Hyppää sisältöön

Sara Kuivistolle ensimmäinen mestaruus SM-maastoissa – miesten lyhyen matkan mestaruus ratkottiin loppukirissä harjoituskavereiden kesken

Kahden vuoden kilpailutauolta palannut estejuoksun SE-nainen Sandra Eriksson taipui kolmanneksi. Toiseksi kiri Kaisa Tyni.

Sara Kuivisto juoksi helppoon voittoon naisten 4 kilometrillä Kurikan SM-maastoissa. Kuva: Timo Aalto / Lehtikuva

Porvoon Akilleksen Sara Kuivisto juoksi ylivoimaiseen voittoon naisten 4 kilometrillä maastojuoksun SM-kisoissa Kurikassa. Mestaruus, ja SM-mitali, on paremmin 800 ja 1 500 metrin juoksija tunnetun Kuiviston ensimmäinen yleisessä sarjassa.

Kuivisto piti kärkipaikkaa koko matkan ajan, mutta ensimmäisen kahden ja puolen kilometrin ajan häntä seurasi IK Falkenin Sandra Eriksson. Kuivisto ylitti maaliviivan ajassa 13.26.

Kahden vuoden kilpailutauolta palannut Eriksson joutui taipumaan loppukirissä Pyhtään Yrityksen Kaisa Tynille. Tynin aika oli 13.43 ja Erikssonin 13.45. Suunnistajana paremmin tunnettu Maija Sianoja jäi täpärästi mitalisijojen ulkopuolelle ollen neljäs ajalla 13.47.

Kuivisto myöntää, että kulku oli niin kevyttä, että hän päätti irtautua muista jo varhaisessa vaiheessa. Alkuperäinen taktiikka oli jättää ratkaisu loppukirin varaan, sillä Kuivisto tiesi olevansa mailerina todennäköisesti muita kiriherkempi.

– Suunnitelmani oli tulla vasta tuossa radalla, se on kuitenkin osaamisaluettani. En sitten malttanut, kun se oli niin helppoa. Läksin sitten vähän aikaisemmin, Kuivisto kommentoi kisaa Yle Urheilulle.

Kaisa Tyni nousi neljänneltä sijalta toiseksi vahvalla lopullaan naisten 4 kilometrin kisassa. Kuva: Timo Aalto / Lehtikuva

Kuivisto, 29, on aiemmin kilpaillut SM-maastoissa yleisessä sarjassa vain kerran, vuonna 2017. Tuolloin hän oli 6 kilometrillä viides. 19-vuotiaissa hän otti SM-hopeaa vuoden 2010 maastokisoissa.

Tänä vuonna naisten matkat SM-maastoissa uudistuivat. Aiempina vuosina naiset ovat juosseet vain yhden matkan, 6 kilometriä, mutta tänä vuonna naiset juoksevat miesten tavoin 4 ja 10 kilometrin kisat. 10 kilometrillä ykkönen oli aiemmin sunnuntaina Johanna Peiponen.

SM-maastot oli tarkoitus kilpailla keväällä toukokuun alussa, mutta ne siirrettiin koronavirusepidemian takia syksyyn. Se sopi Kuivistolle, joka aikoo kilpailla ensi viikolla myös 5 kilometrin maantiekisassa.

– Mielestäni on erinomaista, että maastot on nyt syksyllä. Ratajuoksijatkin voivat tulla näihin, eikä tarvitse huolehtia kovista harjoituksista, joita on keväällä, Kuivisto tuumasi.

Kuivisto oli SM-maastojen 4 kilometrin nopein nainen. Aiemmin sunnuntaina Nathalie Blomqvist voitti 19-vuotiaiden SM-kultaa ylivoimaiseen tyyliin ajalla 13.30. Hän jäi siis vain neljä sekuntia Kuiviston ajasta.

Myös miehissä uusi mestari

Miesten 4 kilometrillä mestariksi kiri Lahden Ahkeran Hannu Granberg, joka kellotti ajan 11.36.

Kisaa johti yli kolmen kilometrin ajan Granbergin seurakaveri Ossi Kekki, joka joutui kuitenkin antautumaan Granbergille ja Eero Salevalle noin puoli kilometriä ennen maalia.

Granberg ja HKV:n Saleva kamppailivat kiivaasti ykköspaikasta, kunnes Granberg irtautui harjoituskaveristaan pari sataa metriä ennen maalia. Saleva jäi voittajasta neljä sekuntia. Molempia valmentaa Tommy Ekblom.

– Tiesin Eeron kyllä kovaksi, mutta pidin koukun koko ajan selässä. Sitten katsottiin, että kummalla on enemmän annettavaa lopussa. Tein ratkaisun vähän aikaisin, ajatuksena saada henkistä iskua siinä, Granberg kertaili kisan loppuhetkiä.

Kekki ylitti maaliviivan kahdeksan sekuntia Granbergin jälkeen kolmantena. Lahden Ahkeran edustus oli vahva, sillä Martti Siikaluoma oli neljäs 12 sekuntia voittajasta jääneenä. Lahtelaiset voittivat siten myös joukkuekilpailun.

Hannu Granberg voitti Kurikassa ensimmäisen maastojuoksun SM-kultansa. Kuva: Timo Aalto / Lehtikuva

Granbergin mukaan Kekin vetämä vauhti tuntui sopivalta. Ensimmäinen kierros tuntui helpolta, mutta toisella kahden kierroksen lenkillä erot alkoivat kasvaa.

– Jossain vaiheessa vain odottelin, kuka siinä iskee. Tuo olikin viimeinen paikka, missä ajattelin, että isku tulisi. Siellä Eero lähti tekemään ratkaisua.

Elokuussa Suomen mestaruuden 3000 metrin estejuoksussa voittanut Granberg on aiemmin sijoittunut SM-maastoissa parhaimmillaan kolmanneksi vuonna 2019.

– Kyllä tämä tosi korkealle menee omalla arvoasteikollani. Olen aina tykännyt maastoista ja halunnut päästä mitaleille ja voittaa. Nyt se sitten toteutui, Granberg hymyili.

Aiemmin sunnuntaina kilpailtiin miesten 10 kilometrin kisa, jossa voittajaksi selviytyi Alajärven Ankkureiden Antti Ihamäki.

Päivitetty kello 17.43: Täydennetty Sara Kuiviston ja Hannu Granbergin kommentit.

Lue myös:

.
.