Rukan maailmancupeihin ei päästetä yleisöä – kisajärjestäjille kymmenien tuhansien tappiot

Erityisjärjestelyt ja tapahtuman läpikäyminen ilman katsojia aiheuttaa kymmenien tuhansien eurojen lisäkustannukset kisajärjestäjille.

Rukan hiihtokatsomoon ei tänä vuonna oteta yleisöä. Kuva: Kimmo Brandt / EPA

Pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupin osakilpailu Kuusamon Rukalla marraskuussa käydään ilman yleisöä, tiedottaa kisajärjestäjä Kuusamon Erä-Veikot. Tapahtumaan ei myydä lippuja stadion- eikä kilpailualueelle.

Kisajärjestäjät haluavat päätöksellään pienentää tapahtuman osallistujamäärää ja koronaviruksen tartuntariskiä.

Rukalla kilpaillaan 27.–29. marraskuuta yhdistetyn ja maastohiihdon maailmancup-kauden ensimmäisessä osakilpailussa ja mäkihypyn maailmancup-kauden toisessa osakilpailussa.

Kilpailun pääsihteeri Seppo Linjakumpu kertoo, että päätös syntyi melko yksimielisesti järjestävän seuran, Suomen Hiihtoliiton ja Kuusamon kaupungin kesken.

– Jo keväällä Kansainvälinen hiihtoliitto FIS pyysi eri kisajärjestäjiä tekemään suunnitelmat ja budjetit ilman yleisöä, eli sekin oli jo jonkinmoinen viesti. Toki jos tilanne olisi normalisoitunut nyt syksyllä, yleisö olisi varmasti ollut mukana. Mutta tällä kertaa päädyttiin tähän ratkaisuun, Linjakumpu kertoo Yle Urheilulle.

Rukan kisajärjestäjät ovat keskustelleet urheilusta vastaavan Suomen tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) kanssa. Tapahtumassa noudatetaan Suomen viranomaisten ohjeistusta tapahtumien järjestämisestä.

Linja on ollut auki myös FIS:n suuntaan. Kansainvälinen lajiliitto on suhtautunut hyväksyvästi Rukan päätökseen järjestää kilpailut ilman yleisöä.

Rukan kolmipäiväinen maailmancup-osakilpailu on tarkoitus viedä läpi alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. FIS on ilmoittanut vahvistavansa tapahtumakalenterin ensi viikolla.

Mittavia lisäkustannuksia

Rukan kisajärjestäjä on koonnut tämän vuoden tapahtumaa varten erillisen ryhmän valmistelemaan koronasuunnitelman ja viestimään suojatoimista organisaation sisällä ja ulospäin.

Seppo Linjakummun mukaan erityistoimia on suunniteltu myös yhdessä muiden maailmancup-kisajärjestäjien kanssa. Kisapaikalle järjestetään mahdollisuus koronatestaukseen. Ylimääräisiä kustannuksia kertyy myös erilaisista suojavälineistä, kuten kasvomaskeista ja -visiireistä.

Vaikka yleisöä ei paikalle saavu, on tapahtumassa merkittävä määrä ulkomaalaisia urheilijoita ja joukkueiden jäseniä, jotka pitää Kuusamoon saapuessaan testata koronaviruksen varalta.

– Puhutaan lisäkustannuksena useasta kymmenestä tuhannesta eurosta, Linjakumpu arvioi.

Myös lipputulojen ja oheismyynnin poisjäänti on taloudellisesti iso kolaus. Kisajärjestäjät ovat kuitenkin jo kevään epidemiasta asti varautuneet siihen, että Rukalla saatetaan joutua kilpailemaan ilman yleisöä.

– Summat on tietenkin merkittäviä. Olemme keväästä asti käyneet kumppaneidemme ja rahoittajiemme kanssa tätä asiaa läpi ja yrittäneet löytää ratkaisuja, jotka mahdollistavat kisan järjestämisen. Yksin urheiluseura ei pystyisi tätä vastuuta kantamaan.

Vaikka kisojen järjestäminen käy kalliiksi, on kisojen toteutuminen tärkeää kaikille osapuolille, ennen kaikkea urheilijoille.

– Ymmärrämme realiteetit ja pyrimme järjestämään tapahtuman näissä puitteissa varsin hyvin ja turvata tulevaisuus kisajärjestäjänä Kuusamossa ja Suomessa.

Yle välittää Rukan maailmancupin kilpailut kanavillaan 27.–29. marraskuuta.

Lue myös: