Alkavalla SM-liigakaudella nähdään poikkeuksellisen paljon supertähtiä – Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija nosti esiin kauden puheenaiheet

Jääkiekon SM-liiga alkaa torstaina poikkeuksellisissa olosuhteissa. Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärven mukaan joukkueet kohtaavat ennennäkemättömiä haasteita. Juujärvi listasi kauden alla viisi asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

SaiPan päävalmentaja Tero Lehterä jakaa ohjeita pelaajille. Kuva: Mikko Lieri / All Over Press

1

Johtaminen korostuu epävarmoina aikoina

Koronaviruspandemian takia tuleva kausi voi olla poikkeuksellisen haastava SM-liigajoukkueiden johtoportaille. Se, miten mahdollisista vastoinkäymisistä selvitään, on joukkueen johdon käsissä. Juujärven mukaan kaikki lähtee johtoketjusta, jonka toiminta heijastuu huipulta alaspäin.

– Johtamisketju menee seuroissa niin, että ykkösenä on puheenjohtaja ja sitten tulevat toimitusjohtaja, urheilujohtaja, päävalmentaja ja johtavat pelaajat. Johtamista tapahtuu kaikilla osa-alueilla, Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi painottaa.

Seurojen komentoketjuihin kohdistuu nyt erityisen paljon painetta koronan takia.

– Huippu-urheiluun liittyy aina tulospaine ja tämä luo joukkueisiin epävarmuutta. Tällä kaudella lisäpaineita ja epävarmuustekijöitä tulee koronaviruspandemian takia. Koronatilanteen takia pelejä voi siirtyä ja kaikkia pelejä ei välttämättä pystytä edes pelaamaan. On myös epäselvää, miten korona vaikuttaa seurojen talouteen.

– Se, miten toimitusjohtaja käsittelee talouspaineet ja miten se heijastuu urheilupuolelle urheilujohtajien ja päävalmentajien väliseen työskentelyyn, on oleellista.

Jos kauden ensimmäiset pelit eivät suju mallikkaasti, on joukkueiden johtoportaiden teoilla Juujärven mukaan suuri merkitys tilanteen rauhoittamisen ja korjaustoimenpiteiden kannalta.

– Jos urheilupuoli ei lähde heti kauden alussa syystä tai toisesta rullaamaan oikeaan suuntaan, niin silloin selkeä ja määrätietoinen toiminta antaa hyvin johdettuna joukkueelle paremman työrauhan ja mahdollisuuden korjausliikkeeseen. Jos taas paineet käyvät liian suuriksi ja johtamisessa on epävarmuutta tai turbulenssia jollakin tasolla, niin tämä voi keikuttaa koko laivaa.

Avainpelaajat ovat myös isossa roolissa, kun joukkueen kurssia yritetään kääntää kriisitilanteessa.

– Johtavat pelaajat voivat nousta isoon rooliin sellaisissa tapauksissa, joissa joukkue yrittää keskittyä niihin asioihin, joihin se voi itse vaikuttaa. Nyt arjen työskentelyssä tulee olemaan normaalia enemmän häiriötekijöitä. Vahvat joukkueet pystyvät varmasti käsittelemään arjen vastoinkäymiset ja keskittymään urheiluun, mutta osalla voi olla vaikeaa.

SaiPan päävalmentaja Tero Lehterä jakaa ohjeita pelaajille. Kuva: Mikko Lieri / All Over Press

2

Pelaajamarkkinat poikkeustilassa

Juujärven mukaan poikkeukselliset pelaajamarkkinat voivat olla tällä kaudella isossa roolissa. Eurooppalaisjoukkueilla on mahdollisuus hankkia riveihinsä kovia vahvistuksia Pohjois-Amerikasta, koska esimerkiksi NHL-kausi on alkamassa näillä näkymin vasta vuodenvaihteen tienoilla.

– Joukkueet tietysti tähtäävät siihen, että liian suuria hankintoja ei kauden aikana tarvitsisi tehdä. Nyt on kuitenkin poikkeuksellisen paljon pelaajia, jotka ovat SM-liigassa väliaikaisella sopimuksella – he pelaavat SM-liigassa niin kauan kunnes NHL mahdollisesti alkaa. Tämä aiheuttaa varmasti epävarmuutta, Juujärvi sanoo.

Pelaajamarkkinoilta löytyy paljon pelaajia, jotka uhkuvat pelihaluja.

– On paljon pelaajia, jotka etsivät tällä hetkellä pelipaikkaa, Yle Urheilun asiantuntija kertoo.

Juujärven mukaan tämä voi aiheuttaa epävarmuutta jo joukkueeseen kiinnitetyille pelaajille.

– Onko joukkueen kokoonpano lopullinen? Jos joukkueen peli ei suju ja joukkuetta lähdetään nopeasti vahvistamaan, niin tämä voi luoda joukkueen sisään epävarmuutta. Joukkueen sisällä voi olla tämän takia pelaajia, jotka kokevat oman pelipaikkansa epävarmaksi. Tilanne on aina tällainen ammattilaisurheilussa, mutta nyt tilanne on poikkeuksellinen, kun NHL-sopimuksen omaavia nuoria pelaajia on liigassa noin 30.

Esimerkiksi Ilveksen riveissä on viisi (Arttu Ruotsalainen, Luka Dostal, Lassi Thomson, Matias Maccelli ja Juuso Välimäki) lainapelaajaa, mutta joillakin joukkueilla ei ole yhtään lainapelaajaa (Tappara, HPK, KooKoo, SaiPa, Sport ja Ässät).

Pohjois-Amerikan lainapelaajista kärkipään nimiä ovat Ilveksen Välimäki, Lukon Ville Heinola, HIFK:n Joona Luoto, JYPin Veini Vehviläinen, KalPan Alexandre Texier, Kärppien Janne Kuokkanen, Pelicansin Jesse Ylönen sekä TPS:n Ukko-Pekka Luukkonen ja Evan Weinger.

– Turbulenssia on varmasti. Varmasti tullaan käymään keskusteluja siitä, ovatko kaikki mukana koko kauden, Juujärvi miettii.

19-vuotias Ville Heinola pelaa Lukossa lainasopimuksella. Kuva: AOP

3

Liigan supertähdet

SM-liigassa pelaa ensi kaudella iso tukku tähtipelaajia. Liigajoukkueiden riveistä löytyy kokeneita johtavia pelaajia, tulevia NHL-varauksia, NHL-lainapelaajia ja potentiaalisia läpimurtopelaajia.

– Liigassa on poikkeuksellisen paljon tänä syksynä superpelaajia. NHL-lainapelaajat nostavat liigan tasoa yhdellä pykälällä. Odotusarvot ovat nyt poikkeuksellisen korkealla monen pelaajan suhteen, Juujärvi muistuttaa.

Perinteinen tie NHL:ään on kulkenut SM-liigan kautta. Myös ensi kaudella liigassa pelaa tukku tulevaisuuden tähtiä.

– Meillä on kypsymässä erittäin hyviä tulevia NHL-varauksia, kuten HIFK:n keskushyökkääjä Anton Lundell, Kärppien sentteri Aatu Räty, Kärppä-puolustaja Topi Niemelä ja Ässien keskushyökkääjä Roni Hirvonen. Sieltä löytyy lähes joka seurasta pelaajia, jotka ovat NHL-varauksissa korkealla. Nämä pelaajat tuovat oman lisävärinsä tähtipelaajien katraaseen.

– Kokeneita pelaajia ei voi myöskään olla nostamatta esiin. Vaikka Lasse Kukkonen lopettaa, niin Tapparassa pelaavat Kristian Kuusela, 37, ja Jukka Peltola, 33. Kärpissä on Mika Pyörälä, 39, ja JYPillä on Jarkko Immonen, 38. Esimerkkejä kokeneista pelaajista, jotka pystyvät pelillisesti olemaan supertähtiä on todella paljon.

Kokeneista paluumuuttajista Juujärvi nostaa esiin SaiPan Jarno Koskirannan, 33, joka toimii ensi kaudella SaiPan kapteenina. Edellisen kerran KHL-mestaruuden SKA Pietarin riveissä voittanut keskushyökkääjä pelasi lappeenrantalaisjoukkueen riveissä kaudella 2011–2012.

Läpimurtoa jääkiekkoasiantuntija odottaa muun muassa JYPin 19-vuotiaalta hyökkääjä Patrik Puistolalta.

Jarkko Immonen on JYPin kokenut tähtipelaaja. Kuva: Tomi Hänninen

4

Voittava pelitapa 2020-luvulla ja uudet nuoret valmentajat

Pelin kehittämisestä puhutaan kaudesta toiseen ja peli on aina jatkuvassa muutoksessa. Juujärvi näkee, että tulevalla kaudella monen joukkueen pelitapa pohjautuu samaan pelityyliin, jolla HPK voitti mestaruuden vuonna 2019. HPK:n mestaruudessa korostui vahva kiekonhallintapeli.

– HPK:n pelitapa oli osa tätä modernia ”meidän peli” -pelitapaa, jota Jukka Jalosen, Antti Pennasen ja Mikko Mannerin johdolla modifioitiin. He toivat siihen uusia ulottuvuuksia, kun peliä nopeutettiin hieman, mutta rytmitys säilytettiin.

Juujärvi uskoo, että pelitapaa tullaan hieman muuttamaan joissakin joukkueissa tulevalla kaudella.

– Meillä on nuoria valmentajadebytantteja kuten Pelicansin Tommi Niemelä ja HPK:n Matti Tiilikainen. Nuorten maajoukkueessa valmentanut 37-vuotias Niemelä tulee nyt Sveitsistä takaisin Suomeen ja aloittaa SM-liigajoukkueen päävalmentajana. 32-vuotias Tiilikainen on käynyt HPK:n junioriputken ja valmensi Saksassa pari vuotta. On mielenkiintoista nähdä, mitä he tuovat pöytään.

Juujärvi nostaa esiin myös Tapparan peräsimeen palaavan 46-vuotiaan Jussi Tapolan. Viime kaudella Tapola toimi Tapparan urheilutoimenjohtajana.

– Tapparan mestaruusvuonna 2017 hän menestyi todella hyvin päävalmentajana omalla pelikirjallaan. Sen jälkeen hän jäi pois SM-liigavalmennuksesta. Hän on ollut sen jälkeen kansainvälisissä ympyröissä, kun hän on ollut mukana maajoukkuevalmennuksessa ja valmensi KHL:ssä kiinalaista Kunlunia. Hän on nähnyt todella paljon eri sarjoja ja eri joukkueiden pelejä, Juujärvi toteaa.

– On mielenkiintoista nähdä, mitkä ovat Tapolan viilaukset hänen toimivaan pelikirjaansa. Hän on varmasti yksi johtavista pelitapavalmentajista.

Juujärven mukaan oleellisinta kaikkien joukkueiden kohdalla on kuitenkin se, miten he pystyvät pelitapaansa noudattamaan.

– Vähemmän on monesti enemmän. Kun joukkueessa on käyty läpi yksinkertaista, selkeätä ja hyvin johdettua pelimallia, niin se tuo myös parempaa tulosta kuin se, että pelitapaan haetaan kaikki hienoudet.

– Pelin kehittymistä kannattaa tarkkailla. En näe, että tähän suomalaiseen pelitapaan, joka toi meille maailmanmestaruuden, olisi tulossa suuria muutoksia.

Jussi Tapola palaa Tapparan päävalmentajan paikalle. Kuva: Yuri Smityuk / AOP

5

Löytyykö Kärpille ja Tapparalle haastajia?

Juujärvi näkee, että Kärpät ja Tappara ovat alkavan kauden suurimmat ennakkosuosikit. Kaksikon vahvin haastaja on Lukko, mutta onnistuessaan muillakin joukkueilla on mahdollisuudet nousta mukaan kärkikahinoihin.

– Tapparassa valmennus pystyy varmasti repimään joukkueesta huipputehot irti ja Kärpät on 2000-luvun kestomenestyjä. Kärpät on jälleen vahvalla joukkueella liikkeellä. Heillä on paljon hyviä omia kasvatteja ja joukkuetta on täydennetty hyvillä hankinnoilla.

– Kärppä-luotsi Mikko Manner on tehnyt erinomaista työtä SM-liigavalmentajana. Hänen panos pelinkehittäjänä ja uusien asioiden tuojana suomalaiseen jääkiekkoon on ollut todella merkittävää. Tämä myös Mannerin viimeinen vuosi Kärppien peräsimessä, Juujärvi muistuttaa.

Viime kevääseen kiekkoilun päättänyt puolustaja Lasse Kukkonen jättää oululaisseuraan ison loven, mutta hän pelaa Kärpissä vielä jäähyväisottelunsa Oulussa 3. lokakuuta.

– Kukkosen poisjäänti tuo tiettyä epävarmuutta Kärppien leiriin, mutta Mika Pyörälä on loistava pelillinen johtaja. Kärppien seurahistoria ja identiteetti ovat niin vahvoja, että en näe, että Kärppien laiva heilahtaa mihinkään.

Yle Urheilun asiantuntijan papereissa Lukko on vahva kolmonen, mutta HIFK:n, TPS:n tai JYPin mestaruuksiin hän ei usko.

– Lukko pitää kyllä nostaa Tapparan ja Kärppien vahvimmaksi haastajaksi, mutta sen jälkeen on kyllä hiljaisempaa. Nyt on Pekka Virran viimeinen ja neljäs vuosi Lukon peräsimessä, joten tulosta voi odottaa. Nyt Virran ja Lukon projektin päätösvuosi – se on nyt tai ei koskaan.

– Suurseura HIFK:n odotetaan haastavan tämän kolmikon, mutta aika näyttää, miten käy. JYPillä ja TPS:llä on menossa ehkä murrosvaihe. TPS:llä on paljon ulkomaalaisia pelaajia ja uusi päävalmentaja. JYPin riveissä on paljon kokeneita ja nuoria pelaajia riveissään. En usko, että JYPillä on optimivuosi tuloksen tekemiseen.

Juujärvi uskoo, että Ilves kykenee sekoittamaan pakkaa, jos joukkue on pystynyt ottamaan kehitysaskeleita kesän aikana.

– Keskikastin joukkueista Ilves voi onnistuessaan kiilata itsensä 3–4 parhaan joukkoon. Ilveksen viime kausi oli vahva Jouko Myyrän johdolla.

Viime kaudella hyvin pelannut KooKoo on myös Juujärven papereissa potentiaalinen musta hevonen.

– KooKoo pelasi viime kaudella todella vahvasti. Jussi Ahokkaan johdolla on toinen kausi alkamassa. Odotukset ovat nyt kovemmat, mutta pitää muistaa, että yleensä se toinen kausi on se vaikeampi. Joukkue on muuttunut, kun kärkipelaajia lähti, mutta urheilujohtaja Jarno Kultanen on onnistunut Kouvolassa todella hyvin hankkimaan pelaajia. Aika näyttää, miten uusien hankintojen kanssa on käy.

HPK:ta ei myöskään saa unohtaa.

– HPK on hallitseva mestari. Joukkueessa on uusi päävalmentaja Matti Tiilikainen ja paljon lahjakkaita pelaajia. Juuso Puustinen murtautui viime kaudella liigan eturivin hyökkääjiin eikä Jere Innalaa pidä unohtaa. Joukkue teki myös kaksi kokenutta hankintaa, kun huippuälykäs sentteri Petri Kontiola ja huippupuolustaja Ville Koistinen liittyivät hämeenlinnalaisryhmään. HPK on yllätysvalmis joukkue.

Lue myös:

Raimo Helminen ja TPS ovat SM-liigan arvoitus – Turun uusi käskijä jättää Mikko Koivulle oven auki: "Terveisiä vaan Mikolle"

Raportti: Koronapandemiasta SM-liigaseuroille 15 miljoonan euron tulonmenetykset – myös alkavalle kaudelle miljoonaluokan uhkakuvat

Päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyviin tuomioihin uusia linjauksia SM-liigan hallitukselta – viime kauden uudistuksesta luovutaan

Kärppien suurlupaukset Topi Niemelä ja Aatu Räty edustavat Suomi-kiekon lahjakkainta juniorikaartia – ennen NHL-varauksia kaksikolla on edessään läpimurto SM-liigaan

JYP selvittelee kasvomaskipakkoa kotiotteluihin – toimitusjohtaja: "Haluamme, että ottelutapahtuma olisi yleisölle vieläkin turvallisempi"

SM-liigan pomo Heikki Hiltunen: Seurat kestäisivät vain muutaman kierroksen tyhjille katsomoille – "Sen jälkeen on pakko tehdä sopeutustoimia"

SM-liigaan vyöryi nuoria lahjakkuuksia Pohjois-Amerikasta, mutta joillekin ovi on lukossa – ilman pelipaikkaa oleva suomalainen huippulupaus odottaa unelmaansa

Jääkiekkoliiga kestää lokakuun alusta toukokuulle – halleihin 40-60 prosentin katsojakapasiteetti

Kuva: AOP