SM-liigan pomo Heikki Hiltunen: Seurat kestäisivät vain muutaman kierroksen tyhjille katsomoille – "Sen jälkeen on pakko tehdä sopeutustoimia"

Sunnuntaina Urheiluruudussa vieraillut SM-liigan hallituksen puheenjohtaja kertoo, että liigassa on varauduttu erilaisiin koronan aiheuttamiin häiriöihin kauden aikana.

Urheiluruudun studiossa aiheena SM-liiga, korona ja talous
Urheiluruudun studiossa aiheena SM-liiga, korona ja talous
Tekijät

Muuttuva koronavirustilanne on asettanut synkkiä pilviä jääkiekkokauden ylle, mutta epävarmuudesta huolimatta miesten SM-liigan kauden on määrä alkaa torstaina 1. lokakuuta HPK:n ja Kärppien kohtaamisella. Viime kauden viimeisistä liigaotteluista maaliskuussa on kulunut nyt yli puoli vuotta.

Koronavirusepidemian niin sanottuun toiseen aaltoon on Liigassa varauduttu. Sunnuntai-iltana Urheiluruudussa vieraillut SM-liigan hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen arvioi, että liigaseurojen talous kestäisi tyhjille katsomoille pelaamista enintään kahdesta neljään ottelukierrosta, mikäli yleisörajoitukset tiukentuisivat tämänhetkisestä.

– Seurat eivät varmaan pysty kahta, kolmea, ehkä neljää kierrosta enempää pelaamaan tyhjille katsomoille. Sen jälkeen on pakko tehdä sopeutustoimia. Siinä on vielä muutamia vaihtoehtoja, mutta varmasti silloin reagoidaan nopeasti Liigan ja seurojen puolelta, totesi Hiltunen Urheiluruudussa.

Katastrofaalisin kauhukuva olisi, että joku liigan joukkueista joutuisi laittamaan kauden aikana pelin kokonaan poikki.

– Kaikki tehdään, ettei kukaan joudu laittamaan peliä poikki. Isoin riski on, jos alkaa tulla ongelmia ja ne kasautuvat. Sitten voi olla, että koko sarja joudutaan keskeytymään tai jäämään ainakin osittain tauolle. Sitten on paljon uudelleensovittamista, Hiltunen sanoi.

Hallit vain puolilleen?

Liigan johto on keskustellut tiiviisti aluehallintovirastojen, tartuntatautilääkärien ja poliisiviranomaisten kanssa siitä, miten turvallinen ottelutapahtuma voidaan järjestää. Halleissa on esimerkiksi voimassa erilaisia liikkumisen rajoituksia, ja kontaktien määrä on pyritty minimoimaan.

On arvioitu, että katsomot voidaan täyttää 40–60 prosenttiin kokonaiskapasiteetista tämänhetkisten kokoontumisrajoitusten puitteissa. Viime kaudella yli puolet 15 SM-liigajoukkueesta sai halleihinsa yleisöä yli 70 prosenttia kapasiteesista. Vain yksi joukkue jäi alle 60 prosentin: se oli TPS, jolla on Turussa tosin myös koko liigan isoin halli.

Kuva: AOP

Jo viime kevään stoppi aivan pudotuspelien kynnyksellä oli kova kolaus seurojen taloudelle. Moni seura leikkasi pelaajien palkkoja, minkä lisäksi Lahden Pelicans lomautti osan pelaajistaan.

Hiltusen mukaan kaikki joukkueet kärsivät tilanteesta tasapuolisesti, mutta hieman eri tavoin. Yhteistä on se, että tilanne oli, ja on yhä, haastava.

– Onhan tämä merkittävä kolaus, viime kauden menetys oli 15 miljoonaa Liigassa. Nyt jatketaan rajoituksilla edelleen, ja kausi pitää viedä läpi. Meillä on vahva toive, että voisimme ottaa halleihin enemmän yleisöä ja siten turvata seurojen talous, että me kaikki voimme hyvin tämänkin kauden jälkeen.

VIP-myynti merkittävä tulonlähde seuroille

Seurojen tulot virtaavat kassaan pienistä puroista, ei ainoastaan peruslippujen myynnistä. Aitio- ja VIP-myynnillä on iso merkitys seurojen taloudellisessa hyvinvoinnissa.

– Nyt on kausikortit myyty ja yksittäisten lippujen hinnat on ainakin joillain seuroilla nousseet. Seuroissa on eri määrä VIP- ja ravintolatiloja, joissa noudatetaan viranomaisten ravintolasuosituksia. Ne ovat merkittävä tulonlähde seuroille. Jos sinne saadaan hyvin porukkaa, ja ihmiset kokevat sen turvalliseksi ja tulevat nauttimaan jääkiekosta, niin se voi pelastaa paljon kauden aikana

Hiltunen vakuuttaa, että kaikkeen on varauduttu. Liigassa on suunniteltu, miten esimerkiksi mahdollisessa altistumis- tai sairastumistilanteessa toimitaan. Seurat ja pelaajat, vaikka ovatkin huolissaan tilanteesta, suhtautuvat luottavaisesti kauden läpiviemiseen hyvin poikkeavissa olosuhteissa.

Liigapomo kuitenkin myöntää, että torstain liiga-avauksen odotus on sujunut jännittyneissä tunnelmissa.

– Varmaan kommelluksia ja yllätyksiä tulee, mutta pyritään reagoimaan nopeasti ja viemään kausi turvallisesti läpi, myös Ylen Urheiluradiossa vieraillut Hiltunen sanoi.

Urheiluruudun keskustelun voi katsoa kokonaisuudessaan jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Lue myös: