Nämä viisi asiaa tekivät Tampasta mestarin – Lightning suorastaan murskasi Dallasin erikoistilannepelaamisellaan

Tampa Bay Lightning varmisti aikaisin tiistaiaamuna seurahistorian toisen mestaruuden, kun se kaatoi kuudennessa Stanley Cupin loppuottelussa Dallas Starsin lukemin 2–0. Lightningin edellisestä mestaruudesta oli ehtinyt kulua 16 vuotta. Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä listasi finaalisarjan ratkaisevat erot joukkueiden välillä.

Tampa Bay Lightning juhli mestaruutta ilman yleisöä. Kuva: Getty Images

1

Kestävyys

Ensimmäinen loppuottelu tuli Tampalle konferenssifinaalien jälkeen vastaan liian nopeasti, mutta sarjan edetessä juuri Tampa näytti joukkueista selkeästi tuoreemmalta. Vaikka Dallas sai konferenssifinaalien jälkeen huilata peräti neljä päivää Tampan yhtä vastaan, siltä loppui tankista bensa ensin. Stars ryski finaaleihin erittäin raskaalla fyysisellä pelillä, mutta Tampaa vastaan ei palkeista enää löytynyt paukkuja rymistelyyn.

Vaikka molemmat joukkueet vaikuttivat sarjassa väsyneiltä, Dallasin tärkeimmiltä miehiltä paukut loppuivat vielä selvemmin. Etenkään ratkaisevassa kuudennessa ottelussa Dallasilla ei yksinkertaisesti enää voimat riittäneet haastamaan Tampaa tosissaan.

Tampa pystyi Dallasin tavoin pelaamaan tarvittaessa kovaakin, mutta sen identiteetti ei perustunut samalla tavalla fyysiseen pelotteeseen kuin Starsilla – tämä kiistatta toimi finaaleissa Lightningin eduksi. Jalkavalla ja kevytrakenteisemmalla Boltsilla peli kulki loppuun asti raikkaammalla otteella.

Fyysisen – miksei henkisenkin – kuormituksen määrällä oli etenkin tämän vuoden pudotuspeleissä erityinen merkitys, sillä pelejä pelattiin ennen näkemättömän tiuhaan tahtiin.

Tampa Bayn kone ei hyytynyt finaaleissa. Kuva: Getty Images

2

Kärkipelaajat ja pelaajamateriaali

Tampan tulikuumaa ykkösketjua ei kukaan saanut pudotuspelien kolmella ensimmäisellä kierroksella itäisessä konferenssissa kuriin, eikä sitä saanut kuriin Dallaskaan. Tämä kiistatta muodostui yhdeksi merkittäväksi tekijäksi kahden joukkueen välillä.

Etenkin Brayden Point pelasi sanalla sanoen mykistävän pudotuspelikesän, mikä huipentui viiteen tehtyyn maaliin loppuottelusarjassa. Harva yllättyi, että ratkaisevan ottelun voittomaalikin kirjattiin keskushyökkääjän nimiin. Pointin ketjukavereista Nikita Kutsherov teki finaalisarjaan kahdeksan pistettä jääden ilman merkintää ainoastaan yhdessä ottelussa.

Ondrej Palatin saldo oli viisi pistettä. Tämän ketjun suorastaan murskaava ylivoima oli erittäin ratkaiseva tekijä lopputuleman kannalta, ja etenkin, koska Dallasin kärkipelaajista kokonaisuudessa hyvän sarjan pelasi ainoastaan Joe Pavelski.

Myös puolustuspään osalta vaakakuppi kallistui loppua kohden yhä voimakkaammin Tampan eduksi. Victor Hedman oli pudotuspelien arvokkain pelaaja ja esimerkiksi Kevin Shattenkirk iski sarjaan kaksi voittomaalia.

Dallasin puolella upeat pudotuspelit pelanneet Miro Heiskanen ja Esa Lindell etunenässä olivat sarjan edetessä paikoitellen jopa pienissä vaikeuksissa, etenkin Lindell. Tampan materiaalietu pelaajiston syvyyden kautta tuli lopulta selkeästi esiin. Parhaiden pelaajien pitää tärkeissä paikoissa olla parhaita, ja Tampan kohdalla niin tapahtui.

Brayden Point juhlii maalia. Kuva: Getty Images

3

Erikoistilanteet

On sanomattakin selvää, että pienten marginaalien NHL:ssä erikoistilanteiden merkitys pudotuspeleissä on valtava, koska maalien tekeminen viidellä viittä vastaan on äärimmäisen vaikeaa. Erikoistilanteista muodostuikin yksi päättyneen sarjan tärkeimmistä kulminaatiopisteistä.

Tampa nimittäin suorastaan murskasi Dallasin erikoistilannepelaamisellaan. Erikoista oli, että molemmat joukkueet pääsivät yrittämään ylivoimalla sarjassa yhtä monta kertaa, 19.

Yhtä erikoisena voidaan pitää eroja tehoissa, sillä Tampa teki 19 yrittämällä seitsemän ylivoimamaalia, Dallas yhden. Prosenteissa Tampa vei ylivoimapelin nimiinsä murskaavasti 37–5!

Ja kun tilanne käännetään alivoimapeliin, on helppo todeta, että Tampa sai Dallasin avainpelaajat kuriin (94%) ja Dallas taas ei saanut Tampan ylivoimapeliä haltuunsa (63%).

Dallasin erikoistilanneprosentit ovat mykistävän heikkoja, mikä näin tiukassa ottelusarjassa jarruttaa väkisinkin menoa valtavasti. Kuinka ollakaan myös ratkaisevan ottelun voittomaali syntyi Tampalle ylivoimapelissä.

Tampa Bayn ylivoimapeli toimi. Kuva: Getty Images

4

Maalivahtipeli

Maalivahtipeli on niin ikään aina valtavan tärkeässä osassa, kun puhutaan ottelusarjojen voittamisesta. Dallasin Anton Hudobin pelasi kolmella ensimmäisellä kierroksella huipputasolla, ja aloitti finaalitkin loistavasti, mutta kadotti parhaan teränsä muun joukkueen mukana.

Tampan Andrei Vasilevski sen sijaan pelasi ensimmäiseen finaaliin kesän heikoimman pelinsä, mutta oli kakkospelistä alkaen silkkaa betonia. Ratkaisevaan loppuotteluun nollapelin pelannut Vasilevski teki sarjan edetessä useita isoja pelastuksia, joilla piti kriittisillä hetkillä joukkojaan pelissä mukana.

Lopulta venäläisvahti nosti torjuntaprosenttinsa viiden viimeisen ottelun osalta yli 92:een ja laski päästettyjen maalien keskiarvonsa alle kahden. Kun samaan aikaan Hudobinin torjuntaprosentti jäi selkeästi alle 90 ja päästettyjen keskiarvo huiteli yli kolmessa, sarja alkoi kääntyä voimakkaasti Tampan suuntaan.

Vasilevski yksinkertaisesti voitti veskarien taiston, mikä oli tärkeässä osassa ottelusarjaa ratkottaessa.

Andrei Vasilevski tuulettaa mestaruutta. Kuva: Getty Images

5

Historia

Viime kädessä myös historia näytteli lopputuleman kannalta varmasti jonkinlaista roolia. Tampa Bay on ollut NHL:n mallioppilas niin toimistolla kuin jäällä jo usean vuoden ajan ja jahdannut Stanley Cupia laadukkaan seurajohtamisen kautta päämäärätietoisemmin kuin mikään toinen seura pitkiin aikoihin.

Toistuvat katkerat pettymykset, etenkin viime kaudelta, ovat kasvattaneet kollektiiviin luonnetta oikealla tavalla ja kun ikkuna vihdoin loppuotteluihin aukesi, joukkue ei ollut valmis taipumaan. Avausottelun tappiosta huolimatta Tampa vaikutti joukkueista määrätietoisemmalta ja valmiimmalta.

Kovimman kiirastulensa joukkue kävi todennäköisesti avauskierroksella Columbusta vastaan, ja kun viime vuoden möröt oli karkotettu, mikään ei tuntunut pysäyttävän joukkuetta.

Tampalla oli vain yksi päämäärä, ja historiankin vuoksi, se oli valmiimpi kuin koskaan saavuttamaan pitkään tavoittelemansa. Ottelut ratkaistiin jääkiekkoa pelaamalla, mutta historialla oli Tampan kohdalla ehdottomasti oma merkityksensä lopputulemaan.

Nyt oli Tampan aika ja joukkue tiesi sen, eikä se ollut valmis tällä kertaa taipumaan.

Lue myös:

Kommentti: NHL:n malliseura nousi koirankopista kattohuoneistoon – sydänsurut tekivät Tampasta Stanley Cup -mestarin

Dallasin tähtipelaajat musertuivat finaalitappion jälkeen – Tyler Seguin sanoi suoraan mielipiteensä NHL-kuplassa vietetystä ajasta

Tampa Bayn tähdet menivät lähes sanattomiksi mestaruudesta – kapteeni Stamkos pääsi nostamaan pokaalia: "Tämä ei tunnu vielä todelliselta"

Tampa Bay voitti Stanley Cupin – neljän suomalaisen edustaman Dallasin taistelu ei riittänyt

Tampa Bay Lightning juhli mestaruutta ilman yleisöä. Kuva: Getty Images