Näin isoista rahoista KuPS taistelee Romaniassa – "Ainutlaatuinen ottelu"

Eurooppa-liigan lohkovaiheen paikka toisi lähes kolmen miljoonan euron potin Kuopion Palloseuralle.

Suduva on kaatunut, KuPS-pelaajat juhlivat. Kuva: AOP

Kuopion Palloseura pääsee ensi viikolla tavoittelemaan paikkaa jalkapallon Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. KuPS haastaa vieraskentällä romanialaisen CFR Cluj'n. Mahdollinen lohkovaiheen paikka olisi suomalaisen jalkapallohistorian suurimpia yllätyksiä.

Panokset ovat valtaisat niin urheilullisesti kuin taloudellisesti. KuPS:n pääomistaja ja Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti avasi Yle Urheilulle, miten isoista rahoista Romaniassa taistellaan.

– Pelkkä osallistuminen Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen toisi Kuopion Palloseuralle noin 2,9 miljoonaa euroa. Jokainen lohkovaiheen piste olisi noin 200 000 euron arvoinen, jokainen voitto tuottaisi puolestaan puoli miljoonaa euroa, Lahti valotti.

– KuPS:lla on edessään ainutlaatuinen ottelu. Rahalliset panokset ovat toki valtavat, mutta toisaalta meillä ei ole oikeastaan mitään hävittävää. Olemme tehneet jo historiaa, kun olemme päässeet näin pitkälle, joten voimme lähteä pelaamaan vapautuneesti. Toivotaan, että pallo pomppisi meidän hyväksi, Lahti totesi.

Lohkovaiheen paikka on siis jo lähellä, mutta silti yhä niin kaukana.

– Vastustajamme Cluj on pelannut viime vuosina vakituiseen Euroopan kentillä ja oli viime vuonnakin mukana Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Mutta yksittäinen ottelu jalkapallossa voi päättyä miten tahansa, kummallisia asioitakin voi tapahtua, Lahti ennakoi.

KuPS-pelaajat marssivat kentälle. Kuva: AOP

Yksityiskoneella sunnuntaiksi Maarianhaminaan

Lahden mukaan torstain vakuuttava voitto liettualaisesta Suduvasta osoitti sen, miten vahva voittamisen kulttuuri KuPS:n joukkueessa tällä hetkellä vallitsee.

– Esityksemme oli erittäin ammattimainen ja kurinalainen, erityisesti ottelun toinen puoliaika. Meillä on nyt sellainen voitonkiilto silmissä, Lahti kehui.

– Täytyy antaa iso kiitos päävalmentaja Arne Erlandsenille. Joukkue harjoitteli pre-season-kaudella enemmän kuin mitä Kuopiossa on koskaan aiemmin tehty. Tehdyt harjoitukset ovat näkyneet otteissamme kentällä, Lahti mietti.

Kuopiolaisten tulevien päivien ohjelma on tiivis. Vielä ennen Romanian-matkaa KuPS kamppailee IFK Mariehamnia vastaan Veikkausliigan pisteistä. Joukkue lentää Maarianhaminassa pelattavaan sunnuntain otteluun yksityiskoneella.

– Nyt on pakko turvautua yksityiskoneeseen, kun pelitahtimme on niin kova. Osaltaan asiaan vaikuttaa sekin, että reittiyhteydet Maarianhaminaan ovat näin korona-aikana heikot. Matkustamme sinne sunnuntaina puoliltapäivin ja palaamme pelipäivän iltana, Lahti kertoi.

Jos KuPS etenee lohkovaiheeseen, Eurooppa-liigaa ei voida pelata enää Kuopiossa. Kuopion olosuhteet eivät täytä Euroopan jalkapalloliiton (Uefa) vaatimuksia lohkovaiheeseen, joten KuPS:n europelit pitäisi järjestää Helsingissä.

Suomalaisjoukkueista vain HJK on pelannut Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. HJK läpäisi karsinnat vuonna 2014 pudottamalla ratkaisukierroksella itävaltalaisen Rapid Wienin.

Lue myös: