1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: NHL:n malliseura nousi koirankopista kattohuoneistoon – sydänsurut tekivät Tampasta Stanley Cup -mestarin

NHL:n malliseura Tampa Bay on mestaruutensa ansainnut, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Kuva: Getty Images

– Basically we went from the outhouse to the penthouse.

Näin kommentoi Stanley Cup -voittajan Tampan matkaa jääkiekkomaailman paras valmentaja Jon Cooper aikaisin tiistaiaamuna Edmontonin NHL-kuplassa. Eikä tuota matkaa paljon paremmin voisi kuvailla, oli sitten kyse lyhyestä tai pidemmästä jänteestä. Tampa Bay todellakin nousi vuodessa koirankopista kattohuoneistoon.

Kuten Cooper jo tuoreeltaan ensimmäisessä televisiohaastattelussaan totesi, sydänsurut lopulta tekivät Tampasta voittajan.

Harva NHL-seura on metsästänyt himoittua Lord Stanleyn pokaalia kuten Tampa. Edellisen urheilupuolen pomon, sittemmin Detroitiin siirtyneen Steve Yzermanin johdolla projekti eteni kuin juna läpi 2010-luvun. Ensimmäisen kerran tämä Tampa nähtiin konferenssifinaalivaiheessa jo kesällä 2011.

Todellinen rynnistys alkoi kuitenkin vuosikymmenen puolivälissä.

Syksystä 2014 alkaen Tampa Bay on voittanut enemmän runkosarjapelejä kuin mikään toinen joukkue, se on myös tehnyt enemmän maaleja kuin mikään toinen joukkue. Tampalla on myös eniten voitettuja otteluita pudotuspeleistä vuosilta 2015–2020. Konferenssifinaaleihin joukkue ylsi neljä kertaa kuuden edellisvuoden aikana.

Voidaan siis puhua NHL:nkin mittakaavassa todellisesta suurseurasta.

Silti kuplapudotuspelien alla seuran ympärillä leijui edelleen vahvat kysymysmerkit liittyen sen kykyihin viedä prosessia maaliin.

Etenkin vuodentakainen pettymys jätti joukkueeseen syvän jäljen. Sen tie pudotuspeleissä päättyi murskaavan ylivoimaisen runkosarjakokonaisuuden jälkeen jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Jarmo Kekäläisen johtamaa Columbusta vastaan – ja vieläpä suoraan neljässä pelissä.

Kun tänä keväänä vastaan heti ensimmäisellä kierroksella tuli jälleen Columbus, pelin henki oli heti kättelyssä selvä: Tampan tulisi maksaa potut pottuina ja häätää vuodentakaiset luurangot komerostaan. Ja juuri tuon sarjan uskon olleen tämän kesän osalta sen suurimman käänteentekevän asian Tampalle.

Etenkin viidenteen jatkoerään edenneen avausottelun voittaminen toimi varmasti vahvana katapulttina, ja tästä myös Cooper puhui aikaisin maanantaiaamuna. Toinen käänteentekevä hetki nähtiin sekin jatkoajalla, kun Brayden Point – uskomattomat pudotuspelit pelannut sentteri – lähetti viidennessä ottelussa jatkoajalla Columbuksen kesälomille.

Tästä sydänsurusta ja siitä toipumisesta Cooper puhui.

Eikä Cooper jäänyt reilut 400 päivää sitten tuleen makaamaan Columbus-tappion kanssa. Kanadalaisluotsi hankki nopeasti tappion jälkeen yliopistokoripallossa mestaruuden vuonna 2019 voittaneen Virginia Cavaliersin lippiksen. Virginia oli vuotta aiemmin hävinnyt kansallisen lopputurnauksen ensimmäisellä kierroksella 16. sijoitetulle joukkueelle, kokenut siis Tampan kohtalon.

Tätä lippistä Cooper piti päässään maanantaina muun muassa ESPN:n haastattelussa. Symboliikka puhui tuossa hetkessä puolestaan: Tampa ei ollut valmis luovuttamaan, ennemminkin hakemaan mitä tahansa oljenkortta, mihin tarttua vaikealla hetkellä. Nyt seuralla oli vihdoin palkkapäivä.

Kuva: Getty Images

Yksi kaikkien aikojen tarinoista

Urheilussa puhutaan paljon kasvutarinoista, eikä turhaan. Kun ajatellaan hirvittävää kilpailun tasoa NHL:ssä, Tampan kaltaisenkin todellisen huippujoukkueen on kasvettava äärimmilleen kyetäkseen voittamaan himoitun pokaalin – vähempi ei yksinkertaisesti riitä.

Tampa on monella tapaa kiehtova tarina siitä, miten fantastisesti johdetun seuran tie Stanley Cup -voittoon lopulta etenee. Kun puhutaan pelaajien varaamisesta, kasvattamisesta, valmennuksen tasosta, pelillisestä suunnannäyttämisestä ja jopa kaukalon ulkopuolisesta tyylikkyydestä, Tampa on ollut jo pitkään NHL:ssä täysin omaa luokkaansa.

Mutta Stanley Cupin voittoina ei upea työ ennen maanantaita ollut konkretisoitunut.

Se särki Tampan sydämen toistuvasti, ja se myös pakotti ennen muuta valmennuksen ja joukkueen tarkastelemaan omaa tekemistään vielä kriittisemmin. Tuo matka ja loistotyö seuran kaikilla tasoilla antoivat Cup-juhlille aivan erityisen lisämausteen. Kaikki Stanley Cupia tavoittelevat, mutta harva oli hakenut pyttyä pieteetillä, jolla Tampa sitä pitkään haki.

Viimeistään maanantain suuren voiton jälkeen Tampa seurana nousee yhdeksi kaikkien aikojen tarinaksi NHL:ssä. Tampa on tehnyt palkkakattoaikakaudella uskomattoman laadukasta työtä rakentaessaan joukkueettaan ja pitäessään sen alati kilpailukykyisenä kaukalossa – eikä sitä ole tehty rahalla, vaan kasvattamalla.

Toki kannun voittaneen joukkueen veteraaniydin rakentuu Steven Stamkosin, Victor Hedmanin ja Andrei Vasilevskin kaltaisten ykköskierroksen varausvuorojen ympärille, mutta se miten Tampa varaa ja kasvattaa nuoria, on tarina itsessään. Esimerkiksi kuluvan kesän ykkösketjusta (Palat–Point–Kutsherov) ketään ei varattu ensimmäisellä kierroksella.

Nikita Kutsherovin Tampa nappasi kakkoskierrokselta, Bryaden Pointin kolmoskierrokselta ja Palatin seitsemänneltä (!) kierrokselta. Muista avainpelaajista esimerkiksi Anthony Cirelli on niin ikään kolmoskierroksen varaus. Upeasti taustalla kasvanutta Yanni Gourdea ei koskaan varattu NHL:ään.

Tampa ei siis ole ainoastaan varannut, vaan varannut ja nimenomaan kehittänyt nuoria pelaajia – monia AHL-seura Syracusessa. Se, miten Tampa on pelaajakehityspuolensa ja pelaajapolkunsa rakentanut, hakee NHL-maailmassakin vertaistaan. Varmaa onkin, että tämän kaiken rakentaneen Steve Yzermanin puhelin Detroitissa soi maanantaina moneen otteeseen.

Pelaajalegenda ja vahva seurajohtaja jätti vuosi sitten taakseen uskomattoman upeasti rakennetun seuran.

Tampan mestaruudesta tekee erityisen juuri se määrätietoinen ja poikkeuksellisen laadukas työ, jota seuran kaikilla eri sektoreilla on jo pitkään tehty. Se on myös syy siihen, miksi juuri tätä Bolts-joukkuetta kohtaan monen on niin helppo tuntea sympatiaa. Tämä mestaruus, jos mikään koskaan, oli kovalla ja laadukkaalla päivittäisellä työllä ansaittu.

Joukkueesta itsestään löytyi siitäkin monta upeaa tarinaa isomman tarina sisälle.

Steven Stamkos oli henkisesti Tampa Bayn ydintä, vaikka oli loukkaantuneena sivussa pääosan finaalisarjasta. Kuva: Getty Images

Hylkiöistä mestareiksi

Kapteeni Steven Stamkosin viisi vaihtoa loppuottelusarjassa ovat NHL-historiaa. Vaikeasta loukkaantumisesta läpi kevään ja kesän kärsineen Stamkosin paluu edes hetkeksi tositoimiin, oli pelaajalle itselleen sekä joukkueelle valtavan iso asia, puhumattakaan tämän tekemästä tärkeästä maalista ottelussa.

Pohjaketjujen voimahyökkääjä Patrick Maroon sen sijaan voitti Stanley Cupin jo toisena vuonna peräjälkeen, ja mikä erikoista, eri joukkueissa. St. Louisin mestaruusjuhlissa vuosi sitten sikaria poltelleen Maroonin, 32, toinen jalka oli pari vuotta sitten jo ulkona NHL:stä, mutta niin vain sympaattinen Missourin mies on taistellut tiensä takaisin kartalle – ja millä tavalla!

Maroonista tuli vasta kolmastoista pelaaja NHL:n historiassa, joka on pystynyt voittamaan peräkkäiset Stanley Cupit eri joukkueiden riveissä. Edellinen tempussa onnistunut oli Cory Stillman vuosina 2004 ja 2006, ensin Tampassa ja sitten Carolinassa. Kaudella 2004–05 NHL:ää ei pelattu lainkaan työtaistelun vuoksi.

Puolustaja Kevin Shattenkirk puolestaan tuli ostetuksi ulos sopimuksestaan New York Rangersin toimesta kesällä 2019. Heikosti sekä Washingtonissa että New Yorkissa ennen Tampan keikkaa pelannut Shattenkirk nousi Tampassa oikein käytettynä jälleen erinomaiseen iskuun ja olikin yksi finaalisarjan yllätysratkaisijoita.

Shattenkirk iski loppuottelusarjaan kaksi voittomaalia, mihin oli puolustajan toimesta kyetty edellisen kerran 31 vuotta sitten! Tuolloin kahdesti tärkeillä hetkillä osui Calgaryn Al MacInnis.

Puolustajista Zach Bogosian löysi Shattenkirkin tavoin Tampasta uralleen kokonaan uuden nousun. Syyskaudella jenkkipakki ei mahtunut umpisurkeassa Buffalossa edes pelaamaan, mutta Tampassa tämä täytti oman peruspuolustajan roolinsa suorastaan loistavasti.

Näiden lisäksi etenkin Brayden Pointin, pudotuspelien arvokkaimmaksi valitun Victor Hedmanin sekä venäläistähti Nikita Kutsherovin kertakaikkisen fantastinen pudotuspelikesä jää pitkäksi ajaksi mieleen. Harvoin on nähty yhden ketjun dominoivan NHL:n pudotuspelejä alusta loppuun tavalla, jolla Tampan ykkönen sen nyt teki.

Tampa on juhlansa ansainnut.

Lue myös:

Dallasin tähtipelaajat musertuivat finaalitappion jälkeen – Tyler Seguin sanoi suoraan mielipiteensä NHL-kuplassa vietetystä ajasta

Tampa Bayn tähdet menivät lähes sanattomiksi mestaruudesta – kapteeni Stamkos pääsi nostamaan pokaalia: "Tämä ei tunnu vielä todelliselta"

Tampa Bay voitti Stanley Cupin – neljän suomalaisen edustaman Dallasin taistelu ei riittänyt