Suora

  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 5. osakilpailu, Hell RX
  • Urheiluruutu

Kommentti: Dallasin suomalaispuolustajien Stanley Cup -finaaliurakka muutakin kuin valokeilaa – Tampa ahdistanut tähdet yllättäviin vaikeuksiin

NHL:n mestaruus saattaa ratketa maanantain ja tiistain välisenä yönä Tampa Bay Lightningille. Dallasin suomalaispuolustajilla on ollut haasteita finaalisarjassa.

NHL
Esa Lindell ja Miro Heiskanen
Miro Heiskanen ja Esa Lindell (oik.) ovat joutuneet ahtaalle Tampan tähtiä vastaan.Getty Images

Kiistaton tosiasia on, että Dallas Starsin puolustuskalusto on rakennettu vahvasti suomalaisen huippuosaamisen ympärille. Esa Lindell on tehnyt jo useamman vuoden ajan nousua NHL:n parhaiden puolustavien puolustajien joukkoon samalla, kun Miro Heiskanen on noussut sensaatiomaisesti NHL:n kovimpaan puolustajaeliittiin jo toisella kaudellaan.

Vaikka Stars-pakistosta löytyy muitakin laadukkaita pelaajia, kuten John Klingberg, Heiskasen ja Lindellin mukana joukkue pitkälti nousee ja kaatuu. Tämän tietää myös päävalmentaja Rick Bowness, joka on Stanley Cupin loppuottelusarjassakin peluuttanut eniten juuri suomalaisia.

Heiskasen peliaikakeskiarvo finaaleista on 26.57, Lindellin 26.55. Muut tulevat perästä, jopa maailman parhaaksi tituleerattu Tampa Bayn Victor Hedman.

Ja onhan Dallas rahoilleen vastinetta saanut.

Heiskanen kirjasi aikaisin sunnuntaiaamuna tililleen pudotuspelien 26. tehopisteensä, mitä voi pitää millä tahansa mittarilla huimana suorituksena 21-vuotiaalle pelaajalle. Itse asiassa kyseessä on NHL-historian neljänneksi paras puolustajan pistesaalis pudotuspeleistä.

Heiskanen nosti itsensä kertaheitolla samaan sarjaan Paul Coffeyn, Brian Leetchin ja Al MacInnisin kanssa. Saavutus on kaikilla tavoin mykistävä.

Heiskasen pöytään tuoma kokonaispaketti on kaikilta osin hämmästyttävää katseltavaa, kun huomioon otetaan, että kyseessä on tulokassopimuksella oleva 21-vuotias nuorukainen. Eivätkä tehopisteet ole Heiskasen tapauksessa pois puolustuspäästä, sillä toisin kuin monet kiekolliset puolustajat, Heiskanen loistaa myös omissa.

Heiskasen poikkeuksellinen luistelu mahdollistaa laadukkaan puolustamisen välillä pieneltä takamatkaltakin. Mailapaineet ja muut puolustuspelaamisen perusasiat ovat espoolaisella hyvin hallussa, vaikka tämä ei koolla erotukaan. Heiskasen kaksi kiekonriistoa pelattua tuntia kohden on NHL-puolustajien toiseksi paras noteeraus kesältä vähintään kymmenen ottelua pelanneiden osalta.

Lindell loistaa harvemmin hyökkäyssuuntaan, mutta isännöinti oman maalin edustalla on tavallisesti sitäkin vakuuttavampaa. Lindell on erinomainen modernin ajan puolustava puolustaja, joka liikkuu sulavasti, osaa käsitellä kiekkoa ja pelaa silti sopivan ilkeästi sääntöjen rajamailla.

Kahta sanaa ei ole siitä, etteikö Esa Lindell olisit ollut parin edellisvuoden ajan NHL:n puolustavien pakkien kovinta eliittiä. Ja tehtaan takuulla Lindell on luutinut pääosin tänäkin kesänä, mikä näkyy myös tilastoista. Suomalaisjyrä löytyy muun muassa puolustajien taklaus- ja blokkitilastosta sijalta kolme.

Lindell ei säkenöi tehotilastoissa, mutta on pelaajatyyppi, jollaisen jokainen mestarijoukkue tarvitsee.

Lindell Kutsherov
Bruce Bennett / Getty Images

Kova rasite jo takana

Pelkästään valokeilassa paistattelua ei kuitenkaan suomalaiskaksikon matka loppuotteluissa toistaiseksi ole ollut eikä sellaista varmasti kukaan odottanutkaan. Tampa olisi mille tahansa joukkueelle se äärimmäinen loppuvastus ja sitä se on ollut myös Dallasille – ja se taas on saanut myös Starsin suomalaispuolustajat ajoittain jopa yllättäviin vaikeuksiin.

Erityisen hankalan Tampasta tekee sen tulikuuma ykkösketju. Brayden Pointille, Nikita Kutsheroville, Ondrej Palatille sekä ykköspakki Victor Hedmanille ei ole löytynyt NHL:stä tänä kesänä pysäyttäjää, eikä Dallaskaan tässä erityisen hyvin ole onnistunut.

Tämä koskee erityisesti Lindelliä sekä tämä edessä luutivaa jarruketjua, joka on pelannut paljon kaikissa tilanteissa juuri Tampan ykköstä vastaan.

Tuntuukin, että Lindellin suksi on alkanut ajoittain hieman lipsua, mikä osaltaan johtuu varmasti rasituksesta. Vääntäminen armottoman vaarallista hyökkäysvitjaa vastaan on varmasti kenelle tahansa puolustajalle raskasta paitsi fyysisesti, myös henkisesti, koska takaraivossa jyskyttää ajatus yhden pienenkin virheen seurauksista – ja ottelusarjan panoksista.

Tilastot kohtelevat Lindelliä loppuottelusarjan osalta tylysti, mutta se johtuu osin peluutuksesta. Kun Lindell kolmella ensimmäisellä kierroksella aloitti pelin 55-prosenttisesti puolustusalueelta, finaaleissa lukema on nostettu 71:een. Omasta päästä on Tampan kaltaista joukkuetta vastaan pitkä matka maalintekoon.

Miro Heiskanen
Getty Images

Osin tästäkin syystä Dallasin maaliero Lindellin ollessa jäällä on loppuotteluista tyly 4–14, tasaviisikoin 4–9.

Mutta yksin peluutuksesta ei tilastoissa ole kysymys. Lindellin peliin on mahtunut myös karkeita virheitä, joista Tampa on kuitannut tärkeitä maaleja. Neljännessä ottelussa Dallasin 2–0-johto vaihtui tasapeliksi nopealla tahdilla Lindellin ja Andrej Sekeran vahtivuorolla.

Ensin Tampa pelasi hitaan lähdön oman maalinsa takaa nopeasti keskialueen kautta läpiajoksi Lindellin ja Sekeran seuratessa tilannetta lähinnä katseella. Hieman myöhemmin sama kaksikko harhaili alivoimapelissä oman maaliviivan takana samaan aikaan, kun Brayden Point siirsi kiekon maalin edestä ohi Dallas-vahti Anton Hudobinin.

Kolmosottelussa Lindell yritti hakea ahterilla taklausta Steven Stamkosiin, mutta myöhästyi ja päästi laiturin laidalta läpiajoon. Tilanne johti tärkeään 2–0-osumaan. Myöhemmin samassa ottelussa Lindell hävisi maalin edessä kamppailun Ondrej Palatille, joka siirsi kiekon helposti lähes tyhjään maaliin.

Heiskaselle lipsahtelee kiekonmenetyksiä

Myös Heiskasella on ollut sarjassa omat haasteensa. Tavallisesti käsittämättömällä tavalla lähes virheetöntä peliä pelaava suomalaispelaaja on niin ikään uransa kovimmassa paikassa, mikä on näkynyt ajoittain pieninä lipsahduksina. Kun aikaa ja tilaa on vähemmän kuin koskaan aiemmin, ja väsymystä todennäköisesti enemmän koskaan aiemmin, myös virheitä on alkanut tulla.

Näkyvin yksittäinen virhe Heiskaselta nähtiin kolmosottelun avauserässä, kun tämä menetti tasapainonsa oman siniviivan pinnassa. Kaatuminen ja syöttöharha johtivat läpiajoon ja Tampan avausosumaan. Toisaalta tällaisiin virheisiin on turha takertua, rengas puhkeaa kaikilta joskus.

Kiekonmenetykset sen sijaan ovat sellainen osa Heiskasen peliä finaaleissa, mihin ei aiemmin olla totuttu. Esimerkiksi sunnuntaina Heiskaselle merkittiin viisi kiekonmenetystä, mikä nosti HIFK:sta maailmalle ponnistaneen puolustajan kokonaissaldon loppuotteluiden osalta kahdeksaantoista.

Vertailuksi mainittakoon, että ennen finaaleita Heiskanen oli menettänyt kiekon tänä kesänä 21 ottelussa 40 kertaa. Ennen loppuotteluita Heiskanen menetti kiekon 4,44 kertaa pelattua tuntia kohden, finaaleissa lukema on pompannut yli kahdeksaan. Heiskasen 8,01 menetystä per tunti on finaalien selkeästi korkein noteeraus ennen Joel Kivirannan 6,04:ää.

Vaikka Dallasin molemmat suomalaispuolustajat ovat olleet joukkueensa ehdotonta eliittiä läpi kesän, finaalisarjan osalta siimoja on jopa varaa vielä hieman kiristää. Vaikka etenkin Heiskasta kohtaan minkäänlainen kritiikki tuntuu kaiken nähdyn jälkeen lähes kohtuuttomalta, totuus on, että supertalentillakin on edelleen kasvuvaraa

Mikäli Dallas meinaa tehdä yhden NHL-historian kovimmista tempuista ja kääntää sarjan 1–3-tappioasemasta mestaruusjuhliksi, joukkueen on kyettävä vielä hieman kiristämään ruuvia ja siistimään peliään etenkin suhteessa Tampan ykkösketjuun – ja juuri tässä kohtaa kuvaan astuvat myös joukkueen suomalaispakit.

Hyvin on mennyt, mutta kasvuvaraakin on.

Lue myös:

Dallas Stars venytti NHL-kauden ratkaisua jatkoerätrillerissä – Miro Heiskanen isossa roolissa kolmannen erän ratkaisuhetkillä: "Erityisen tarinan alku"

Kommentti: Sedät jaksaa heilua – Dallasin veteraanit nousivat esiin viimeisellä hetkellä NHL:n käsittämättömästä otteluohjelmaratkaisusta huolimatta

Vieläkö Dallasin tankista löytyy bensaa, kun Stanley Cup -sirkus jatkuu yöllä? "Siellä on osa jätkistä ryskätty aika huonoon kuntoon"

Kommentti: 211 päivää sivussa ollut Stamkos sytytti Tampan – Dallasin kärkipelaajat nukkuvat ruususen unta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat