Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: 211 päivää sivussa ollut Stamkos sytytti Tampan – Dallasin kärkipelaajat nukkuvat ruususen unta

Tampa Bayn tähdet ovat hurjassa iskussa, mutta Dallasin kärkipelaajat ovat jääneet ilman tehoja finaaleissa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Brayden Point juhlii maalia.
Tampa Bay johtaa finaalisarjaa voitoin 2–1.Getty Images

Torstain kolmas Stanley Cupin loppuottelu jätti Dallas Starsin pitkästä aikaa tilanteeseen, missä se joutuu toden teolla punnitsemaan, miten vastata vastustajan viimeisimpään siirtoon. Dallasin näkökulmasta huolestuttavampaa kuin itse tappio, oli se, että Tampa Bay näytti taas hieman enemmän Tampa Baylta.

Ja mitä lähemmäksi Tampa Bay pelillisesti omaa identiteettiään pääsee, sitä todennäköisempää sen voitto on.

Torstain toinen kamppailu oli finaaliotteluista toistaiseksi selkein. Tampa oli Dallasille liian nopea, liian ovela, liian taitava ja kaiken päälle erittäin tehokas. Ottelu oli seitsemän minuutin jälkeen Boltsille 2–0 ja kahden erän jälkeen 5–1. Etenkin toisen erän laukaukset (21–4) ja maalit (3–0) jättivät selittelyille vähän sijaa.

Nyt kysymys kuuluukin, miten Dallas aikoo Tampan viimeisimpään siirtoon vastata.

Dallasin huoneentaulun tietäen, vaihtoehtoja ei äkkiseltään tuntuisi olevan montaa. Starsin kaikki tekeminen lähtee tiiviistä viisikkopelistä, missä joukkueen ensisijainen tarkoitus on varjella omaa maalia. Jos puolustusvoittoinen, suoraviivainen ja raskas äijälätkä ei pysäytä Tampaa, Dallasille saattaa jäädä sarjasta vain luu käteen.

Starsista ei leivota yhdessä yössä nopeaa kiekkokontrollijoukkuetta, joka syöttäisi Tampalle sen oman lääkkeen.

Pitäisikö Dallasin yrittää vielä enemmän riistä ja raastaa, pelata vielä aggressiivisemmin sääntöjen rajamailla jarruttaakseen etenkin vastustajan kuumia kärkipelaajia? Tämä on varmasti vaihtoehto, jos kohta torstaina alkoi kenties ensimmäistä kertaa tänä kesänä näyttää siltä, että Dallas oli väsynyt.

Dallasin raskaalla pelitavalla on hintansa.

Toisaalta roikkuminen ja rikkominen on sekin vaarallista leikkiä. Tampan ylivoimapeli yski tovin, mutta kahdessa edellisessä finaalissa se onnistui kolme kertaa kahdeksalla yrittämällä. Tällainen ylivoimapeli ei houkuttele roikkumaan. Toisessa loppuottelussa tärkeät 1–0- ja 2–0-osumat syntyivät ylivoimalla, torstaina voittomaaliksi jäänyt 3–0-osuma.

Dallasin on siis pystyttävä puolustamaan paremmin jalalla ja mailalla. Niin se on tosin valtaosan sarjasta tehnytkin.

Jos loppuottelusarjan tilastoja tarkastellaan viisi-viisi-pelaamisen osalta, Tampa on vienyt laukaukset nimiinsä lähes 66-prosenttisesti (77–40), mutta maalipaikoille pääseminen ei ole ollut helppoa. Vaaralliset maalipaikat on kirjattu sarjassa Tampan eduksi ”vain” 24–22. Torstaina Tampa loi viidellä viittä vastaan vain yhden vaarallisen maalipaikan enemmän (7–6) kuin Dallas.

Perässä Dallas joka tapauksessa pelillisesti hiihtää, joten jotakin tarvitsisi pian keksiä.

 Victor Hedman, Ondrej Palat ja Alex Killorn juhlivat Tampa Bayn voittomaalia.
Tampan avainpelaajista esimerkiksi Victor Hedman on ollut huippuiskussa.Getty Images

Tampa on noussut sarjassa niskan päälle myös avainpelaajien vahvan suorittamisen kautta. Jos puhutaan joukkueiden tärkeimmistä ja kallispalkkaisimmista pelaajista, Dallas on jäänyt karmivalla tavalla katujyrän alle. Dallas on saanut syvyydestä enemmän tehoja kuin Tampa, mutta Dallasin kärki nukkuu pahimpaan mahdolliseen aikaan ruususen unta.

Esimerkiksi kapteeni Jamie Benn ei ole tehnyt finaalisarjaan vielä pisteen pistettä ja sama koskee toista kallispalkkaista tähtipelaajaa Tyler Seguinia. Bennillä oli torstaina tilastoissaan enemmän jäähy- kuin peliminuutteja, mikä ei varmasti kirvoita päävalmentaja Rick Bownessin suunnalta päänsilittelyjä.

Venäläistähti Aleksander Radulov kunnostautui torstaina ottamalla kaksi laiskaa koukkaamisjäähyä viiden minuutin välein. Ensimmäisestä Tampa kiitti iskemällä kriittisen, voittomaaliksi jääneen 3–0-osuman.

Kaiken päälle loukkaantunutta Ben Bishopia viime viikot upeasti paikannut maalivahti Anton Hudobin näyttää menettäneen parhaan teränsä pahimpaan saumaan. Verkko venäläisvahdin takana pöllysi kahdessa edellisessä ottelussa kahdeksan kertaa. Kakkos- ja kolmosfinaalien osalta tämän torjuntaprosentti ylittää nipin napin 86:n päästettyjen keskiarvon noustessa yli neljän.

Ei tappioista voi Hudobinia syyttää, mutta ei nähdyllä veskaripelillä kultaakaan huuhdota.

Jos Dallasin kärkijätkien palapeli murenee nähdyllä vauhdilla, sarja voi olla ohi nopeastikin.

Varsinkin, kun toisella puolella Tampan avainpelaajat ovat hirvittävässä lyönnissä. Tampan neljä parasta pelaajaa, Brayden Point, Nikita Kutsherov, Ondrej Palat sekä maailman paras puolustaja Victor Hedman ovat tehneet finaalisarjaan kuusi maalia ja viisitoista tehopistettä.

Dallas ei ole löytänyt pudotuspelien kuumimmille pelaajille pysäyttäjiä. Esimerkiksi liigan parhaiden puolustavien puolustajien joukkoon kuuluva Esa Lindell on ollut sarjassa yhdessä pakkiparinsa John Klingbergin kanssa vaikeuksissa. Lindellin ollessa jäällä Tampa on vienyt laukaukset nimiinsä viidellä viittä vastaan 38–17, maalipaikat 25–17 ja maalit 5–1.

Tampa ei ole operoinut hyökkäyspäässä odotetulla leveydellä, mutta sen kärki on ollut läpi kesän hirmuisessa iskussa. Dallas sen sijaan saa syvyydestä kenties hieman enemmän, mutta sen kärki tekee liian usein ghostaamisesta taidetta. Materiaalin syvyys on menestyvälle joukkueelle tärkeä asia, mutta onko siitä viime kädessä iloa, jos kärki ei osallistu talkoisiin?

Steven Stamkos
Steven Stamkos kävi 3. finaalissa jäällä ja teki heti maalin.Getty Images

Kolmospelin puheenaiheeksi nousi kuitenkin paluun kaukaloon 211 päivän tauon jälkeen tehnyt Steven Stamkos. Loukkaantumisesta kärsineen Tampa-kapteenin paluu ei ehtinyt vanheta kuin vajaat seitsemän minuuttia, kun hän karkasi laidasta Esa Lindelliltä ja napautti kiekon Dallas-verkkoon ohi Hudobinin.

Oli sanottamakin selvää, että sympaattisen kanadalaisen satumainen paluu sai Tampa-penkin syttymään.

Stamkosin ilo jäi lopulta kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä vamma ei juurikaan mahdollistanut pelaamista maalin jälkeen. Toisessa erässä Stamkosia ei näkynyt lainkaan, mutta kolmanteen erään hän palasi penkille muita pelaajia kannustamaan. Kanukkihyökkääjän jääaika jäi lopulta alle kolmeen minuuttiin.

Samalla todennäköisesti sinetöityi Stamkosin pelaamisen lopullinen kohtalo – etenkin, kun ottelut neljä ja viisi pelataan viikonloppuna peräkkäisinä päivinä. Varmaa nimittäin on, että vamman täytyy olla erittäin vakavan, kun se pystyy pitämään varmasti hirmuiset pelihalut omaavan tähtipelaajan sivussa.

Toisaalta yhtä varmaa on, että pelkästään nyt nähty ranskalainen visiitti antoi muulle joukkueelle varmasti hirmuisen energiapiikin, maalista puhumattakaan.

Lue myös:

Tampa latoi viisi maalia ja vyöryi selvään voittoon – Dallasin Roope Hintzille syöttöpiste, Miro Heiskanen maalintekijänä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat