Kommentti: Siirtohuhut Patrik Laineen ympärillä odotettuja – kyseenalaisia sopimuksia tehnyt Winnipeg painii pahojen palkkakatto-ongelmien kanssa

Patrik Laineen kaltaisen maalintekijän kauppaaminen kuulostaa tässä vaiheessa pelaajan uraa erittäin rohkealta vedolta, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Patrik Laine
Patrik Laine on ajautunut Winnipegissä hankalaan tilanteeseen.Getty Images

Perjantaina siitä puhuttiin taas, siis Patrik Laineen tilanteesta Winnipegissä. Kanadalaisen urheilukanava TSN:n sisäpiiriläiset toistivat jo aiemmin julkituomansa: Winnipeg Jets toden totta on valmis kuuntelemaan tarjouksia seuran suomalaistähti Patrik Laineesta.

Vaikka moni tuntuu yllättyneen viime viikkojen huhupuheista, mitään yllättävää niissä ei ole.

Laineen tilannetta Winnipegissä voi tarkastella paristakin eri kulmasta. Ensimmäinen on seuran näkökulma. Winnipeg on ajautumassa – ellei jo ajautunut – syviin ongelmiin palkkakattotilanteen kanssa. Pelkästään tulevalle kaudelle sen pitää vielä tehdä sopimus kahdeksan hyökkääjän, kuuden pakin ja yhden veskarin kanssa.

Rahaa näiden sopimusten tekemiseen on noin 15 miljoonaa ja kaiken päälle loukkaantuneiden reservistä palkkavihkoon palautuu jossakin vaiheessa Bryan Littlen 5,2 miljoonaa taalaa. Tilanne on taloudellisesti lähes katastrofaalinen, ja vain ja ainoastaan seurajohdon itsensä aiheuttama.

Lyhyelläkin matematiikalla ymmärtää, että kallispalkkaisista hyökkääjistä jonkun on lähdettävä – ja mielellään sellaisen, jolla on kysyntää ja markkina-arvoa.

Kun sitten mietitään ehdokkaita, lista ei muodostu kovin pitkäksi. Blake Wheeler, Mark Scheifele ja Kyle Connor ovat saavuttaneet Manitobassa koskemattomuuden. Hitaasta ja ikääntyneestä Littlestä tuskin kukaan on yli viiden miljoonan caphitillä kiinnostunut.

Jäljelle jää siis Patrik Laine ja Nikolaj Ehlers.

Nikolaj Ehlers
Nikolaj Ehlers on yksi vaihtoehdoista, kun Jets pohtii kenet myy eteenpäin .Getty Images

On sanomattakin selvää, että näistä kahdesta Laineella on enemmän potentiaalia. Laine on maksellut parin edellisvuoden aikana oppirahat korkoineen kaikkineen ja saanut osakseen välillä tiukkaakin kritiikkiä, mutta tärkein huomio liittyy siihen, ettei tamperelainen ole vielä lähelläkään potentiaalinsa yläpintaa.

Jos täysin raakile 19-vuotias Patrik Laine iski NHL:ssä 44 osumaa kuudentoista minuutin jääajoilla, millaisiin lukemiin pelaaja yltää, kun pelaaminen oikeassa roolissa isommilla minuuteilla osuu runkosarjakokonaisuuden osalta lähemmäksi häränsilmää? Puhumme pelaajasta, joka omaa vähintään 60 maalin potentiaalin.

Silti Winnipeg on valmis valitsemaan Ehlersin ohi Laineen.

Tähänkin on tietenkin syynsä, eivätkä ne ole yksin jääkiekkoilullisia.

Laine on ajautunut Winnipegissä hankalaan tilanteeseen jo kauan aikaa sitten. Seuran ja pelaajan välinen suhde on ollut koetuksella läpi kaikkien Tappara-kasvatin NHL:ssä viettämien vuosien. Pelaaja ei ole aina kokenut tulleensa kohdelluksi tasavertaisesti muiden tähtipelaajien rinnalla.

Laineen leirissä päävalmentaja Paul Mauricen valintoihin kokoonpanojen ja peluutuksen suhteen ei olla useinkaan oltu tyytyväisiä. Kun tähän vielä yhdistetään vuoden takaiset vaikeat sopimusneuvottelut, suhteen pelaajan ja seuran välillä voidaan hyvällä syyllä todeta olevan kaikkea muuta kuin hyvä.

Eikä Winnipeg ole tässä rallissa ensimmäistä kertaa.

Täysin samanlaisen mankelin Jets kävi läpi puolustaja Jacob Trouban kanssa. Särö pelaajan ja seuran liitossa oli pitkään tiedossa – niin ja se, ettei Trouballa ollut pienintäkään aikomusta jäädä Winnipegiin pidemmällä jänteellä. Tätä nykyä Trouba edustaa New York Rangersia.

On vaikea nähdä, että Laineenkaan tulevaisuus pidemmän päälle olisi Winnipegissä.

Kun sitten mietitään Laineen tilannetta, ei Winnipegille jää juurikaan vaihtoehtoja. Laitahyökkääjän sopimus umpeutuu kesällä 2021, minkä jälkeen Laineen oikeudet säilyvät seuralla vielä kahden kauden ajan, mutta jos pitkän jänteen tulevaisuutta ei ole, miksi odotella?

Etenkin nyt, kun Winnipeg on lähes tekemättömän paikan edessä palkkakattonsa alla.

 Kevin Cheveldayoff ja Patrik Laine
Winnipegin urheilupuolen pomo Kevin Cheveldayoff (vas.) on tehnyt toimillaan selväksi, ketkä ovat seuran tärkeimmät hyökkääjät. Patrik Laine ei näytä kuuluvan tähän joukkoon.Getty Images

Winnipegin urheilupuolen pomo Kevin Cheveldayoff on tehnyt valintansa jo kauan aikaa sitten, ja se lienee tullut selväksi myös Laineelle. Little sai 31 miljoonaa, Blake Wheeler 41 miljoonaa, Ehlers 42 miljoonaa ja Kyle Connor 50 miljoonaa. Lainelle kakusta irtosi kolmetoista ja puoli miljoonaa.

Chelveldayoff on tehnyt toimillaan selväksi, ketkä ovat seuran tärkeimmät hyökkääjät. On tietenkin totta, että Winnipeg tarvitsee kakkossentterin lisäksi vahvistusta pakkipäähän, mutta nämä ovat vain pintapuoliset syyt siihen, miksi juuri Patrik Laine on kaupan.

Toisaalta Winnipegillä lienee myös jonkinlainen ymmärrys siitä, mitä Laine ajattelee. Jos seura kokee, ettei Laineen kanssa ole pidemmän jänteen tulevaisuutta, kauppaaminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa on järkevää toimintaa. Kysyntää Laineen kaltainen pelaaja varmasti herättää.

Toinen asia on, millaiseen hintaan Winnipeg on valmis Laineesta luopumaan. Pelaajakauppojen syntyminen ei todellakaan ole NHL-maailmassa näin isojen pelaajien kohdalla yksinkertaista, eikä kauppa missään nimessä varma asia ennen kuin se on liigan toimesta lopullisesti varmistettu.

Winnipegin toimintaa on rehellisyyden nimissä silti hieman vaikea ymmärtää.

Se on lukinnut itsensä pitkillä ja kalliilla sopimuksilla hidastuvaan Blake Wheeleriin ja kärryiltä putoamassa olevaan Bryan Littleen ja toisaalta rikkonut suhteensa sekä Laineen että huippupuolustaja Dustin Byfuglienin kanssa. Chelveldayoff on ajanut kahdessa vuodessa NHL:n kovimpiin nousukkaisiin kuuluneen ryhmän konferenssifinaalitasolta keskikastiin.

Kyle Connorin uusi pitkä sopimus oli hyvä ja helppo ratkaisu, mutta muuten Cheveldayoffin voi hyvällä syyllä todeta tehneen viime vuosina monta erittäin kyseenalaista ratkaisua. Kyseenalaiset sopimukset ja se, että välit katkeavat toistuvasti runkopelaajien kanssa, ei anna hyvää kuvaa ulospäin.

Tämä on tärkeä huomio, koska Winnipeg tunnetaan kaupunkina, joka ei todellakaan houkuttele pelaajia vapailta markkinoilta.

Toki jos mahdollinen Laine-kauppa osuu häränsilmään, Chelveldayoffin on mahdollisuus vahvistaa ryhmäänsä ja kohentaa sen kilpailukykyä. Silti Laineen kaltaisen maalintekijän kauppaaminen kuulostaa etenkin tässä vaiheessa pelaajan uraa erittäin rohkealta vedolta.

Ja onhan meillä tästä historiaa.

Miten kävi Winnipeg Jetsin viimeksi, kun se päätti suuressa viisaudessaan kaupata erinomaisena maalintekijänä tunnetun suomalaisen?

Saattoi olla, että Teemu Selänteen urasta muodostui hieman toisenlainen kokonaisuus, mitä Jets oli ajatellut.

Lue myös:

Kommentti: Winnipeg Jetsillä oli kaksi vuotta sitten huipputilaisuus Stanley Cupin voittoon, mutta nyt edessä on pitkä ja kivinen tie NHL:n kärkeen

"Ei voinut pitää mailaa kädessään" – Winnipeg-valmentaja taustoitti Patrik Laineen vammaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat