Raimo Helminen ja TPS ovat SM-liigan arvoitus – Turun uusi käskijä jättää Mikko Koivulle oven auki: "Terveisiä vaan Mikolle"

Raimo Helmisen luotsaama Turun Palloseura on yksi liigakauden mielenkiintoisimmista joukkueista. Pelaajalegenda on nyt toista kertaa SM-liigajoukkueen päävalmentajana.

Kuva: Minna Rosvall / Yle

Suomen Joutsen -fregatti kuuluu erottamattomasti Turun kaupunkikuvaan. Kuuluisan aluksen yksityiskohtiin on saanut tutustua syksyn aikana ensimmäistä kertaa myös TPS:n SM-liigajoukkueen uusi, mutta henkilönä sitäkin tutumpi päävalmentaja Raimo Helminen.

Suomen Joutsenella ei ole ollut luotsia enää 65 vuoteen, mutta nykyhetken TPS tarvitsee totisesti luotsia ja uutta suunnannäyttäjää. Turkulaisseura ajautui viime kaudella lähes täydelliseen sekaannuksen tilaan, niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella. Yksi luku oli muun muassa kummallinen valmentajasekoilu. TPS:n olisi suunnattava Helmisen johdolla urheilullisesti tyynemmille vesille ja pestävä kasvojaan onnettoman viime kauden jälkeen.

– Tuntuu, että tulin tänne sopivaan saumaan. Tuli mielenkiintoinen tarjous ja sytyin tarjoukseen heti. Kivaa on ollut ja olen tyytyväinen ainakin tähän saakka aikaani täällä, Helminen toteaa Yle Urheilulle Suomen Joutsenen kannella.

– Olen todella innoissani tästä mahdollisuudesta ja sanotaanko niin, että on ollut kiva mennä joka päivä hallille, hän hymyilee.

Suomalaisen jääkiekon pelaajalegenda ei voisi päävalmentajana olla haastavammassa paikassa. Kevään jälkeen pelimiehiä meni ja tuli ovesta sisään tiuhaan tahtiin. TPS:n viime kauden rungosta lähti 15 pelaajaa, kun alkavan sesongin joukkue aloitti työt elokuun alkupäivinä.

– Lähes kaikki pelaajat ovat itselleni uusia tuttavuuksia, vain muutamaa olen aiemmin valmentanut. Nollista lähdetään liikkeelle kaikin puolin, mikä on toisaalta helppoa, toisaalta taas ei, Helminen pähkäilee.

Raimo Helminen on nauttinut ajastaan Turussa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Loputon työsarka "muukalaislegioonan" kanssa

Päävalmentaja Helminen tietää, ettei kahdessa kuukaudessa rakenneta valmista liigajoukkuetta 60 runkosarjapelin maratonille, varsinkaan TPS:n lähtötilanteessa.

– Joukkueen rakentuminen ja roolittuminen vie aikansa ja se on vielä alkuvaiheessa, koska en tunne pelaajia vielä niin hyvin. Muutenkin pitää tutustua pelaajien persooniin tarkemmin.

– Koko valmennusryhmällä työtä on lähes loputtomiin, TPS-päävalmentaja sanoo vakavalla naamalla.

Oman vivahteensa Helmisen työsarkaan Turussa tuo fakta, että joukkueessa luistelee lähes kaksi kentällistä toisilleen aiemmin tuntematonta ulkomaalaispelaajaa. TPS:n "muukalaislegioonan" yhteinen bassosoundi vaatii loputtoman määrän harjoittelutunteja, tiimihengen kehittymistä sekä yhteisiä onnistumisia.

– Sinä on varmasti haastetta. Muotoutuminen ei käy käden käänteessä vaan se ottaa oman aikansa. Vaikka voidaankin voittaa pelejä, niin oikeanlaisen joukkueen kokoaminen vie aikansa.

Uuden päävalmentajan silmään on tarttunut jo piilevää lahjakkuutta uusien TPS-pelaajien joukosta.

– Maalivahti Andrei Kareev on tehnyt hyvän vaikutuksen. Hän on erittäin ammattimainen ja urheilullinen tyyppi, joka panostaa todella paljon tähän hommaan. Hän jätti ensimmäisen arven meikäläiseen, Helminen paljastaa.

Hyökkäyspään iskukyky on Helmiselle vielä arvoitus.

– Lähes kaikki ovat nuoria pelaajia, eikä kukaan tästä joukosta ole vielä niin sanotusti valmis pelaaja. Heillä kaikilla on paljon töitä edessään, puhutaan sitten omista suomalaisista nuoristamme tai ulkomaalaisista.

Pitkän pelaajauransa jatkoa miettivän Mikko Koivun liittyminen TPS:n liigajoukkueen vahvistukseksi on herkullinen spekulaation aihe. Päävalmentaja ottaa kuumat Koivu-spekulaatiot ainakin toistaiseksi hymyssä suin.

– Siitä ei ole ollut ainakaan minun kanssani mitään puhetta. Sanotaanko näin tietämättä asioista mitään, että Mikolle vaan paljon terveisiä. Mielelläni otan Mikon joukkueeseen, Helminen nauraa.

Yli tuhannen NHL-ottelun veteraani saapuu lähiaikoina ainakin harjoittelemaan TPS:n liigajoukkueen kanssa miettiessään samalla, mikä on uran loppuaikojen kohtalo.

Raimo Helmisen valmennustaival Ilveksessä päättyi pettymykseen. Kuva: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

"Pärjätä pitäisi, jos haluaa valmentaa jatkossakin"

Tunnelma fregatin kannella vakavoituu hetkeksi, kun puhe kääntyy Raimo Helmisen valmentajauraan, joka on ollut monta kertaa kovien koettelemusten sävyttämä.

Loistavalla pelaajaurallaan Helminen oli useina iltoina kaukalon suvereeni tähtipelaaja, mutta valmentajana jääkiekkomaailma on koetellut häntä eri tavoin. Potkut ja armoton kritiikki ovat tulleet Helmiselle tutuiksi.

– Ymmärsin jo valmentajauran alussa, miten tämä bisnes toimii ja mitä tämä leikki on. Potkut menee aina tunteisiin, mutta pitää ymmärtää, mikä on pelin henki, hän toteaa.

Helminen sai kokea jo valmentajuutensa alkumetreillä kirvelevän tikariniskun syvälle selkään, kun rakas kasvattajaseura Ilves antoi luottomiehelleen ja silloiselle tulokasvalmentajalle potkut kesken kauden 2012–2013.

– Se oli kova paikka, vaikka tiesin etten jatka seurassa enää. Silti se oli minulle kova paikka, hän sanoo vakavana.

Helminen on valmentajan taipaleellaan kieltämättä kovassa paikassa. TPS:n menestys henkilöityy juuri häneen, vaikka Helminen ei olekaan itse kaukalossa pisteitä takomassa. Kyseessä on kiekkoikonille merkittävä pesti, ja TPS saattaa olla Helmisen valmentajan uran käänteentekevin paikka.

– Kyllähän se näin on, kun olen pitkästä aikaa päävalmentajana seurajoukkueessa. Tässä sitä miestä nyt punnitaan, hän arvioi rehellisesti.

Ihmetystä on herättänyt pitkään se, että Helminen on palkattu alustavasti vain yhden kauden sopimuksella. Suurta kehitystyötä myllerrykseen joutuneessa TPS:ssä on hieman vaikea kuvitella saavutettavaksi yhden vaivaisen kauden aikana.

– Se oli meidän molempien osapuolten tahtotila. Vuoden sopimuksilla on lähdetty myös pelaajien ja johtoryhmän kanssa. Katsotaan, miten kauden mittaan onnistutaan ja sen mukaan reagoidaan, seuran urheilutoimenjohtaja Rauli Urama taustoittaa.

Onko TPS Raimo Helmisen valmentajataipaleen tärkein etappi, joka saattaa määrittää hänen tulevaisuutensa ylipäänsä valmentajarintamalla?

– En tiedä, onko päävalmentajuus täällä sen tärkeämpi omalle uralleni kuin mikään muukaan. Jokainen pesti on tärkeä valmentajan uralleni. Ainahan näissä pitäisi vähän pärjätä, jotta tulevaisuudessakin voisi valmentaa, Helminen myöntää suoraan.

– Jokainen valmennusvuosi on minulle tärkeä. Ajattelen siten, että laitetaan kaikki likoon, niin ehkä tässä jokunen voitto raavitaan.

Turkulaisseuran johdossa on Helmiselle ainakin periaatteessa selkänojaa kovan jääkiekko -ja valmennusosaamisen kautta. Saku Koivu ja Erkka Westerlund jos ketkä tietävät huippujääkiekon kaikki lainalaisuudet.

– Sanotaan niin, että tiedän ainakin mistä apua pyytää. Seurajohdossa on tietoa ja vahvaa urheilujohtamisen osaamista, mikä on minulle hyvä asia. Lähtökohtaisesti tilanne näyttää hyvältä, päävalmentaja Helminen arvioi.

Lue myös: