Kommentti: Sedät jaksaa heilua – Dallasin veteraanit nousivat esiin viimeisellä hetkellä NHL:n käsittämättömästä otteluohjelmaratkaisusta huolimatta

Jääkiekko palvoo nuoruutta, mutta sunnuntai oli viimeisin muistutus siitä, miksi seurat ovat edelleen kiinnostuneita yli 30- vuotiaista veteraanipelaajista, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Corey Perry tuuletti tärkeää jatkoeräosumaansa railakkaasti NHL:n viidennessä finaaliottelussa. Kuva: Getty Images

Niin hienosti kuin NHL:n päättyneen kesän erikoinen ja upea pudotuspelirupeama sujuikin, loppuottelusarjan otteluohjelman kanssa liiga teki pienen, mutta näyttävän mahalaskun. Kyse on NHL:n käsittämättömästä päätöksestä survoa finaalisarjan neljäs ja viides ottelu peräkkäisille päiville.

Vaikka miten yrittäisi, päätöksestä on vaikea löytää järjen häivää. Oliko kaiken jälkeen onnistuminen todella yhdestä päivästä kiinni? Minkä ihmeen takia muutenkin armottomassa otteluohjelmamankelissa olevat pelaajat piti laittaa vielä viime metreillä täysi tarpeettoman kuorman alle? Esimerkiksi Dallas on pelannut 55 edelliseen päivään 26 ottelua. Vaikka kuplaolosuhteet keventävät kuormaa matkustamisen osalta, tahti on hirmuinen.

Vertailuksi voidaan todeta, että menneen kesän mestari St. Louis pelasi pudotuspeleissä 26 ottelua 63 päivään. Matkustaminen tuo toki kokonaisuuteen oman lisänsä, mutta siitäkin huolimatta ero on valtava. Eikä NHL muutenkaan ole viime vuosina kiirehtinyt finaalisarjan kanssa. Tavallisesti pelit ovat kahden päivän välein ja matkustuksen yhteydessä kolmen päivän välein.

Nyt NHL:llä tuli yhtäkkiä kauhea kiire.

En ymmärrä, mistä se kumpusi – etenkin, kun kalenterista oltiin varattu pelipäiviä aina lokakuun ensimmäiselle viikolle asti. Pelivaraa olisi ollut vielä reilusti. Vaikka Tampa ei ole näyttänyt erityisen väsyneeltä loppuotteluissa, erikoisena voitiin pitää myös sitä, että raskaan konferenssifinaalisarjan jälkeen NHL soi Lightningille kokonaisen yhden vapaapäivän.

Ei aivan riitä – Tampa Bayn maalivahti Andrei Vasilevski ei saanut enää venytettyä patjaansa Corey Perryn tökkäisyn tielle viidennen finaalin toisessa jatkoerässä. Kuva: Getty Images

Eivät pelaajat varmasti Edmontonin hotellikuplassa mielellään loputtomiin mätäne, mutta en usko hetkeäkään, että pelaajienkaan kohdalla – varsinkaan finaalivaiheessa – kyse on yhdestä tai edes kolmesta päivästä. En myöskään usko, että moni pelaaja tervehtii peräkkäisten päivien pelejä suurella riemulla.

Palautuminen oli etenkin raskastekoisille pelaajille esimerkiksi nelos- ja vitosfinaalin välissä käytännössä tekemätön paikka. Siitä, kun neljännen ottelun jatkoaika päättyi, seuraavan ottelun alkuun jäi vain 21 tuntia aikaa. Nesteen, ravinnon ja levon suhteen yhtälö on monille lähes mahdoton. Kaiken huipuksi viidettäkin finaalia pelattiin pitkälle toiselle jatkoajalle.

Tampan luotsi Jon Cooper totesi sunnuntain kamppailun jälkeen, että mikäli maalia ei pian olisi syntynyt, se olisi voinut jäädä syntymättä kokonaan, joukkueet olivat niin väsyneitä.

Kenen etua NHL:n tekemän ratkaisun pitäisi ajaa?

Toki jos tarkoituksena on ajaa pelin viihde- ja virhetaso ylös väsymyksen ja sitä seuraavien virheiden kautta, finaaliohjelmaan olisi voinut survoa vaikka toisen back-to-backin. Muuten tehdyn päätöksen on vaikea nähdä palvelevan oikeastaan ketään, ja kaikista vähiten pelaajia, joiden loukkaantumisriskit tällaisessa mankelissa kasvavat eksponentiaalisesti.

Pudotuspelit ovat aina fysiikalle raaka maailma, mutta tänä kesänä laidat ovat ryskyneet aiempaakin enemmän – tilastotkin sen näyttävät. Pelisilmänsä tältä osin kadottanut NHL ei kuitenkaan tuntenut armoa pelaajia kohtaan. Toki matkustusvapautus antoi NHL:lle mahdollisuuden kiristää otteluohjelmasiimoja, mutta vedettiinkö siimat nyt turhankin tiukalle?

Kuka pysäyttää vauhtiin päässeet veteraanijyrät?

Kaiken yllä todetun jälkeen oli huvittavaa nähdä, ketkä viikonlopun aikana lopulta nousivat esiin.

Dallasin suurimmaksi sankariksi nousi 36-vuotias Corey Perry, joka iski viidennen ottelun jatkoeräosuman lisäksi viikonloppuna kaksi muutakin maalia. Vuoden Perrya nuorempi Joe Pavelski osui niin ikään viikonlopun otteluissa kolme kertaa.

Jääkiekko, ja urheilu laajemminkin, palvoo tätä nykyä nuoruutta, mutta sunnuntai oli viimeisin muistutus siitä, miksi seurat ovat edelleen kiinnostuneita yli 30-vuotiaista veteraanipelaajista. Pavelski ja Perry olivat viime kesänä jo lähtökohtaisesti laadukkaaseen Dallasin joukkueeseen täsmähankintoja, joiden toivottiin auttavan joukkuetta nimenomaan pudotuspeleissä.

Viimeistään sunnuntain jälkeen GM Jim Nill voi taputtaa itseään olalle.

Kaksikosta kumpikaan ei loistanut erityisemmin perussarjan aikana. San Josessa koko uransa pelannut Pavelski haki runkosarjassa vielä paikkaansa uudessa ryhmässä, eikä punalamppu palanut odotettuun tahtiin. Runkosarjan 67 ottelussa Pavelski teki ainoastaan 14 maalia.

Pudotuspeleissä tahti on ollut toinen. Sunnuntain 2–2-maali oli Pavelskille jo pudotuspelien 13:s. Kehityskaari on ollut samanlainen aiemmin urallaan 50 maalin miehenä tunnetulla Perrylla, joka teki runkosarjassa ainoastaan viisi osumaa. Viidennen finaalin jatkoaikamaali oli kanadalaislaiturin viides pudotuspeleissä ja kolmas kahteen edelliseen peliin.

Veteraanit näyttivät kovassa paikassa, mikä on rutiinin ja kokemuksen merkitys NHL:n pudotuspeleissä.

Dallasin Tyler Seguin (kesk.) on noussut finaalisarjan viimeisimmissä kamppailuissa ratkaisurooliin. Kuva: Getty Images

Esiin on nostettava lisäksi Tyler Seguin.

Seguin on pelannut kokonaisuutena uransa heikoimmat pudotuspelit, ja todennäköisesti jonkin vamman rasittamana. Vammoja tai ei, kun loppuottelusarjaa alettiin tosissaan ratkoa lauantaina, Seguin nousi esiin. Kovaa ja aiheellista kritiikkiä läpi kesän osakseen saanut Seguin syötti Dallasin seitsemästä viikonlopun osumasta viisi.

Seguin teki viikonloppuna kahdessa ottelussa yhtä monta tehopistettä kuin viidessätoista edellisessä pudotuspelissä yhteensä. Etenkin esityö Corey Perryn 3–2-maaliin lauantaina oli huima osoitus amerikkalaishyökkääjän taistelutahdosta. Äärimmäisen röyhkeä ajo maalille ja tilanteen loppuun pelaaminen johti tärkeää maaliin.

Dallasin avainpelaajien esiinnousua on peräänkuulutettu läpi finaalisarjan ja viikonloppuna alkoi vihdoin tapahtua.

Jääkiekko on paljon muutakin kuin maaleja ja tehopisteitä, mutta Stanley Cupin loppuotteluissa isoilta pelaajilta tarvitaan isoja suorituksia oikeissa paikoissa. Sellaisia, mitä nyt nähtiin. Pavelski tasoitti ottelun kolmannessa erässä sekä lauantaina että sunnuntaina. Perry sen sijaan iski ottelun pakettiin sarjan viidennessä pelissä.

Muutenkin Perryn, Pavelskin ja Joel Kivirannan miehittämä ketju oli sunnuntaina loistoiskussa. Se voitti pelinsä tasaviisikoin maalein 2–0 ja vei vaaralliset maalipaikat nimiinsä tylysti 7–1. Juuri tämän ketjun johdolla Dallas kampesi tiensä takaisin sarjaan.

Kun huomioon otetaan panokset, suoritukselle on annettava valtava arvo. Joukkueen tärkeimmät pelaajat vastasivat huutoon niin sanotusti viimeisellä hetkellä ja siksi Dallasin toivo edelleen elää. Starsin voitto tiistain kuudennesta ottelusta pakottaisi sarjan ratkaisevaan seiskapeliin torstaille.

Dallasin dieselit ovat käynnistyneet finaalisarjassa hitaasti. Kuka pysäyttää vaikeuksien kautta kovaan vauhtiin kiihtyneet veteraanijyrät?

Lue myös: