1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon Naisten Liiga

Koronakevät murskasi lähes kaikki Matilda Nilssonin haaveet – savolaistunut suomenruotsalainen sisuuntui takaiskuista: "Olen päättänyt, että sinne minne haluan, sinne myös pääsen"

Koronakevään pettymykset tekivät KalPan Matilda Nilssonista vahvemman.

Matilda Nilssonin piti debytoida keväällä MM-kisoissa ja SM-finaaleissa, mutta toisin kävi. Kuva: Tomi Hänninen

Maantieteellisesti Kirkkonummelta on matkaa Kuopioon reilut 400 kilometriä. Henkisesti suomenruotsalaisen, jääkiekkoilevan tytön matka eteläisestä Suomesta Savon sydämeen tuntui aluksi vieläkin pidemmältä. Kun Matilda Nilsson muutti Kuopioon ja liittyi KalPan joukkueeseen kuusi vuotta sitten, oli se hyppy tuntemattomaan.

– Aika on mennyt todella nopeasti. Sinällään surullista, kuinka nopeasti aika menee, mutta paljon olen oppinut ja paljon olen täältä saanut, Nilsson muistelee.

Elämä kuitenkin asettui lupsakasti kohdilleen. Kuopio tuntuu tätä nykyä jo kodilta, kuten myös KalPa.

Joukkueen merkitystä uralleen ja elämälleen Nilssonin on vaikea purkaa sanoiksi. KalPa jää Nilssonin peliuralle portaiksi, joilla kiivettiin rivakasti ylöspäin.

– Olen saanut täältä todella paljon tukea. Olen kasvanut ihmisenä ja urheilijana. Tekemiseeni on tullut määrätietoisuutta. Minulla ei oikeastaan ole edes sanoja kuvaamaan sitä, miten suuri merkitys tällä kaupungilla ja seuralla on minulle, Nilsson jatkaa.

Muuttokuorma Ruotsiin jäi viemättä

Kuopiosta lähteminen on ajankohtaista todennäköisesti jo tämän kauden jälkeen. Nilssonin ja tyttöystävä Nean muuttokuormaa valmisteltiin henkisesti jo keväällä, ja suuntana olisi ollut Ruotsi.

Sitten tuli korona. KalPan jatkotarjoukseen oli turvallista tarttua.

– Olen ikuisesti kiitollinen siitä, että olen saanut tällaisen läpimurron ja pääsin kisajoukkueeseenkin. Aika näyttää, koska on hetki jättää nämä kauniit maisemat. Mutta minä en lähde ikinä Kuopiosta eikä Kuopio lähde ikinä minusta, Nilsson muistuttaa.

Matilda Nilsson on kotiutunut Kuopioon. Kuva: Yle Urheilu/ Sari Sirkkiä-Jarva

Nilsson viittaa läpimurrolla MM-kisakutsuun, jonka hän keväällä sai. Kisoja ei järjestetty, ja kaikkiaan korona-sopassa on ollut nielemistä.

Hyökkääjällä oli niin paljon toteutumassa olevia unelmia ja yhden umpisurkean viikon jälkeen jäljelle vain valtava hämmästys siitä, mitä oikein tapahtui. Samassa rytäkässä kalenterista lähti kaksi suurta unelmaa: liigafinaalit ja naisten MM-kisat Kanadassa.

Ei tullut pitkää lentomatkaa leffoineen, ei MM-jännitystä, eikä esiintymistä kirkkaissa valoissa suurella areenalla. Oli vain koti-iltoja kotipäivien jatkoksi.

Koronakevät oli Matilda Nilssonille raskasta, mutta opettavaista aikaa. Kuva: Yle Urheilu / Sari Sirkkiä-Jarva

Nilsson tietää silti olevansa onnekas. Asiat ovat monella tavalla edelleen erittäin hyvin, vaikka jo alkaneen uudenkin kauden yllä roikkuisi kuinka synkkiä uhkakuvia tahansa.

Edelliskevään menetykset riipivät silti yhä sielua.

– Tämä on ollut kova koulu, koska olen niin pitkään ollut läpimurron kynnyksellä. Ensimmäiset MM-kisat, ensimmäiset liigafinaalit. Muistan, kuinka lähdettiin Oulusta ja sain viestin, että kisat on peruttu. Sitten tuli seuraava tieto, että finaalitkin peruttiin. Kaikki alkoi pikku hiljaa loppumaan. Vielä tänäkin päivänä se ottaa päähän, Nilsson kuvaa.

Uusia unelmia

Kesäaurinko silitteli särkynyttä mieltä ja jokainen viikko eteenpäin uutta kautta kohti nostatti voimatasoja.

Naisten liiga pääsi alkamaan sittenkin. Nilssonin Instagram-tilille on putoillut riemua hehkuvia kuvia jäähallilta ja katseessa on sopivasti uhoa ja päättäväisyyttä.

– Minusta tuntuu, että olen entistä vahvempi. Oikeastaan mikään ei voi kaataa tai estää enää. Olen päättänyt, että on aivan sama, mitä huomenna tulee eteen, minä en mieti liikoja. Olen unohtanut kaikki jossittelut, en anna minkään lannistaa mieltä, Nilsson sanoo.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Instagramissa

Pelaaja ei kainostele päättäväisyyttään, päinvastoin. Nyt on aika olla rohkea ja näyttää, mitä on tarjottavana. Kevät opetti elämään hetkessä.

Rohkeus näkyy myös Nilssonin tavassa lähestyä sosiaalista mediaa. Hänellä on muutamia omia yhteistyökumppaneita, mikä on poikkeuksellista vielä naisten maajoukkueessakin saati kotimaan liigassa pelaaville naisille. Yhteistyötahot ovat kysyneet, mutta Nilsson kertoo myös itse rohkaistuneensa lähestymään yrityksiä.

– Tykkään päivittää paljon somea, pystyn antamaan yhteistyötahoille tukea ja toisaalta he pystyvät auttamaan minua. Luulen, että tällainen voisi olla osa pelaajien tulevaisuutta. Olen yrittänyt muistuttaa sponsoreita naisten MM-kisoista, kiinnostus lähti silloin nousukiitoon ja edelleen me tavoittelemme samaa kuin mitä on miesten liigassa, Nilsson kertoo.

Elanto pienistä puroista

Pelaajan toimeentulo koostuu pienistä tulopuroista. Yksi uoma on kotikulmilla Kuopion Saaristokaupungissa sijaitsevan päiväkodin työpaikka.

Päiväkodin työporukka on mainio tuki elämän iloissa ja suruissa, ja viisivuotiaiden ryhmässä päiväkotitäti-Matilda saa nauttia lasten mutkattomasta elämänasenteesta.

– Olen 20 tuntia viikossa päiväkodissa töissä. Saan sillä tavalla täydennettyä arkeani. Olen päiväkodissa aamutreenien jälkeen 5-6 tuntia ja sitten menen uudelleen treeneihin. En pystyisi olemaan koko päivää tekemättä mitään. Se on hauska paikka ja töissä tuntuu kuin menisin kotiin, Nilsson hehkuttaa.

Matilda Nilsson nauttii työstään päiväkodissa. Kuva: Yle Urheilu/ Sari Sirkkiä-Jarva

Kamalan kevään pettymyksiin kuului vielä sekin kirpaisu, että haave sairaanhoitajaopinnoista kariutui, kun opiskelupaikka ei auennut vielä. Nilsson kertoo miettineensä erilaisia hoitoalan opiskeluvaihtoehtoja lähihoitajasta lasten toimintaterapeuttiin.

Hoitoala tuntuu tällä hetkellä varmalta suunnalta, joka on toivottavasti tulevaisuudessa osa elämää.

– Välillä tulevaisuus vähän huimaa ja ajatus seilailee. Mietin nyt, että mikä oikeasti on se juttu, mitä haluan tulevaisuudessa tehdä. Sitten haen sinne opiskelemaan. Olen päättänyt, että sinne mihin haluan myös pääsen.

Nilssonin kasvoilla välähtää some-kuvista tuttu päättäväisyys. Elämä on kuin lasten leikkipuisto. Liukumäet on tehty laskettaviksi ja hiekkamontusta pääsee ylös vain kiipeämällä.

Tai niin kuin Nilsson savolaisittain sanoo treeneihin lähtiessään:

– Nyt pittää taas mennä.

Lue myös:

SDHL:n suomalaisjoukkue kaatui kärkikamppailussa – Ruotsin maajoukkuevalmentaja älähti: "Seurojen on valittava ruotsalainen tyttö ennen ulkomaalaispelaajaa"

Ida Kuoppala haluaisi pelata Suomessa, jos sarja Yhdysvalloissa ei käynnisty – yksikin virallinen ottelu Euroopassa veisi edustusoikeuden yliopistojoukkueessa

KalPa-hyökkääjän painajainen kävi toteen, naisten SM-finaalit peruttiin – Jääkiekkoliitto asetti terveyden etusijalle: "Siinä ei silloin katsota, saadaanko kaikissa sarjoissa nimettyä Suomen mestaria"

Matilda Nilssonin piti debytoida MM-kisoissa, mutta ne peruttiin – nyt vaarassa on myös KalPan historiallinen SM-finaalisarja:"Elämäni suurin pettymys"