Kun maailmantähdet valmistautuvat iskemään titteleistä, Robert Helenius kutsutaan paikalle – MM-otteluun tähyävä jätti raottaa salaisten harjoitusleirien verhoa

Robert Helenius on ainoa aktiivinyrkkeilijä, joka on ollut mukana kaikkien nykyisten raskaansarjan tähtien harjoitusleireillä.

Robert Helenius pitää hallussaan ammattinyrkkeilyn raskaansarjan WBA-liiton kultamestaruutta. Kuva: Jari Kärkkäinen/ YLE

Porvoolaisella nyrkkeilysalilla on rauhallinen tunnelma loppukesän aamuna. Kehästä kuuluu nyrkkeilyhanskojen mäiskettä ja veikeitä naurahduksia. Robert Helenius on jälleen palannut hiomaan perustekniikkansa kuntoon isänsä Karlin opastuksella.

36-vuotiaan Heleniuksen pitäisi olla nyt jossain aivan muualla: ottelemassa kenties uransa tärkeimmässä ottelussa. Koronapandemia on kuitenkin pakottanut siirtämään ottelua, jonka voittamalla voisi aueta paikka MM-titteliotteluun.

Heleniuksen seuraavaa ottelua on yritetty sopia läpi kesän. Tuorein tieto on, että se pyritään iskemään loppuvuoden aikana, kenties joulukuussa. Nyt on aikaa treenata.

– Ennen edellistä otteluani Adam Kowanackia vastaan isä kävi pitämässä neljä viikkoa minulle pistareita sparrien ohessa. Hän osaa vielä katsoa, onko poika tehnyt kotiläksyjään, Helenius virnuilee levollisena.

– Isä oli urani alussa valmentajani 11 vuoden ajan. Hän tietää tasan tarkkaan, mitä sanoa ja mitä nappia minussa pitää milloinkin painaa.

Helenius otti näyttävän tyrmäysvoiton puolalaisesta Kowanackista ja hiljensi Brooklynin kotiyleisön maaliskuussa. 23-vuotisen nyrkkeilyuran suuri unelma on todennäköisesti yhden askeleen päässä.

Helenius vaanii mestarien tuntumassa

Ammattinyrkkeilyn raskassarja on värikkäämpi ja mielenkiintoisempi kuin koskaan. Eri lajiliittojen mestaruusvyöt ovat jo pitkään olleet kaksimetristen jättiläisten hallussa. Kaikkien suurimpien liittojen mestaruudet ovat tällä hetkellä Ison-Britannian iskijöillä.

Anthony Joshua on neljän liiton (IBO, WBA, IBF ja WBO) mestari. Hänen maanmiehensä Tyson Fury puolestaan pitää hallussaan yhtä mestaruusvyötä (WBC). Fury nappasi mestaruusvyön yhdysvaltalaiselta Deontay Wilderilta miesten välisessä uusintaottelussa helmikuussa.

Furyn ja Joshuan kohtaamisesta on jo allekirjoitettu sopimus. Toteutuessaan mestareiden välinen ottelu olisi historiallinen. Nykyisten suurliittojen valtakaudella ei yksikään raskassarjalainen ole pitänyt hallussaan kaikkia mestaruusvöitä samaan aikaan. Ensi vuonna se on mahdollista, jopa todennäköistä.

Hallitsevien mestareiden tuntumassa vaanii Helenius, jonka ura on taas nosteessa.

– Robbehan teki hienon jutun Jenkeissä viime ottelussaan. Nyt hän kamppailee ihan kärkinimien kanssa. Robert on pitkä ja ulottuva, pisimmästä päästä raskaansarjan nyrkkeilijöistä, kuvailee nyrkkeilyliiton lajipäällikkö Pekka Mäki.

Nyrkkeilyliiton lajipäällikkö Pekka Mäki Kuva: Jari Kärkkäinen/ YLE

Mäki on seurannut Heleniuksen uraa pitkään ja läheltä. Ennen Kowanacki-voittoa ahvenanmaalaisen ura oli Mäen mukaan pysähdysvaiheessa, jopa laskussa. Yksikin komea voitto voi muuttaa kaiken nyrkkeilymaailmassa.

– Mielestäni hän tarvitsee vielä yhden kovan kansainvälisen ottelun. Sitten hän olisi valmis MM-haasteeseen. Meidän pitää mennä vuosikymmeniä taaksepäin, kun viimeksi on ollut suomalainen tai pohjoismaalainen ottelija tällaisella tasolla, Mäki iloitsee.

Helenius kärkkyy raskaansarjan maailmantähtien haastajaksi, mutta on jo tottunut nyrkkeilemään heitä vastaan. Hän on yksi kysytyimmistä otteluharjoitus- eli sparrivastustajista nykyisten ja entisten mestarien keskuudessa.

– Hän lyö pitkiä suoria, kuten kaikki nykyiset huiputkin. Osittain hänen tyylinsä, ulottuvuutensa sekä fyysisten ominaisuuksiensa vuoksi Robert saa varmasti monia kutsuja myös valmistautumisleireille, Mäki selittää.

Salatut sparrausleirit

Heleniukselle on tullut kutsuja sparraamaan mestareita ympäri maailmaa. Viimeisimpänä suomalainen oli mukana yhdysvaltalaisen Deontay Wilderin leirillä. Silloinen WBC-liiton hallitseva mestari Wilder hyödynsi Heleniuksen kokoa ja kokemusta viimeistellessään ottelukuntoaan mestaruusotteluun Tyson Furya vastaan. Helenius matkusti Alabaman Tuscaloosaan.

Hallitsevat mestarit taustajoukkoineen ostavat otteluharjoitusvastustajat valmistautumisleireilleen. Kaikki käytännön järjestelyt, kuten lennot, majoitukset, kuljetukset ja ruokailut hoidetaan. Lisäksi “sparrarit” saavat tehdystä työstään palkkion. Hyvät harjoitusvastustajat ovat ensiarvoisen tärkeitä mestareiden ottelukunnon viimeistelyssä, joten heistä halutaan pitää harjoitusleireillä hyvää huolta.

Säkki taipuu Robertin bravuurin, oikean takakäden suoran voimasta, kotisalilla Porvoon urheiluhallilla. Kuva: Jari Kärkkäinen/ YLE

– Businessluokan-lentolippuja ei ole vielä koskaan tullut, mutta omiin otteluihin haluan lentää busineksessa, koska olen kaksi metriä pitkä, Helenius naurahtaa.

Harjoitusvastustajia sitovat tiukat vaitiolosopimukset. Tulevan ottelun taktiikoista ei haluta vuotaa mitään tietoja medialle eikä varsinkaan tulevan vastustajan leiriin. Helenius raottaa kuitenkin hieman salaisuuksien verhoa ja kertoo kokemuksistaan.

– Wilderin valmentajan veli oli meitä minibussilla kentällä vastassa. Auto oli suuren maailman malliin näyttävästi teipattu mestarin harjoitusleirin mukaan. Samalla yhteiskyydillä mentiin myös majoituksesta leirille. Usein näillä matkoilla käydään harjoitusvastustajien kesken läpi rajujakin asioita, Helenius kertoo.

“Tyrmätyksi tulleet harjoitusvastustajat lähetetään nopeasti takaisin”

Useita viikkoja kestävät leirit ovat harjoitusvastustajille erittäin vaativia sekä henkisesti että fyysisesti. Leirillä kuntoa on ylläpidettävä tiukasti, koska huipuille halutaan mahdollisimman laadukasta sparria. Nyrkkeilytaidot ja kovuus pitää todistaa heti ensimmäisestä erästä alkaen.

Robert mestareiden harjoitusleireillä: Tyson Fury (vas.), Anthony Joshua, Vladimir Klitshko. Kuva: Robert Helenius

– Siellä on kova ilmapiiri. Jos taso ei riitä, matkalippu kotiin odottaa. Tyrmätyksi tulleet harjoitusvastustajat lähetetään nopeasti takaisin kotiinsa, Helenius kertoo.

Heleniuksen mukaan Wilderin leirillä aamut alkoivat yleensä kahdeksan maissa. Ensimmäisenä käytiin lenkillä tai salilla. Sitten syötiin aamiainen. Aamun harjoitusten jälkeen Helenius nukkui vielä kahdesta kolmeen tuntiin.

– Otteluharjoitukset olivat neljän maissa iltapäivällä. Niihin oli annettava kaikkensa. Heti ensimmäinen sparri muistutti, että ollaan maailmanmestarin kanssa kehässä. Wilder osui minuun painavasti, enkä nähnyt, mistä iskut tulivat. Myöhemmin opin kyllä jo väistämään hänen iskujaan, Helenius muistelee.

– Ottelin Wilderin kanssa kahdesta neljään erää päivässä, neljästi viikossa. Kolmen viikon leirin aikana ottelin Wilderin kanssa yhteensä noin 20 kolmen minuutin erää. Mestarin kanssa otellessa oli laitettava kaikki peliin heti ensimmäisestä hetkestä alkaen. Muuten miestä vaihdettiin jo yhden erän jälkeen.

Alabamassa ensimmäiset kaksi viikkoa olivat Heleniuksen mukaan ottelunomaista kovaa sparria. Viimeisellä viikolla käytiin läpi ottelutaktiikoita.

– Leirin lopuksi ihan viimeiset sparrit otettiin aika lailla täysillä, jotta Wilder sai lyödä kovaa ja kiinni ottelutuntumasta. Mestarille annettiin myös osumapaikkoja tulevan otteluun laaditun taktiikan mukaan, Helenius avaa.

– Kerran viikossa pidettiin yhteinen palaveri Wilderin valmentajan johdolla. Kävimme läpi harjoitusten antia ja suunnittelimme seuraavien harjoitusten taktiikoita. Palaverin jälkeen yleensä kävimme yhdessä syömässä tai elokuvissa. Jenkeissä kaikki toimi todella hyvin.

Robert, valmentajansa Johan Lindström (kesk.) ja Deontay Wilder, Alabaman Tuscaloosan harjoitteluleirillä. Kuva: Robert Helenius

“Kun lyödään kovaa, on siellä oltu sekaisin ja polvi lattiassa”

Helenius pitää vaativia leirejä erittäin hyvinä tilaisuuksina oppimisen kannalta, onhan hallitseva maailmanmestari aina se kovin mahdollinen mittari. Vaikka ilmapiiri on ollut Heleniuksen mukaan aina hyvä, leirien olosuhteissa on ollut eroavaisuuksia. Esimerkiksi Venäjällä Heleniuksen sparratessa entistä mestaria Aleksander Povetkinia (WBA) leiri oli järjestetty armeijan alueella.

– Sisään päästäksemme piti aina näyttää passia. Ulos leiristä ei oikein päästetty. Venäjän leirillä ruoka oli sellaista kotiruokaa. Harjoittelu- ja ruokailuajat olivat tosi tarkkoja.

Vuonna 2015 Helenius sai kutsun silloisen raskaansarjan kiistattoman kuninkaan Vladimir Klitshkon harjoitusleirille. Hallitseva mestari ei ollut hävinnyt otteluakaan yli kymmeneen vuoteen ja valmistautui kohtaamaan Tyson Furyn.

– Klitshkon leiri pidettiin Kienbaumissa, entisen Itä-Saksan harjoituskeskuksessa. Olosuhteet olivat samankaltaiset kuin Venäjällä, leiri oli hyvin suljettu.

– Aina kun ne ottelevat kanssani, ne kokeilevat, kumpi on kovempi. Huomasin Klitshkon ottelevan kanssani paljon totisemmin ja kovempaa kuin muiden, koska hän tiesi minun olevan potentiaalinen tuleva vastustaja vielä tuolloin. Otteluharjoitukset Klitshkon kanssa olivat hyvin tasavertaisia. Pääsin osumaan häneen kovaa, mikä antoi itseluottamusta, Helenius paljastaa.

Raskassarjalaisten lyödessä kovaa keskenään, voi sattua ja tapahtua. Heleniuksen mukaan mestaritkin ovat olleet toisinaan sekaisin ja polvi käynyt lattiassa. Salassapitosopimusten takia hän ei suostu mainitsemaan nimiä.

– Harjoitukset on joskus jopa keskeytetty, ja mestari on joutunut poistumaan “häntä koipien välissä” nyrkkeilysalilta saatuaan huudot valmentajalta. Saatan joutua vielä takaisin sinne treenaamaan heidän kanssaan, joten en voi kertoa. Ehkä sitten kun olen eläkkeellä, Helenius naurahtaa.

“Tulee sellaisia mentaaliblokkeja, etten halua mennä sinne”

Nyrkkeilyn maailma on armoton. Ottelu ja koko ura saattaa olla kiinni yhdestä iskusta.

Se kaikkein suurin kamppailu käydään kuitenkin urheilijan mielen ja tunteiden hallinnan kanssa. Pitkät ja raskaat otteluharjoitusleirit ja etenkin nyrkkeilyottelut ovat henkisesti erittäin vaativia. Robert Helenius kertoo käyttäneensä apunaan myös henkistä valmentajaa.

– Silloin hyvin nuorena amatöörinä kokeilin henkisen valmentajan käyttöä. Minulle opetettiin hengittämistä ja oikeanlaista ajattelua, miten käydä läpi treenejä ja otteluita. Kyllä niistä on ollut apua. Teen samoja harjoitteita vielä tänä päivänäkin. Käyn asioita läpi ennen nukkumaanmenoa ja yritän parantaa seuraavaan päivään.

Kenelle soitat, kun on se tiukka paikka, jos sinun pitää mainita yksi henkilö?

– Kyllä se on faija, jolle soitan. Hän pystyy rauhoittamaan.

Isä Karl Helenius ja Robert Porvoon urheiluhallin nyrkkeilysalilla 14.8.2020. Kuva: Jari Kärkkäinen/ YLE

– Perhe on paras tukija, mutta hyvä fiilis ja kaikki muu täytyy löytää ja lähteä itsestä. Aina ei ole mennyt niin hyvin, aikamoista vuoristorataa on ollut. 23 vuotta olen ollut nyrkkeilijänä, joten tässä on tullut pitkään treenattua mentaalipohjaa. Aikamoista vuoristorataa on käyty tunteilla.

Nyrkkeilijän matka pukuhuoneesta nyrkkeilykehään on tunnetusti äärettömän pitkä. Millaisia asioita käyt mielessäsi läpi, ihan viimeisinä hetkinä ennen otteluasi?

– Käyn mielessäni ottelua läpi hyvin yksityiskohtaisesti. Yritän saada muutettua pelkotiloja ja adrenaliinipurskeita positiiviseksi energiaksi. Tulee sellaisia mentaaliblokkeja, että en halua mennä sinne!

– Ajattelen, että kaikki mitä olen tehnyt koko elämässä, on johtanut tähän tilanteeseen ja nyt kaikki peliin. Se ei ole aina onnistunut, varsinkaan nuorempana, kun pelkotila otti vallan. Yleensä sellaiset matsit on hävitty. Sitten tuli paha fiilis: miksen voinut antaa itsestäni enemmän? Helenius pohtii rehellisenä.

Heleniuksen mukaan hän saa itsestään parhaan irti, kun vastassa on kova ottelija. Kovan paikan tullen ahvenanmaalainen saa sytytettyä itsensä.

– Tottakai tulee niitä ahdistuskohtauksia koko sen viikon aikana, kun olen matsitunnelmissa. Kun tulee ahdistuskohtaus, yritän käydä läpi ottelutilanteita. Siten olen koittanut jotenkin pysyä järjissäni.

– Kenelle annat vallan? Siitä ollaan puhuttu jo ikiajat. Intiaanitkin sanoivat, kummalle annat vallan: positiiviselle sudelle vai negatiiviselle sudelle? Itsensä voittaminen niissä pelkotiloissa on kyllä fiilis, johon voi jäädä koukkuun, Helenius toteaa.

Kaiken tämän kokeneena, mitä sanoisit 18-vuotiaalle Robert Heleniukselle nyt?

– Antaisin paljon vinkkejä, miten on parempi treenata. Ja tietenkin kaikki sopimukset, jotka ovat menneet plörinäksi. Neuvoisin ottamaan kunnon asianajajan. Meillä olisi aika paljonkin juteltavaa, Sanoisin, kaikki menee hyvin. Jaksa treenata ja kaikki menee hyvin!

Lue myös: