Suora

  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 5. osakilpailu, Hell RX
  • Urheiluruutu

Vieläkö Dallasin tankista löytyy bensaa, kun Stanley Cup -sirkus jatkuu yöllä? "Siellä on osa jätkistä ryskätty aika huonoon kuntoon"

Pitkän linjan kiekkomiehet ennakoivat lauantaiaamun neljättä Stanley Cup -finaalia. Tampa Bay johtaa sarjaa voitoin 2–1.

NHL
Dallas Stars
Getty Images

Kun Stanley Cupin loppuottelusarjaa jatketaan jälleen aikaisin lauantaiaamuna Edmontonin NHL-kuplassa, käsillä on taas kerran sarjan tärkein ottelu. Selkeästi niskan päällä torstain kolmannessa finaalissa ollut Tampa Bay siirtyi paras seitsemästä -järjestelmällä pelattavassa sarjassa selkeän 5–2-voiton myötä 2–1-johtoon.

Tämä siirtää paineen lauantain alla vahvasti Dallasin leiriin. Mikäli Tampa voittaisi neljännenkin ottelun, se olisi enää voiton päässä himoitusta Stanley Cupista. Tappio sen sijaan laittaisi Dallasin tilanteeseen, jossa sen olisi voitettava materiaaliltaan liigan paras joukkue peräti kolme kertaa peräjälkeen.

NHL:n loppuotteluhistoria tuntee vain yhden tapauksen, jossa 1–3-tappioasema kääntyi 4–3-voitoksi. Se tapahtui 78 vuotta sitten.

Dallasin olisi siis päästävä nopealla tahdilla takaisin sarjaan mukaan. Torstaina se oli alusta asti askeleen Tampaa jäljessä ja etenkin toisessa erässä kovimmassa mankelissa, johon se on kuluvana kesänä joutunut. Tuo mankeli johti erätappioon lukemin 0–3, laukaukset Tampa vei toisessa erässä nimiinsä 21–4.

Kuumin kysymys neljännen finaalin alla kuuluukin: vieläkö kovasta fyysisestä pelistään tunnetun Dallasin tankissa on bensaa, sillä joukkue näytti sarjan kolmannessa kamppailussa ensimmäistä kertaa jopa hieman väsyneeltä. Kova taklauspeli kentän molemmissa päissä on antanut paljon, mutta varmasti myös vaatinut veronsa.

– Kyllä se siellä on alkanut hiljalleen näkyä, että osa Dallasin jätkistä on ryskätty aika huonoon kuntoon. Siinä on otettu ja annettu koko rahalla, pitkän linjan jääkiekkovalmentaja Ismo Lehkonen sanoo Yle Urheilulle.

Finaalisarjassa on taklattu ainakin tilastojen valossa hirmuisella tahdilla. Molemmat joukkueet ovat antaneet kolmessa loppuottelussa yli 150 taklausta, kussakin vähintään 50. Etenkin Dallas on pelannut samalla kaavalla läpi kesän, mikä saa Lehkosen miettimään avainpelaajien päivän kuntoa.

– Siellä on nyt rynkytetty kolme sarjaa menemään. Olisi kiva nähdä tilastoja, millaisia määriä jotkut pelaajat ottavat taklauksia vastaan. Joku (John) Klingberg ei luiskahtele taklausten alta pois, kuten Miro (Heiskanen). Siellä on välillä tullut parikymmentäkin taklausta päin per peli, Lehkonen huokailee.

– Ja varmaa on, että vastustajan valmentajan suunnitelma on nimenomaan ajaa täydellä vauhdilla päin koko ajan. Jokaisen koutsin ykkösteema on tappaa tila ja aika vastustajan pelistä. Jossakin vaiheessa ihmiskropalla tulee sitten rajat vastaan. Liikaa on liikaa, olisiko Dallasille käymässä niin, Lehkonen kysyy.

Alex Killorn ja Miro Heiskanen
Dallasin Miro Heiskanen (oik.) on hyvä luiskahtelemaan taklausten alta. Sen on saanut kokea muun muassa Tampan Alex KillornGetty Images

Myös Ville Niemisellä on jonkinlainen käsitys siitä, miten pudotuspeleissä menestytään. Ruotsin pääsarjassa Modoa tätä nykyä valmentava Nieminen voitti NHL:ssä Stanley Cupin Coloradon paidassa kesällä 2001 ja ylsi loppuotteluihin vain kolmea vuotta myöhemmin Calgaryn kanssa.

Ottamatta kantaa siihen, missä kunnossa Dallasin pelaajat ovat, Nieminen muistuttaa raskaan pelitavan hinnasta.

– Dallas on tullut sillä omalla ryskäämisellään tuohon pisteeseen ja tiedän itse Calgaryn vuodesta, että sitten kun se bensa loppuu, se loppuu kuin seinään. Nämä ovat nyt niitä hetkiä, jolloin Dallasia mitataan eniten: 1–2-tappiolla ja edessä sarjan isoin peli, Nieminen sanoo.

Vaikka Tampa ei saanut tiukan konferenssifinaalisarjan ja loppuotteluiden väliin kuin yhden vapaapäivän Dallasin viittä vastaan, juuri nyt kevyempirakenteinen ja sulavaliikkeisempi Bolts näyttää joukkueista tuoreemmalta.

– Tampa taitaa sittenkin olla hieman tuoreempi ja hieman paremmalla fyysisellä olemuksella liikenteessä. Viimeksi näitä merkkejä alkoi olla ilmassa, Lehkonen komppaa.

Hatussa kaneja?

Fyysinen kuorma ei silti ole Dallasin murheista ainoa, sikäli kun sitä edes voidaan murheeksi laskea. Loppuottelusarjan ensimmäisen osan nimiinsä vienyt Stars nimittäin jäi kahdessa viimeisessä kamppailussa pelillisesti pahasti Tampan jalkoihin. Etenkin kolmannessa finaalissa Tampa pääsi Dallasin näkökulmasta liiaksi kiinni omaan nopeaan kiekkokontrollipeliinsä.

Jo lähtökohtaisesti oli selvää, ettei Dallas pärjää Tampalle nopeudella tai taidolla, mutta jos tiivis puolustaminen ja kovistelukaan eivät toimi, niin mitä joukkueen tulisi yrittää seuraavaksi? Selvää nimittäin on, että tässä jääkiekkoshakissa seuraava siirto on Dallas-luotsi Rick Bownessilla.

Jos sarjaa jatketaan kakkos- ja kolmosottelun nuoteilla, kannu matkaa Floridan osavaltioon.

Voisiko Dallas yrittää esimerkiksi avata peltejä hieman hyökkäyspelin suuntaan?

– Oma kokemukseni on, että jos ei ole vuosien taustaa alla ja lähtee avaamaan pakettia hyökkäyssuuntaan, niin siinä kärsii puolustuspelaaminen. Oma identiteetti alkaa harhailla ja peliin syntyy aukkoja. Väsyneenä ei pysty lukemaan peliä selkäytimestä samalla tavalla. Ja jos rakenne ja ajoitukset hajoavat, on alati myöhässä, Lehkonen vastaa.

Todennäköistä siis on, että Dallas pelaa jatkossa aivan samalla tavalla kuin tähänkin asti. Se, mikä toi joukkueen Stanley Cupin loppuotteluihin, vie sen loppuun asti tai sitten sen kanssa mennään pohjaan.

Niemisen mukaan Tampalla on työkalupakissaan enemmän vaihtoehtoja.

– Tampalla on enemmän kiristysvaraa, he voivat säädellä enemmän pelaamistaan. Se on niin hyvä joukkue, että he pystyvät muokkaamaan paremmin pelin taktista ja fyysistä puolta. Tampa pelaa sellaista Meidän pelin pohjoisamerikkalaista versiota suhteessa vastustajaan peliltään ja fysiikaltaan, Nieminen avaa.

– Ja kyllähän Tampalla parempi materiaali tuossa on. Heillä ei ole suoritus vielä ihan yläpinnassa. Jos siellä on pieniä loukkaantumisia tai muita, niin se peli ehkä kestää sen hieman paremmin kuin Dallasilla.

Jon Cooper
Tampa-luotsi Jon Cooper on osannut analysoida Dallasin pelin ja tylsyttänyt vastustajan terän.Getty Images

Lehkonen kehuu Tampa-luotsi Jon Cooperin tekemää työtä.

– Cooper on tehnyt todella tarkan analyysin siitä, miten he saavat Dallasin parhaat jutut pois. Ensimmäinen peli tuli Tampalle liian nopeasti, mutta sen jälkeen Tampa on esimerkiksi dominoinut Dallasin nopeat hyökkäykset täysin pois. Muutenkin Cooper väijyy koko ajan penkillä herkällä korvalla, jos Dallasin pelistä löytyy mitään, mihin pitäisi reagoida.

Loukkaantuneen kapteenin Steven Stamkosin nostaminen kokoonpanoon sarjan kolmanteen peliin oli niin ikään Cooperilta Lehkosen mukaan loistoveto. Stamkos ei pystynyt pelaamaan kuin kolmisen minuuttia, mutta ehti tässä ajassa paitsi tehdä yhden maalin, myös sytyttää oman joukkueensa peli-ilon äärimmilleen.

– Ihminen menee tuossa vaiheessa ihan rajoilla koko ajan, eivätkä koutsit pysty juurikaan enää jumppaamaan sieltä enempää. Se ekstraprosentti pitää saada jostakin ulkopuolelta. Uskon, että tuo oli aivan laskelmoitu juttu, että Stamkos pelaa kolmospelissä. Siitä saivat pienen lisän latausta, tunnetta ja välittämistä. Hienosti käyttivät tuon kortin.

– Voi hyvinkin olla, että käyttävät tuon tempun uudelleen vielä katkaisupelissä.

”Ilmaiset pois”

Myös yksilötasolla Tampa on juuri nyt Dallasia edellä. Lightningin avainpelaajat Brayden Pointin, Nikita Kutsherovin ja Victor Hedmanin johdolla ovat olleet valovuoden Dallasin vastaavia edellä. Dallasilla on siis käsillään tältä osin kaksi ongelmaa: miten herättää omat ja toisaalta pysäyttää vastustajan tulikuuma ykkösvitja.

Sarjan neljännessä osassa Dallasilla on viimeinen vaihto-oikeus. Se antaa valmennukselle pelivaraa sen suhteen, ketä peluutta Pointin johtamaa ykköstä vastaan.

– Tällaiselle sohvakoutsille peluutus on mielenkiintoinen juttu. Kuka sen Tampan ykkösen pysäyttää, niin se on helvetin hyvä kysymys. Tilanne on se, että viis–vitosella heille ei saa antaa yhtäkään maalia. Tila ja aika on saatava pois. Siihen pitäisi valjastaa yksi ketju, mutta sitten pitäisi olla myös varaketju, koska ajoittain Cooper pääsee peluutuksesta eroon, Lehkonen sanoo.

Nieminen sen sijaan korostaa huolellisuuden merkitystä. Esimerkiksi kolmannessa ottelussa Miro Heiskasen ja Esa Lindellin karkeat virheet johtivat Tampan kahteen ensimmäiseen osumaan. Nyt lahjoihin ei enää ole varaa.

Brayden Point
Brayden Point on kuulunut Tampan avainpelaajiin.Getty Images

– Tampa on niin hyvä jengi, että nyt ilmaiset on saatava pois, Nieminen aloittaa monologinsa.

– Kontrollilähdöt kuntoon, keskialueen avaukset ja päätykiekot huolella, hyökkäysalueaikaa hieman pidemmäksi ja kiekossa pitäisi pysyä hieman pidempään. Kolmas äijä takana koko ajan ja nelosen pitäisi reagoida ja hoitaa 50–50-kiekot omille. Tampa pitäisi laittaa hyökkäämään enemmän alivoimaisena.

Vaikka Dallas on kaikesta päätellen ahtaassa raossa, Nieminen ei halua tuomita joukkuetta kadotukseen.

– Annetaan nyt pelin näyttää kuitenkin, nämä hommat voivat kääntyä joskus nopeastikin. Jos Dallas tasoittaa 2–2:een, tästä tulee ihan uusi sarja. Totta kai hieman onneakin aina tarvitaan, että saisivat sille kovalle raastamiselle palkinnon. Dallasilla on pelaajia, joita ei kannata laskea ulos, ennen kuin homma on lopullisesti ohi.

Lue myös:

Kommentti: 211 päivää sivussa ollut Stamkos sytytti Tampan – Dallasin kärkipelaajat nukkuvat ruususen unta

Tampa latoi viisi maalia ja vyöryi selvään voittoon – Dallasin Roope Hintzille syöttöpiste, Miro Heiskanen maalintekijänä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat