1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Brittikuljettajan valitus ei pehmittänyt kilpailujohtajaa: "Tapahtui sääntörikos, eikä ole väliä, tekikö sen Lewis Hamilton vai joku muu"

Formula 1 -kuljettaja Lewis Hamiltonin mukaan häntä yritetään estää voittamasta ja sen takia hän saa kisoissa rangaistuksia.

Lewis Hamiltonin voittomahdollisuudet Venäjän osakilpailussa kokivat suuren kolauksen, kun hän sai kaksi aikasakkoa. Kuva: Getty Images

Lewis Hamilton ei ollut tyytyväinen saadessaan aikasakon sunnuntain Venäjän osakilpailussa. Paalupaikalta startannut brittikuljettaja sai kaksi viiden sekunnin aikasakkoa ennen kilpailua tapahtuneesta harjoitusstartista.

Hamiltonin mielestä rangaistus oli “naurettava”, eikä hän omasta mielestään aiheuttanut tilanteessa vaaraa muille. Jos Hamilton olisi voittanut Sotshissa, olisi se ollut hänen uransa 91. gp-voitto F1:ssä ja hän olisi noussut voitollaan Michael Schumacherin rinnalle. Hamiltonin mielestä häntä yritetäänkin estää voittamasta.

F1-kilpailujohtajan Michael Masin mielestä Hamiltonin rangaistus oli aiheellinen, eikä hän provosoitunut Hamiltonin tölväisyistä. Hän muistutti, että kilpailuissa tuomaristo on puolueeton.

– Tapahtui sääntörikos, eikä ole väliä, tekikö sen Lewis Hamilton vai joku muu 19:stä ajajasta. Jos rike on tapahtunut, sitä arvioidaan objektiivisesti, Masi totesi.

– Mielestäni tuomaristo teki päätöksen sekä oikeudenmukaisesti että puolueettomasti ja otti kaikki olosuhteisiin vaikuttavat asiat huomioon.

Aikarangaistus vaikutti kuitenkin suuresti Hamiltonin voittomahdollisuuksiin. Mercedesin tallipäällikkö Toto Wolff kuvaili aikasakkoa “kaukaa haetuksi”, mutta tallin ratatoimintojen johtaja Andrew Shovlin myönsi, ettei hän ole yllättynyt.

– Emme nähneet ensimmäistä (starttia). Kun näimme toisen, ajattelimme ‘he eivät pidä tästä’, mutta emme pitäneet sitä vaarallisena, Shovlin sanoi.

Masin mukaan hänellä ei ole mitään ennakkoasennetta Hamiltonia kohtaan ja vakuutti, että hänen ovensa on aina auki kuljettajalle. Tätä sanontaa hän käytti jo Monzan osakilpailussa Hamiltonin saatua silloinkin aikarangaistuksen.

– Minun näkökulmastani tilanne on hyvin yksinkertainen, jos Lewisillä on jotain asiaa, josta hän haluaa keskustella – kuten olen sanonut hänelle aiemmin ja kaikille muillekin ajajille useaan otteeseen – oveni on aina auki, Masi sanoi.

– Keskustelen mielelläni kaikesta mahdollisesta.

Hamilton sai tapauksesta ensin myös kaksi rangaistuspistettä superlisenssitililleen, mutta nämä peruttiin. Sen sijaan Mercedes sai tapauksesta 25 000 euron sakon. Rangaistuspisteiden peruminen oli Hamiltonin kannalta hyvä, sillä jos kuljettaja saa 12 kuukauden aikana 12 rangaistuspistettä, tietää se kilpailukieltoa. Hamiltonilla on tällä hetkellä kahdeksan rangaistuspistettä.

Sotshin osakilpailun voittoon ajoi Hamiltonin tallikaveri Valtteri Bottas. Hamilton itse sijoittui kolmanneksi ja johtaa MM-sarjaa 44 pisteen turvin.

Lue myös:

Valtteri Bottas ajoi upeaan voittoon Venäjällä! Tallikaveri Hamiltonin voittotaistelu kaatui erikoiseen virheeseen jo ennen kisaa

Voitokas Bottas uskalsi ajaa sopivasti riskillä – Hamilton kitisi rangaistuksestaan, johon hän ei ollut itse syyllinen: "Ihmeellinen moka"