1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Kommentti: KuPS on yhden voiton päässä jättimäisestä jalkapalloyllätyksestä – seuraavan ottelun panoksena on lähes kolme miljoonaa euroa

KuPS kesti ennakkosuosikin paineet ja pääsee nyt tavoittelemaan epätodellisen tuntuisia unelmia, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Vaikka yleisöä ei Suduva-otteluun päästetty, KuPSin pelaajat juhlivat jatkopaikkaa riehakkaasti aitojen takaa ottelua seuranneiden kannattajien kanssa. Kuva: AOP / Aake Roininen

KUOPIO. Kuopion Palloseura on yhden voiton päässä paikasta Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Lause, jota kovin moni ei olisi ennen kauden alkua uskonut kuulevansa ja vielä harvempi sen jälkeen, kun norjalainen Molde pöllytti elokuussa kuopiolaisia Mestarien liigan puolella 5–0.

Hymy oli pelaajilla torstain Suduva-ottelun jälkeen syystäkin herkässä, sillä 2–0-voitto oli historiallinen. KuPS ei ole koskaan aiemmin edennyt yhtä pitkälle eurocup-kilpailuissa.

Viime kauden mestarikapteeni Petteri Pennanen saapui villien voitonjuhlien jälkeen Yle Urheilun haastatteluun lähes pöllämystyneenä ja ymmärrettävistä syistä. Pennanen myönsi, että pelaaminen eurokilpailun lohkovaiheessa kasvattajaseurassa olisi jotain sellaista, josta ei ole uskaltanut edes unelmoida.

Koronavirustilanteen takia myös viimeisen karsintakierroksen ottelut pelataan yksiosaisina. KuPSin voitto romanialaisesta CFR Cluj'sta ja eteneminen lohkovaiheeseen olisi yksi suomalaisen jalkapallohistorian suurimmista yllätyksistä.

Myös taloudellisesti voiton merkitys olisi KuPSille tähtitieteellinen. Viime kaudella pelkästään lohkovaiheessa pelaaminen tuotti jokaiselle seuralle lähes kolme miljoonaa euroa ennen mahdollisia tulosbonuksia. KuPS on jo tähän mennessä tienannut euromenestyksellään yli miljoona euroa, jos tulonjako on samankaltainen kuin viime vuonna.

Aidan takaa ottelua seuranneet KuPSin kannattajat juhlistivat Igors Tarasovsin 2–0-maalia savupommeilla. Kuva: AOP / Aake Roininen

Yleisesti vain HJK:n on koettu pystyvän realistisesti tavoittelemaan lohkovaihepaikkoja Suomessa. Ylivoimaisesti suurimmilla resursseilla toimiva HJK on selvinnyt Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen kerran vuonna 2014. Yksiosaiset ottelut ovat omiaan lisäämään yllätyksiä karsintapeleissä, mutta KuPSin mainioilta suorituksilta ne eivät ota mitään pois.

Slovan Bratislavan pudottaminen edellisellä kierroksella oli todellinen urotyö, sillä slovakialaisseura on esiintynyt Eurooppa-liigan lohkovaiheessa säännöllisesti. Liettuan mestaria Suduvaa vastaan KuPSille soviteltiin ennakkosuosikin viittaa, jonka se kesti suvereenilla tavalla. Viimeinen este lohkovaiheen tiellä on testeistä kovin, ja vieläpä vieraskentällä. Edelliskauden Eurooppa-liigassa Cluj löi muun muassa Lazion ja Celticin ja eteni lohkostaan jatkoon.

KuPSin karkkipäivä

KuPSin toisen maalin viimeistellyt tuore topparihankinta Igors Tarasovs pelasi nappipelin, mutta keskikentän Nana Boateng oli Suduva-ottelun ykköstähti. Tinkimättömällä työmoraalilla varustettu pohjapelaaja vei kaksinkamppailut ja operoi pallon kanssa timanttisella varmuudella tiukissakin väleissä. Kovalla CV:llä Kuopioon saapunut Boateng on lunastanut odotukset Veikkausliigassa, mutta europeleissä ghanalaisen arvo joukkueelle nousee vieläkin korkeammaksi.

Saksaan viime viikolla myydyn Ilmari Niskanen sai vihdoin tavoittelemansa siirron ulkomaille, mutta mieli halajaisi varmasti auttamaan vanhaa joukkuetta Romaniassa. Niskasen tilalle oikealle laidalle nostettu Usman Sale on kiistatta poikkeuksellisen nopea pelaaja, mutta nigerialaisen ratkaisut pallollisena ovat kerta toisensa jälkeen köykäisiä.

Keskikenttäpelaaja Nana Boateng ja päävalmentaja Arne Erlandsen (kesk.) ovat onnistuneet KuPSissa ensimmäisellä kaudellaan. Kuva: AOP / Aake Roininen

KuPSin päävalmentajaksi täksi kaudeksi hypänneellä norjalaiskonkarilla Arne Erlandsenilla oli epäilijänsä, mutta suoraviivainen KuPS on tehnyt vakuuttavaa tulosta. Erlandsen eläytyy kentän laidalla tunteella ja antaa välillä pelaajilleen tulikivenkatkuistakin palautetta, mutta perille miehen opit tuntuvat menevän. Suduvaa vastaan norjalainen rauhottui toisen puoliajan aikana, kun ottelu pysyi hanskassa.

Oman ottelun voitto ei ollut ainoa KuPSia torstaina miellyttänyt tulos. HJK:n tasapeli TPS:ää vastaan antoi KuPSille etulyöntiaseman Veikkausliigan mestaruustaistelussa. Ei pöllömpi päivä hallitsevalle Suomen mestarille ja aidan takana villisti juhlineelle kannattajajoukolle.

Lue myös:

KuPSin eurokone jyskyttää – suomalaissensaation unelma Eurooppa-liigan lohkovaiheesta enää voiton päässä

KuPSin eurounelman seuraavana esteenä on mystinen liettualaisjoukkue, joka pelaa sopupeliskandaalin vavisuttamaa sarjaa – päävalmentaja on hämmentänyt aiemmin Suomessa

Jatkopaikka eurokentillä toi KuPSille ison rahatukun – seuraava peli saatiin Kuopioon kovan väännön jälkeen poikkeusluvalla

Sankarivahti Otso Virtanen kertoo jymypaukun taustat – KuPS oli ahkera kotiläksyissä ja käytti sen täydellisesti hyväkseen