuntavaaliehdokkaana.

"Uudella toimitusjohtajalla parempi paikka jatkaa"

Lentopalloliiton toimitusjohtajaksi keväällä 2019 nimetty Seppo Siika-aho siirtyy syrjään vain puolentoista vuoden jälkeen. Siika-ahon ja liiton puheenjohtajan Pasi Sydänlammin mukaan päätös syntyi yhteistuumin.

– Asiasta sovittiin alkuviikosta. Keskustelu oli hyvää ja rakentavaa, siitä pisteet liiton luottamusjohdolle, Siika-aho toteaa Yle Urheilulle puhelimitse.

Siika-ahon edeltäjän Keijo Säilynojan kaksi viimeistä tilikautta eivät menneet liiton johdon mielestä toivotulla tavalla. Vuoden 2017 tilikausi toi kutakuinkin nollatuloksen, mutta taloustilanne heikentyi, ja vuosi 2018 oli selvästi tappiollinen. Vuosi 2019 sujui vielä huonommin, ja vuosi sitten syksyllä Lentopalloliitto aloitti mittavat säästötoimet heikon taloustilanteen takia.

Yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen liitto vähensi kaksi työtehtävää ja haki jopa 400 000 euron säästöjä muun muassa maajoukkueohjelmia supistamalla.

– Viimeiset puolitoista vuotta, mitä olen ollut liiton toimitusjohtajana, on ollut aika hurja rupeama. Aivan poskettoman paljon töitä, ollaan tehty isoja muutoksia siinä tavassa miten liitto on organisoitunut ja miten siellä tehdään töitä. Tällaisen tehtävän jälkeen on hyvä paikka miettiä, kuka jatkaa tästä eteenpäin, Siika-aho sanoo.

Tiukalle säästökuurille joutuneen Lentopalloliiton kuluva tilikausi on sujunut Pasi Sydänlammin mukaan hallitusti. Liitto odottaa positiivista tulosta tältä vuodelta, vaikka koronaviruspandemia on järisyttänyt lentopallon lisäksi koko urheilumaailmaa.

– Uskoisin että uudella toimitusjohtajalla on nyt parempi paikka jatkaa tuosta verrattuna siihen tilanteeseen, mihin itse tulin puolitoista vuotta takaperin. Lentopalloliiton kulut ovat huomattavasti alemmalla tasolla ja kumppanienhallinta on hyvin organisoitu. Kova pohja on olemassa, Siika-aho sanoo.

Tampereen EM-kisat mahdollisuus nostaa lajin profiilia

Olli-Pekka Karjalainen tietää, että talouspuolella on jatkettava uurastamista, vaikka liitossa onkin tapahtunut käänne parempaan.

– Hyvät lähtökohdat toiminnan eteenpäin viemiseksi. Näen tässä lajissa valtavan potentiaalin. Meillä on erittäin uskottavat huippu-urheiluprojektit niin miehissä kuin naisissa ja koko Suomen kattava aktiivinen seuraverkosto.

Olli-Pekka Karjalainen voitti Euroopan mestaruuden vuonna 2006. Kuva vuoden 2009 MM-kilpailuista Berliinistä. Kuva: AOP

Yksi Karjalaisen kiinnostuksen herättänyt asia oli, että lentopallon miesten EM-kisojen alkusarjoista pelataan Tampereella vuonna 2021.

– On tulossa koti-EM-kisat, joka on aivan huikea mahdollisuus lajille nostaa profiilia. Tämä kokonaispaketti on vaan niin houkutteleva, että en epäröinyt hetkeäkään tarttua tähän tilaisuuteen, Karjalainen sanoo.

Karjalainen haluaa Lentopalloliiton toimitusjohtajana erityisesti satsata kahteen isoon kokonaisuuteen: harrastajamäärien kasvattamiseen ja huippu-urheilupuolen menestykseen.

– Pitää lähteä siitä, että pystymme auttamaan seuroja kasvattamaan pelaajamääriä entisestään. Huippu-urheilupuolella on tärkeää, että pidämme paikkamme ja menestymme arvokisoissa lentopallossa niin miehissä kuin naisissakin sekä beach volleyssa ja istumalentopallossa. Pala palalta hinata huippu-urheilutoimintaa kohti maailman huippua, Karjalainen linjaa.

Lue myös: