1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Kansallinen liiga

Pauliina Miettinen väsyi, kun voittamisesta tuli pakkomielle – nyt jalkapallon poikkeustapaus johdattaa joukkuettaan kohti suuryllätystä: "Meillä on mahdollisuus kaikkeen"

Tikkurilan Palloseura kamppailee Kansallisen liigan mestaruudesta, kun jäljellä on neljä ottelukierrosta. Pääsarjajoukkueen päävalmentajaksi palannut Pauliina Miettinen on joutunut tekemään töitä sisäisten paineiden kanssa.

Pauliina Miettinen palasi pääsarjavalmentajaksi seitsemän vuoden tauon jälkeen. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Ennen kuin Pauliina Miettinen halusi taas valmentaa pääsarjassa, hänen piti opetella pois pakonomaisesta voittamisesta.

Vuosikymmen sitten ura näytti kulkevan voitosta voittoon: Miettisen PK-35 Vantaa voitti Suomen mestaruuden kahdesti ja cupin kolme kertaa. Joukkue myös rynnisti kolmesti pudotuspelivaiheeseen Mestarien liigassa.

Miettinen ilmoitti lokakuun alussa 2013, että valmentaminen saa riittää. Kauden päätteeksi käteen jäi liigan kakkossija.

Ikää oli ehtinyt kertyä 41 vuotta.

– Joskus päätin, että jos pääsen hyvään seuraan, niin voitan ainakin 10 mestaruutta eikä kukaan pysäytä minua. Sitten kuitenkin tuli epäonnistumisia ja otin sen todella raskaasti. Paine voittamisesta oli tosi kova, tasurikaan ei ollut hyvä, Miettinen kertoo Yle Urheilulle.

– Jotenkin ajattelin, ettei tämä ole sen arvoista, että vain mestaruutta jahdataan. Olin kotona aivan maani myyneenä ja persoonani muuttui erilaiseksi.

Miettinen väsyi. Pakkomielle voitoista vei yöunet.

– Muut eivät tuoneet minulle sitä painetta, loin ne itse itselleni.

Ei Miettinen valmentamista kuitenkaan hylännyt. Hongan B-tytöt ottivat SM-hopeaa neljä vuotta sitten kokeneen valmentajan johdatuksessa. Potkutekniikan valmennusta tarjoava yritys on pyörinyt jo kuusi vuotta.

Vielä viime kaudella Miettinen valmensi naisten Kakkosessa Nurmijärven Jalkapalloseuraa. Erimielisyydet seurajohdon kanssa kuitenkin katkaisivat valmennussuhteen kesken kesän.

Sitten Tikkurilasta soitettiin.

Katsomovalmentaja

Tikkurilan Palloseuran menestys pääsarjassa on tullut nopeasti ja yllätyksenä. Viime kaudella B-juniori-ikäisten pelaajien rungon varaan rakennettu nousijajoukkue hämmästytti kaikki ja putosi mitaleilta vasta ylemmän loppusarjan otteluissa.

Petteri Kaijasillan työtä jatkamaan saapunut Miettinen on nostanut ryhmän jälleen uudelle tasolle: taistelemaan mestaruuksista.

TiPS on Kansallisessa liigassa tällä hetkellä toisena, kolme pistettä Åland Unitedin perässä ja ottelun vähemmän pelanneena. Koronakriisin takia myöhässä alkaneella kaudella ei pelata tänä vuonna loppusarjoja, vaan mestaruus ratkeaa 18 ottelun jälkeen.

Viime lauantaina kauden 14. liigapelissään TiPS murskasi Miettisen entisen seuran, PK-35 Vantaan tylysti 6-1.

Miettinen seurasi ottelua katsomosta. Ei toimitsijakiellon vuoksi, vaan omasta tahdostaan. Näky on toistunut pitkin kautta.

– Jollekin ihmiselle ei sovi alkoholi ja minä en pidä itsestäni penkillä, sen takia laitan itseni sinne katsomoon., Miettinen selittää.

Oona Sirén on yksi TiPSin ja Kansallisen liigan tähdistä. Kuva: Kansallinen liiga

Syyskuun alun vieraspelissä helsinkiläistä PK-35:ttä vastaan päävalmentaja yritti johtaa joukkojaan perinteiseen tapaan kentän laidalta, mutta totesi, että hänen paikkansa on katsomossa.

Miettinen virnistää, että tuomaritkin ovat tyytyväisempiä tähän järjestelyyn. Penkille päävalmentaja kommunikoi puhelimella.

– Siellä on vähän kivempi katsoa sitä peliä, eikä voi hirveästi kommentoida. Se rauhoittaa minua, ja näen pelin eri tavalla, hän toteaa.

Miettinen on tuonut edelleen hyvin nuoreen joukkueeseen uusia pelaajia ja myös paljon uusia virikkeitä. Talvella ryhmä kävi Floridassa harjoittelemassa ja pelaamassa.

Suhteet Atlantin taakse ovat kunnossa: Miettinen opiskeli ja pelasi Yhdysvalloissa 1990-luvun puolivälistä vuosituhannen taitteeseen. Valmennuksen pariin hän ajautui niin ikään Amerikassa. Nimekkäin seura oli vuoden 2009 liigamestari Sky Blue, jota Miettinen valmensi kaudella 2010. Pesti päättyi kuitenkin kesken kauden.

Leiri Yhdysvalloissa oli onnistunut, vaikka koronakriisi venytti varsinaisen kauden alkamista pitkälle kesään.

Kausi alkoi maalittomalla tasapelillä Åland Unitedia vastaan, mutta ensimmäisillä yhdeksällä ottelukierroksella tikkurilalaiset eivät hävinneet peliäkään. Ensimmäinen häviö tuli juuri ahvenanmaalaisille elokuussa.

Ronja Isokääntä partioi TiPSin keskikentän sydämessä. Kuva: Kansallinen liiga

Joukkue on pysynyt mestaruustaistelussa, vaikka menetti heinäkuussa parhaan maalintekjiänsä ja joukkueen kapteenin Roosa Ariyon. Kärkeen hankittiin Yhdysvalloista Vanessa Kara, joka on tehnyt viidessä pelissä kaksi maalia.

Ariyon tehoja ovat paikanneet myös neljä kertaa kapteenin loukaantumisen jälkeen osunut Nora Lehto ja kaksi voittomaalia viimeistellyt Jenni Huttunen.

– Näen, että meillä on mahdollisuus kaikkeen. Toki en ihan alkukaudesta ollut sanomassa, että olemme ykkösenä tai kakkosena tässä vaiheessa, kun viimeiset pelit ovat tulossa. Kyllä meillä silti hyvä joukkue on ja hirveän taitava, Miettinen sanoo.

– Kun viime syksynä katsoin pelejä, niin tiesin, että joukkueesta pystyy muokkaamaan vielä paremman kuin mitä se oli. Saimme muutaman vahvistuksen ja vähän peliä hiottua, niin en ole sillä tavalla yllättynyt.

Maalilta kentälle

Miettisen ura jalkapallossa on monella tavalla ainutlaatuinen. Kuopiossa maalivahtina uransa aloittanut pelaaja pääsi pelipaikallaan aina maajoukkueeseen saakka, kunnes päätti, että haluaa pois tolppien välistä.

Siirto toteutui kunnolla vasta 23-vuotiaana, kun Miettinen pääsi Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja pelaamaan yliopistosarjassa. Minuutteja kertyi topparina ja myöhemmin myös hyökkääjänä.

Maajoukkueeseen hän palasi vasta palattuaan Suomeen ja HJK:n riveihin 2002. Tällä kertaa kenttäpelaajana.

– Joku maajoukkuevalmentaja tokaisi, kun halusin kenttäpelaajaksi, että sinusta ei koskaan tule kenttäpelaajaa. Sitten rupesin treenaamaan ihan hirveästi, Miettinen muistelee.

– Seitsemän vuotta odottelin maajoukkuekutsua ja pääsin sitten topparina maajoukkueeseen. Ja itkin, kun aloitin maaottelussa Kiinaa vastaan.

Pauliina Miettinen tuoreena PK-35 Vantaan valmentajana. Kuva: YLE

Miettinen on vaatinut itseltään paljon ja ollut myös hyvin vaativa valmentaja. Kun sopimuksesta TiPSiin alettiin saada ensimmäisiä tietoja, ihmeteltiin, miten nuori joukkue sopeutuisi uuden luotsinsa tyyliin.

Mielikuva vajaan vuosikymmenen takaa oli tiukassa.

Vaikka aikaa on kulunut, sisäinen palo voitontavoitteluun ei ole sammunut. Nykyään asian voi todeta esimerkiksi tennisvuorolla.

Nyt Miettinen kuitenkin uskoo, että hänellä on enemmän työkaluja käsitellä asioita.

– Voittaminen on ollut minulle niin iso asia koko elämän. Sen takia olen itse treenannut tosi paljon, että pärjään ja menestyn. Siitä on tosi vaikea päästä eroon.

– Kyllä se ajaa edelleen, ja olen tosi onnellinen, että olen palannut valmennukseen. Mutta kyllä ne PK-vuodet ovat vahvasti mielessä.

TiPSin mahdolliseen mestaruuteen Miettinen tuntuu suhtautuvan suorastaan stoalaisella tyyneydellä.

– Luotan siihen, että hyvin menee. Se tulee, minkä ansaitsemme, valmentaja pohtii.

– Valmentaja ei kuitenkaan hirveästi tee mitään siellä katsomossa. Vielä tietysti voimme pieniä asioita parantaa, mutta muuta ei voi tehdä kuin parhaansa.

Kautta on jäljellä neljän ottelun verran ja monella tapaa sitä voi jo pitää menestyksenä. TiPS voi voittaa jopa tuplamestaruuden sillä sunnuntaina se kohtaa cupin loppuottelussa juuri pahimman kilpakumppaninsa Åland Unitedin.

Miettinen myöntää, että kauden loppusuoran paineet kuitenkin vaikuttavat joukkueeseen. Eikä valmentajakaan aivan tyynesti pysty tapahtumia seuraamaan.

– Jos viimeisessä pelissä jotain ratkeaa, niin ihan varmasti se menee tunteisiin. Sitten pitää taas laittaa asiat perspektiiviin ja olla iloinen, että pystyy kävelemään, että on perhe ja kaikki on ok.

– Turha mestaruuden jahtaaminen sillä tavalla, että muu elämä kärsii, niin se ei hirveän pitkälle kuitenkaan kanna.

Lue myös:

TiPS vei Vantaan derbyn murskavoitolla – Kansallisen liigan mestaruuskamppailu tiivistyy

TiPS ja Åland United etenivät Suomen cupin finaaliin

Kansallisen liigan yllättäjäjoukkue yhdistää kokonaista perhettä – liigatulokas on muutenkin kuin perhe: "Jo junnuna mietimme, että voi kun pelaisimme naisissa yhdessä"