Hyppää sisältöön

Voitokas Bottas uskalsi ajaa sopivasti riskillä – Hamilton kitisi rangaistuksestaan, johon hän ei ollut itse syyllinen: "Ihmeellinen moka"

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh vakuuttui Valtteri Bottaksen virheettömästä ajosta.

Valtteri Bottas juhli korkeimmalla korokkeella kauden toista voittoaan. Kuva: Getty Images

Valtteri Bottas otti kaiken ilon irti kauden toisesta F1-osakilpailuvoitostaan. Ruutulipulla tiimiradiosta kuuluivat viime vuodelta tutut, kirosanoilla höystetyt palautteet suomalaista kritisoineille.

Bottas voitti kauden avauskisan heinäkuussa Itävallassa, mutta sittemmin vastoinkäymiset ovat seuranneet toisiaan. Ajoittain suomalainen ei vain yksinkertaisesti ole pystynyt vastaamaan tallikaveri Lewis Hamiltonin vauhtiin.

Venäjän GP:ssä Sotshissa Bottas toki hyötyi Hamiltonin saamasta aikarangaistuksesta, mutta oli radalla vakuuttavinta työtä tehnyt kuski.

– Valtteri kontrolloi tekemistä omalta osaltaan ja pystyi ajamaan suunnitelman mukaisesti. Vauhti oli huikeaa ja auto toimi hienosti kaikin puolin haastavalla radalla. Hän ajoi sopivasti riskillä eikä edes varman päälle, vaan piti huolta, että saa rakennettua kärjessä riittävän keulan, Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh sanoo.

Kisan jälkeisessä haastattelussa vapautunut Bottas kertasi kisan kulkua. Kolmosruudusta lähtenyt suomalainen oli jo lähdössä päästä kärkeen, kun hän haastoi Hamiltonia ennakkoluulottomasti toisessa mutkassa. Jarrutus kuitenkin myöhästyi, eikä Bottas pystynyt pitämään kärkipaikkaa.

– Yritin totta kai ohitusta, mutta suuri ampiainen tai jokin vastaava osui visiiriini, kun olin jarruttamassa. En nähnyt kunnolla, ja siksi jarrutin liian myöhään, Bottas kertasi.

Mildhin mukaan tilanne oli erinomainen esimerkki siitä, kuinka pienillä asioilla voi F1-sarjassa olla vaikutusta.

– Kun näkökenttä rajoittuu pienestäkin syystä, niin se vaikuttaa väistämättä. Tilannetta ei pysty viemään läpi suunnitelman mukaisesti, Mildh toteaa.

Lewis Hamiltonia ei kolmas sija lämmittänyt Sotshissa. Kuva: Getty Images

"Ihmeellinen virhe"

Hamiltonin saama kymmenen sekunnin aikarangaistus oli Venäjän GP:n suurin puheenaihe. Rike tapahtui jo ennen kilpailua, kun Hamilton teki kaksi harjoitusstarttia kielletyllä alueella varikkoalueen ulkopuolella.

Britti raivostui tiimiradiossa saatuaan tiedon rangaistuksesta ja vaikutti silmin nähden turhautuneelta kisan jälkeen. Sky Sportsin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Hamilton latasi täyslaidallisen kilpailun tuomaristolle, johon kuului muun muassa ex-kuski Mika Salo.

– Totta kai rangaistus oli kohtuuton, mutta se on odotettua. Tuomarit yrittävät pysäyttää minut. Se on ok, minun täytyy pitää pää kylmänä ja pysyä keskittyneenä, Hamilton tokaisi.

Hamilton murahteli tiimiradiossa kisainsinöörilleen yhtä ja toista ja arvosteli muun muassa ratkaisua varikkopysähdyksensä ajankohdasta. Turhautuminen oli ymmärrettävää, sillä syypää MM-sarjan ykkösen rangaistukseen oli talli. Hamilton oli kysynyt tiimiradiossa, voiko harjoitusstartteja tehdä kielletyssä paikassa ja saanut luvan.

– Ihmeellinen virhe ja moka Mercedekseltä. Hamiltonin ja kisainsinöörin välinen luottamus sai kolahduksen. Kun keskustelua kisan edetessä jatkettiin, Hamiltonilla oli jo vähän tylyttämisen meininkiä tai ainakin äänensävy oli sellainen, Mildh arvioi.

Bottas kirjautti Sotshissa myös nopeimman kierroksen ja kuittasi täyden 26 pisteen potin. Ero Hamiltoniin MM-sarjassa kaventui nyt 44 pisteeseen, mutta mestaruustaistelun suhteen matka on vielä todella pitkä.

– Näitä voittoja pitää saada. Valtterin kausi lähti hienosti liikkeelle, mutta yhtäkkiä eroa tallikaveriin alko tulla. On aina iso juttu voittaa kilpailu ja saada uutta pontta tekemiseen. Työn tekemisen suunta on oikea. Se on tässä vaiheessa taistelua todella tärkeää, Mildh sanoo.

F1-kausi jatkuu kahden viikon kuluttua Nürburgringin radalla Saksassa. Bottas valoi itseensä uskoa kisajärjestäjien haastattelussa.

– Ikinä ei pidä antaa periksi. Tämä oli hyvä päivä ja kisoja on vielä jäljellä. Jatkan taistelemista.

Lue myös:

.
.