1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. käsipallo

GrIFK kieltäytyi SM-liigaottelusta virolaista joukkuetta vastaan, Cocks-pomo ei tiennyt, itkeäkö vai nauraa päätöksestä – “Meillä eivät pelaajat koskaan päätä asioista”

Koronatilanne sai GrIFK:n miesten SM-liigajoukkueen pelaajat kieltäytymään ottelusta HC Tallinn -joukkuetta vastaan sunnuntaina. Viikonlopun tapahtumia käsitellään vielä kurinpitovaliokunnassa.

GrIFK:n pelaajien mielestä nykyisessä koronatilanteessa riski ulkomaalaista joukkuetta vastaan pelaamisessa oli liian suuri, ja he kieltäytyivät pelaamasta HC Tallinnaa vastaan. Kuva: Tomi Hänninen

Käsipallon miesten SM-liigassa pelaa tällä kaudella joukkue Virosta, HC Tallinn. Kaikki ei ole kuitenkaan sujunut suunnitelmien mukaan, sillä viime sunnuntaina GrIFK:n pelaajat eivät halunneet pelata virolaisjoukkuetta vastaan (siirryt toiseen palveluun), eikä ottelua pelattu.

GrIFK:n taustavaikuttajiin kuuluva Tapio Tierala kertoi Yle Urheilulle, että pelaajat keskustelivat tilanteesta ja kasvaneesta korona-altistumisen riskistä, sillä joukkueessa on riskiryhmiin kuuluvia pelaajia. Pelaajat eivät usko, että kiristyneiden maahantulorajoitusten ja koronatilanteen takia HC Tallinn pystyisi pelaamaan SM-liigakautta loppuun saakka.

– He näkivät, että tällaisen “harjoitusottelun” pelaaminen ei ole tässä tilassa sen riskin väärti. Liitto voi antaa ohjeita ja seura voi olla jotain mieltä, mutta pelaajat ovat kentällä, altistuvat ja ottavat riskejä, joten ymmärrän heitä, Tierala sanoi.

Näillä näkymin ottelu on siirretty, sillä SM-liigatason ottelua ei sääntöjen mukaan voi luovuttaa. Alustavasti uudeksi ajankohdaksi on ehdotettu viikonloppua ennen joulua, jolloin GrIFK:n pitäisi pelata Tallinnassa kaksi ottelua.

Tierala muistutti, että GrIFK on amatöörijoukkue, jonka pelaajat ovat opiskelijoita tai käyvät työssä. Jos tämänhetkiset rajoitukset ovat käytössä tuolloin, tietäisi se joukkueelle kahden viikon karanteenia. Se saattaisi hankaloittaa pelaajien opiskeluja ja työelämää.

– Se tarkoittaisi myös sitä, että pelaajamme viettäisivät joulun ja uudenvuoden ilman perheitään, Tierala totesi.

"Noudatamme joukkueena yhdessä luotuja sääntöjä"

Tallinn pelasi viime viikonloppuna kaksi ottelua ÅIFK:a vastaan. Ensi sunnuntaina joukkue saa suomalaisvieraita kotihalliinsa, sillä vastaan asettuu tuolloin hallitseva mestarijoukkue Riihimäen Cocks.

Tuota ottelua ei peruta, vakuuttaa seuran puheenjohtaja Jari Viita Yle Urheilulle.

– Olemme menossa pelaamaan. Olemme ammattilaisjoukkue, pelaamme ammatiksemme käsipalloa. Suhtaudumme suurella kunnioituksella koronaan, mutta emme anna sen häiritä tekemistämme jokapäiväisessä toiminnassamme, koska puhumme asioista, joihin emme pysty vaikuttamaan, Viita totesi.

Viita sanoi, että joukkue rakentaa oman kuplansa ja noudattaa viranomaisten määräyksiä. Hän ei ymmärrä GrIFK:n päätöstä jättää pelaamatta eikä sitä, että päätöksen teki pelaajat.

– En osaa sanoa, itkettääkö vai naurattaako. Molempia teen, mutta en osaa sanoa kumpaa teen enemmän. Cocksissa ei ole koskaan pelaajat päättäneet, että tehdään näin tai tehdään noin. Me olemme joukkue ja me noudatamme joukkueena yhdessä luotuja sääntöjä.

Viita huomautti, että virolaisjoukkueen mukana olo SM-liigassa on erittäin tärkeä, sillä joukkueiden määrä sarjassa on edellisten vuosien aikana vähentynyt ja tällä kaudella mukana on vain kahdeksan joukkuetta, HC Tallinn mukaan luettuna.

– Olen tuosta merkittävästi huolestuneempi kuin siitä, mikä koronatilanne on. Toki nämä eivät ehkä ole vertailukelpoisia asioita, Viita sanoi.

GrIFK toivoo keskustelua, Cocks-pomo ei näe tarvetta

Tieralan mukaan GrIFK ei protestoi sitä, että HC Tallinn on liigassa mukana. Joukkueen mielestä viranomaisten suosituksia ja rajoituksia tulisi kuitenkin noudattaa eikä soveltaa omalla tavalla. Hän muistuttaa, että viranomaisten rajoituksilla on tarkoitus hillitä globaalia pandemiaa.

– Toivoisinkin keskustelua asiasta. Että liitto ja liiga tekisivät yhdessä ohjeistukset ja siitä käytäisiin rakentava keskustelukierros. Tunnistettaisiin nämä ongelmakohdat, joihin pelaajat törmäävät. Se, että vain päältä määrättäisiin, on mielestäni aika vanhanaikainen johtamistyyli, Tierala sanoi.

Hallitseva Suomen mestari Riihimäen Cocks pelaa ensi sunnuntaina Tallinnassa HC Tallinn -joukkuetta vastaan. Virolaisjoukkue on tällä hetkellä liigassa viimeisellä sijalla, sillä se on hävinnyt molemmat ottelunsa. Kuva: Tomi Hänninen

Viita on asiasta eri mieltä. Hänen mielestään tarvetta keskustelulle ei ole, sillä päätökset on jo tehty.

– Yhtä lailla voisimme päättää, että emme voi tulla pääkaupunkiseudulle pelaamaan, koska siellä on korona-altistumaprosentti suurempi kuin Virossa. En halua aliarvioida koronaa, mutta kyllä sitä jotkut osa-alueet nyt nostaa vähän liikaa esille ja mennään sen taakse, Viita sanoi ja vertasi tilannetta ensilumen usein aiheuttamaan kaaokseen ja liikenneonnettomuuksiin.

– Eihän se ole sen lumen vika.

Kurinpitovaliokunta päättää sanktioista

GrIFK:n pelaajien kieltäytyminen HC Tallinn -ottelusta siirtyy nyt Käsipalloliiton kurinpitovaliokunnan käsiteltäväksi. Liiton kilpailupäällikkö Taneli Tiilikaisen mukaan kovin rangaistus saattaisi olla liigasta sulkeminen, mutta yhtä lailla valiokunta voi vähentää joukkueelta pisteitä, määrätä kotiottelun pelattavaksi vieraskentällä tai antaa sakkoja.

– Koska tilanne on poikkeuksellinen, en usko, että rankimpaan päähän mennään, Tiilikainen totesi.

Hänen mukaansa muilta seuroilta ei ole tullut viestejä, joiden mukaan pelaajat kieltäytyisivät pelaamasta virolaisia vastaan. Tiilikainen myöntää kuitenkin, että runkosarjaa on vaikea viedä läpi, jos maahantulorajoitukset tiukentuvat entisestään.

– Tämä on tiedostettu tilanne. Olemme varautuneet siihen, että mahdollisesti joitakin otteluita voidaan joutua siirtämään. Kausi alussa on nyt vasta, meillä on toukokuun puoliväliin asti aikaa pelata sarja loppuun.

Lue myös:

Käsipallon SM-liigaan virolaisväriä: Tallinna runkosarjan taistoihin

Käsipalloseura Dicken vetäytyy europeleistä, amatööripelaajat eivät voi riskeerata karanteenia

Pargas IF luopui pääsarjapaikastaan miesten käsipalloliigassa