Suora

  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 5. osakilpailu, Hell RX
  • Urheiluruutu

Suomen suunnistusmaajoukkueelle paha takaisku – tärkeä MM-kisoihin valmistava syksyn leiri- ja kilpailumatka jää väliin

Leirityksen rooli on suunnistuksessa erityisen suuri.

suunnistus
Miika Kirmula, MM-kisat 2019
Miika Kirmula esitti hyviä suorituksia viime kauden maailmancupissa.IOF/WOC2019

Suomen suunnistusmaajoukkueen valmistautuminen ensi kauden Tshekin MM-kisoihin hankaloitui, kun tärkeä lokakuun leiri- ja kisamatka Euromeeting- kilpailuun jää väliin.

Leiri olisi ollut erityisen tärkeä Tshekin hyvin poikkeuksellisen maaston takia. Nyt mahdollisuus maastojen iskostamiseen selkäytimeen venyy kevääseen. Maajoukkueen on määrä järjestää leiri huhtikuussa, kun MM-kisat suunnistetaan heinäkuussa.

Tulevat MM-maastot poikkeavat muista arvokisa- ja maailmancup- maastoista varsin paljon. Tiheässä olevia suuria hiekkakivipatsaita ja kalliorykelmiä ei muualta löydy ja niiden lukeminen kartalta on avainasemassa ensi vuonna. Maasto osoitti vaikeutensa kaksi vuotta sitten maailmancupin keskimatkalla.

Kärkipäässä nähtiin suuria yllätyksiä, ja monilla maailman huipuilla oli hankaluuksia. Suomalaisista vain yksi suunnisti kymmenen parhaan joukkoon (Olli Ojanaho 7:s). Suomen maajoukkuesuunnistajat eivät saa maastoja haltuunsa vielä tänä syksynä, sillä lokakuun leiri- ja kilpailumatka Tshekkiin kariutui liiton asettamaan matkustuskieltoon. Suomen lisäksi myös Norjan maajoukkue jää pois Tshekin Euromeeting- kisoista. Yksittäisiä maajoukkuesuunnistajia saattaa silti kisoihin lähteä.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Fredric Portin tukee liiton päätöstä, mutta harmittelee sitä että kansainvälinen mittari jää käyttämättä.

– Tuen päätöstä, sillä huippu-urheilua koskevat samat suositukset ja rajoitukset kuin kaikkia muitakin. Jos Euromeetingin leiri- ja kisamatka olisi pysynyt kalenterissa, niin tämä vuosi olisi ensi vuotta ajatellen ollut kuitenkin ok. Kyllä tämä oli iso takaisku.

Fredric Portin
Suomen päävalmentaja Fredric Portin.Suunnistusliitto

Ensi vuoden MM-radat ovat erityisen poikkeavat etenkin pitkällä matkalla sekä viestissä. Kisoihin valmistautumisessa Yle Urheilun asiantuntija Janne Salmi nostaa leirityksen merkityksen isoon rooliin.

– Kyseessä on spesiaalimaasto. Siellä menestyminen vaatii kymmeniä treenejä ja useita kisoja juuri sen tyyppisissä maastoissa. Ehkä purjehdusta lukuun ottamatta missään muussa lajissa leirityksen merkitys ei ole niin suuressa roolissa kuin suunnistuksessa.

Edellisissä MM- kisoissa miesten viestin hopeajoukkueessa suunnistanut Miika Kirmula on panostanut fyysisessä harjoittelussa kovaan juoksuvauhtiin jyrkissä ylä- ja alamäissä, sekä etenkin siihen, että vauhti säilyy mäkien jälkeen tasaisemmilla osuuksilla.

– Ei Suomesta Tshekkiä löydy hakemallakaan. Pitää olla vähän mielikuvitusta. Meiltä löytyvät mäet pitää pystyä niittaamaan tosi kovaa ylös ja sitten sileällä jatkamaan vauhdikasta juoksua. Tiellä se tarkoittaa sellaista kolmen minuutin kilometrivauhtia.

Maajoukkuevalmentaja Portinin mukaan vauhdin säilyminen mäkisessä maastossa nousee fyysisesti avainasemaan MM- kisoihin tähtäävässä harjoittelussa.

– Lihaksiston on kestettävä rynkytystä kun juostaan jyrkkiä mäkiä ylös ja alas. Eri paikkakunnille onkin tehty tähän harjoitteluun sopivia maastoratoja. Siinä ei välttämättä olla mukavuusalueella. Radat ovat kovia ja lihaksisto saattaa ottaa takapakkia. Näitä harjoituksia vaan on tehtävä, jotta ollaan ensi vuonna valmiita.

"Jos on epävarma fyysiestä kunnosta, muutkaan alueet eivät toimi"

Kaikki kokemus olisi arvokasta, jotta Suomen miehet olisivat maastomatkoilla mitalitaistelussa mukana. Portin korostaa, että kokonaisuus (taito, fyysisyys, psyyke) ratkaisee sen ketkä pärjäävät. Portinin painotus on ollut fyysisellä puolella.

– Tiedän omasta kokemuksesta, että jos on epävarma fyysisestä kunnosta kun on lähtöviivalla, niin helposti nämä muutkaan alueet eivät silloin toimi. Henkinen kantti romahtaa eikä suunnistus suju niin hyvin kuin olisi pitänyt ja mihin olisi muuten pystynyt. Olen yrittänyt luoda itseluottamusta siihen että maajoukkuesuunnistajat uskaltavat satsata siihen kunnolla, varsinkin tällaisena vuonna kun kansainvälisiä kisoja ei ollut.

Hyvät esitykset viime kauden maailmancupissa ja MM-viestihopea nostivat Kirmulan itseluottamusta. Vaikka kunnon kansainvälistä mittaria ei tällä kaudella ole ollut lainkaan, Kirmula tietää tasonsa parantuneen yhä.

– Nyt on ehtinyt antaa lajiharjoittelulle paljon aikaa. Olen sitä kautta saanut nostettua omaa tasoa. Sileän vauhdit on kehittyneet, siinä näkee jo että on menty eteenpäin. Se auttaa kun maastopuoli on vahva. On helpompaa lähteä kisoihin kun tietää ettei joudu antamaan siimaa. Minulla peruslenkin vauhdit kertoo jo paljon, se kertoo enemmän kuin yksittäinen testipäivä.

Viime vuosi näytti ettei maailman kärki ole enää tavoittamattomissa ja tämä koronakesä on antanut työrauhaa kärjen kiinniottamiseen. Portinin arvion mukaan Olli Ojanaho ja Miika Kirmula ovat sillä tasolla, että heillä olisi ollut mitalimahdollisuuksia jo tällä kaudella.

– Ojanaho ja Kirmula ovat olleet tosi hyvässä kunnossa. Mukavasti myös Topi Syrjäläinen on noussut todella hyvin mukaan talenttiporukasta. Pyritään siihen että ollaan mukana taistelussa.

Viime viikonlopun SM-pitkällä Kirmulan silmään osui kuusen oksa alkumatkasta. Hän jatkoi kisaa, mutta joutui keskeyttämään myöhemmin näön heikennyttyä merkittävästi. Matkan SM-kullan otti Ojanaho. Kirmulan suunnitelmissa on kilpailla ensi viikonloppuna Salon SM-sprintissä ja Yläneen SM-viestissä, mikäli miehen oikea silmä toipuu saamastaan tällistä.

Lue myös:

Maajoukkuesuunnistaja Aleksi Niemelle viimein täysosuma – "Olen janonnut SM-kultaa aika pitkään"

Olli Ojanaho ja Maija Sianoja suunnistivat pitkien matkojen Suomen mestareiksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat