Salibandyn huippukaksikko yrittää johdattaa Westend Indiansia kohti kärkeä – "Pelin jälkeen täytyy tuntua"

Salibandyn F-liigassa pelaava espoolainen Westend Indians lähti kauteen yhtenä ennakkosuosikeista, mutta ei ole vielä yltänyt sarjan kärkikastiin.

Aaro Astala (etualalla) ja Valtteri Kainulainen (takana) ovat Westend Indiansin tehokaksikko. Kuva: Jarmo Koskela / Salibandyliiga

Salibandyn F-liigassa pelaava espoolainen Westend Indians on viime vuosina parantanut tasoaan tasaisesti ja edennyt kausi kaudelta omaan tyyliään hioen.

Indiansin matkalla kohti läpimurtoa isossa roolissa ovat huippupelaajat Aaro Astala ja Valtteri Kainulainen. Kentällä maajoukkuepelaajat muodostavat tehokkaan tutkaparin.

Kainulainen on joukkueen kapteenija on sekä monipuolinen että työteliäs pelimies. Hän oli nostamassa Indiansia liigaan jo keväällä 2013. Päävalmentaja Petri Timosen mukaan Kainulaisella on Indiansissa seuraikonin asema.

– Hän on iso ikoni meillä. Valtteri on painanut pitkän tien Indiansissa. Vuodesta toiseen nimi on aina jatkosopimuspaperiin tullut, vaikka ottajia olisi muuallakin.

Isokokoinen sentteri Astala on puolestaan poikkeuksellinen pelaaja taidoiltaan ja pelikäsitykseltään. Kaukalossa yli 190-senttinen Astala erottuu peliesityksillään.

– Monesti tuntuu siltä, että Aarolla on enemmän kuin kaksi silmää. Olemme pelanneet paljon yhdessä. Ei minun tarvitse huutaa Aarolle, että olen vapaana, kyllä hänen syöttönsä perille löytää, kuvailee Kainulainen sentterinsä pelisilmää.

– Astalalla on käsittämätön visio pelaamisesta. Hän on ratkaisuissaan ennalta-arvaamaton. Niitä ei ole piirretty fläppitaululle, kehuu Timonen huippusentteriään.

"Nyt mennään verenmaku suussa"

Avainpelaajien kehittyminen on osa koko joukkueen kasvutarinaa. Astalan mukaan pitkäjänteinen työ on valmistanut pelaajista voittajia.

– Meillä on ollut sama ydinrunko 5–6 vuotta. Olemme kasvaneet kimpassa ja oppineet voittamaan. Uskon, että ykköspaikka alkaa pikkuhiljaa vaihtua.

Westend Indiansissa on aina ollut taitoa. Päävalmentaja Timosen mukaan Indiansin tavoitteena on olla entistä vaarallisempi.

– Haluamme olla viihdyttävä pallolla, mutta kaulavaltimosta pureva puolustaessa!

Myös liigan tähtipelaajiksi nousseet Kainulainen ja Astala vaativat itseltään ja joukkueeltaan entistä enemmän kovuutta sekä röyhkeyttä. Indians on liigataipaleellaan ollut melko säännöllisesti pudotuspeleissä.

Westend Indians aikoo olla Otahallin tiipiissä yhä ankarampi vastustajilleen. Kuva: Juhani Järvenpää / Salibandyliiga

Keväällä 2018 Indians eteni toistaiseksi ainoan kerran mitalipeleihin. Silloin se taipui Classicille välierissä ja hävisi pronssiottelun Nokian KrP:lle. Kainulainen näkee, että Indians on nyt aiempaa valmiimpi ratkaisupeleihin.

– Olemme olleet vuosi vuodelta kurinalaisempi joukkue. Usein on puhuttu siitä, kuinka taitavia olemme pallon kanssa. Nyt olemme ottaneet oikean askeleen siihen suuntaan, että olemme oppineet ryynäämään. Olemme ottaneet lommoa ja mansikkaa. Kyllä sen pitää vähän tuntuakin pelin jälkeen.

Astalan mukaan pelaajien kanttia punnitaan entistä enemmän jo joukkueen harjoituksissa Otahallissa.

– Ruuvia on kiristetty kilpailullisuuteen. Nyt mennään verenmaku suussa. Harjoituksissakaan ei pyydellä anteeksi joukkuekavereilta, vaan mennään ihan miljoonaa. Välillä tulee kolhuja, ja tunteet purskahtelee. Se on ollut hieno nähdä! Nyt homma merkitsee jotain.

Westend Indians aikoo siis olla Otahallin tiipiissä yhä ankarampi vastustajilleen. Omille se on yhteisöllinen ja lämmin Heimo.
Heimo on osa Indiansin seuraidentiteettiä. Sen muodostavat edustusjoukkueen lisäksi noin puolitoista tuhatta seuran jäsentä.

Lue myös: