Hyppää sisältöön

Isän 60-vuotissyntymäpäivät toivat Sandra Erikssonin Suomeen – arvokisakonkari myöntää jännittävänsä ensimmäistä kilpailuaan yli kahteen vuoteen: "Olen todella hermostunut"

Sandra Eriksson kilpailee Kurikan SM-maastoissa 4 kilometrillä.

Sandra Eriksson Kuva: Yle/ Carl-Magnus Långkvist

Kaksi vuotta ja 26 päivää. Niin pitkä aika on kulunut kestävyysjuoksija Sandra Erikssonin edellisestä kilpailusta, kun hän sunnuntaina asettuu lähtöviivalle maastojuoksun SM-kilpailuissa Kurikassa.

Eriksson on kisannut ison yleisön edessä niin yleisurheilun MM-kisoissa, EM-kisoissa kuin olympialaisissakin. Sunnuntainen 4 kilometrin koitos Etelä-Pohjanmaan maastossa kuitenkin jännittää nyt erilaisella tavalla.

– Tiedän, että olen todella hermostunut ennen kilpailua. Ennen lähtöä tuntuu siltä, etten haluaisi olla mukana ollenkaan, Eriksson myöntää Yle Sportenille vanhoilla kotiseuduillaan Pohjanmaalla.

Oikeastaan on sattumaa, että Eriksson nähdään tänä viikonloppuna Kurikassa.

Hänen oli toki tarkoitus kilpailla jo aiemmin tänä vuonna, mutta koronavirus tyhjensi kisakalenterin.

Sen jälkeen Tukholmassa asuva ja harjoitteleva Eriksson päätti panostaa maastojuoksun EM-kisoihin, jotka oli tarkoitus järjestää joulukuussa Irlannissa.

– Mutta ne peruttiin vain pari päivää sen jälkeen, kun olin päättänyt osallistua, Eriksson manaa.

3 000 metrin esteiden ennätysnainen oli päättänyt joka tapauksessa matkustaa täksi viikonlopuksi Suomeen juhlistamaan isänsä 60-vuotissyntymäpäiviä. Kun SM-maastot osuivat samalle viikonlopulle, päätti hän osallistua.

– Tiedän, etten ole siinä kunnossa, missä haluan kilpailla, joten minulla ei ole oikeastaan mitään odotuksia.Ennen kaikkea ajattelen, että on uskomattoman kiva taas kisata.

Edellisen kerran Eriksson kilpaili Ruotsi-ottelussa Tampereella 2018. 3 000 metrin esteiden ennätysnainen joutui jättämään koko viime kauden välistä jalkavamman takia. Eriksson ei pystynyt juoksemaan mystisen vamman vuoksi kuukausiin.

Myös tänä vuonna lääkärin epäilemä rasitusmurtuma esti Erikssonin juoksuharjoitukset kuukaudeksi. Magneettikuvista ei löytynyt kuitenkaan mitään epäilyttävää, joten Eriksson pääsi jatkamaan harjoituksia.

Nyt Eriksson pystyy jälleen harjoittelemaan kivuitta – ainakin melkein.

– Miten sen nyt sanoisi. Olen pystynyt treenaamaan suunnitelman mukaan. Aivan kivutonta se ei ole ollut, mutta suhteellisen kivutonta joka tapauksessa, Eriksson muotoilee.

Neljäs SM-kultamitali maastosta?

Päätöksen maastojuoksun SM-kilpailuihin osallistumisesta Eriksson teki kuitenkin vasta pari viikkoa sitten. Hän osallistuu kuitenkin vain 4 kilometrin matkalle, vaikka SM-maastoissa on nyt ensimmäistä kertaa mahdollista kisata myös 10 kilometrillä.

Ennen naisille SM-maastoissa oli tarjolla vain yksi matka, joka oli 5 tai 6 kilometriä, mutta kilpailusääntöjä uudistettiin täksi vuodeksi. Päätös oli Erikssonin mieleen, sillä muuten häntä tuskin olisi nähty Kurikassa.

– Jos matka olisi ollut pidempi, en olisi osallistunut lainkaan.

Siitä huolimatta Eriksson tavoittelee kilpailussa kärkisijoja aina mahdollista neljättä maastojuoksun SM-kultaa myöten.

– Tietysti tavoittelen myös hyvää sijoitusta. Tiedän kuitenkin, että vastassa on kovia nimiä. En pety, vaikka en voittaisi, Eriksson sanoo.

Pahimmiksi kilpakumppaneiksi Eriksson nimeää 4 kilometrille ilmoittautuneet Annemari Kiekaran, Johanna Peiposen ja Sara Kuiviston. Kiekara ja Peiponen ovat ilmoittautuneet myös 10 kilometrille, joka juostaan sunnuntaiaamuna.

– Kiekara ja Peiponen ovat olleet tänä vuonna hyviä ja heillä on tapana mennä lujaa. Jos he ovat mukana, on se aika yksinkertaista: pitää vain yrittää pysytellä mukana vauhdissa. Jos he eivät osallistu 4 kilometrille, tulee kilpailusta monimutkaisempaa. Kuivisto on myös nopea, joten vauhti ei varmasti ole hidas silloinkaan, Eriksson pohtii.

Tähtäin yhä Tokiossa

Ensisijainen tavoite Kurikan SM-maastoissa on kuitenkin saada pitkästä aikaa kilpailutuntumaa. Syksyn ohjelmistoon kuuluu vielä mahdollisesti joku kilpailu nykyisessä kotikaupungissa Tukholmassa. Sen jälkeen Eriksson toivoo ehjää hallikautta, jotta hän voisi ensi keväänä jatkaa tosissaan tavoitteensa jahtaamista. Vuodella eteenpäin siirtyneet Tokion olympialaiset ovat yhä IK Falkenia edustavan kestävyysjuoksijan mielessä, vaikka tuoreeltaan tyhjentynyt kilpailukalenteri aiheuttikin hankaluuksia.

– Kilpailumotivaatio vähän katosi, Eriksson myöntää.

– Mutta samaan aikaan olen ollut iloinen, että sain ylimääräisen vuoden harjoitella.

Tokion olympialaiset olisivat Erikssonille uran kolmannet. 31-vuotias kestävyysjuoksijan päämatka on 3 000 metrin esteet, mutta nyt suunnitelmissa on panostaa 1 500 metrille. Siltä matkalta Erikssonilla on hallussaan sisäratojen Suomen ennätys, 4.11,89.

– Jos heillä on samanlainen pistesysteemi karsinnassa kuin aiemmin, pitää vain yrittää panostaa 1 500 metrille, Eriksson pohtii.

Sandra Erikssonia haastatteli Carl-Magnus Långkvist.

Yle näyttää maastojuoksun SM-kisat sunnuntaina 27.9. suorana lähetyksenä Yle Areenassa kello 10.55 alkaen ja koosteena TV2:ssa kello 15.30.

Lue myös:

.
.