1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Suomalainen taustavaikuttaja on todistanut NHL-voittajan kärsimyksen ja euforian – Kari Kettunen juhlii jo toista kertaa Stanley Cup -mestaruutta

Kari Kettunen on tehnyt töitä Tampa Bayn organisaatiossa jo 22 vuotta. Hänen aikanaan organisaatio on voittanut molemmat mestaruutensa.

Nikita Kutsherov pääsi nostamaan Stanley cupin pokaalia. Kuva: Bruce Bennett / Getty Images

Jos valtaosa suomalaisista NHL-jännäreistä seurasi Stanley cupin kuudetta loppuottelua viime yönä toivoen Dallasin venyttävän sarjan seitsemänteen otteluun, eräässä espoolaiskodissa tunteet olivat salamapaitaisen joukkueen puolella.

Kari Kettunen on tehnyt yli 20 vuotta töitä Tampa Bay Lightningin pelaajatarkkailijana. Uran toinen mestaruussormus tuli hyvin erikoisen kauden ja univelkojen jälkeen.

– Ei tässä enää ihan nuoria poikia olla. Ei se ole ihan helppo katsella noita koko yötä. Mutta se oli sen arvoista kyllä tällä kertaa, Kettunen tunnelmoi Yle Urheilulle.

Väsymystä on ehditty puoleenpäivään mennessä karistaa jo uimahallissa. Pitkiin juhliin ei huippuorganisaatiossa ole varaa.

Kari Kettunen (arkistokuva) Kuva: Blues

– Meillähän on draft (varaustilaisuus)! Se on meidän työtä, antaa pelaajien juhlia, Kettunen toteaa.

NHL:n varaustilaisuus järjestetään poikkeuskauden jälkeen lokakuun 6.–7. päivänä ilman fyysistä kokoontumista.

Osana maailmanluokan seuraa

Kettunen aloitti työnsä floridalaisseuran organisaatiossa viime vuosituhannen puolella, vuonna 1998. Uran ensimmäinen mestaruus tuli melko nopeasti, keväällä 2004.

Seuraavaa saatiin odottaa 16 vuotta.

Kettunen suhtautuu pitkään uraansa NHL-seuran palkkalistalla vaatimattomasti.

– Tietysti olen onnekas, että olen saanut olla näin monta vuotta samassa organisaatiossa. Ei se ole päivänselvää, pitää tehdä töitä ja olla nöyrä, hän toteaa.

– Peliä pitää katsoa avoimin silmin. Se on kovaa, mutta hauskaa työtä. Ammatti, josta nauttii ja jääkiekko on hieno laji.

Nykyisestä joukkueesta eurooppalaisten pelaajatarkkailijoiden silmien alla ovat olleet muun muassa pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Victor Hedman ja pistepörssin voiton vienyt Nikita Kutsherov.

Kettunen sanoo, että pelaajien menestyminen tuo voittoon hieman lisää omakohtaisuutta.

– Totta kai ja sen huomaa, miten he menevät eteenpäin. Ehkä jostain tulee niin sanottu special player. Esimerkiksi Hedmanista, vaikka totta kai hän oli korkea varaus ja moni ajatteli, että hänestä tulee special. Ja tuli, Kettunen toteaa.

– Kutsherovin kohdalla moni varmaan ihmetteli, hänet varatiin numerolla 58. Mutta hänestä on tullut hyvin special player.

Kutsherov onkin hyvä esimerkki siitä, miten Tampa Bay on onnistunut varaamaan myöhäisillä vuoroilla pelaajia, jotka ovat murtautuneet myöhemmin urallaan huipulle.

Kettusen mukaan kunnia kuuluu muun muassa nykyiselle vara-GM:lle, Stacey Roestille. Luonnollisesti laivaa kääntämässä oli yhdeksän vuotta seuraa GM:nä johtanut Stevie Yzerman.

– Oli todella hienoa tehdä Stevien kanssa kymmenkunta vuotta töitä. Sellainen karaktääri, persoona, harmi, että hänen aikanaan ei sitten tullut sitä kannua, Kettunen pohtii.

Jeff Vinik tuli omistajaksi kymmenkunta vuotta sitten ja teki selväksi Stevie Yzermanin palkkaamalla, että tästä tehdään world class organization. Kyllä hän sen teki, palkkasi hienoja ihmisiä hommiin.

Tampa pääsi lähelle Stanley cupin pokaalia jo viisi vuotta sitten, mutta tuolloin joukkue ei kyennyt vielä mestaruutta viemään.

– Siellä 2015 finaalissa oli jo joitakin pelaajia, kuten Hedman, Kutsherov, Ondrej Palat, Alex Killorn, runkopelaajina. Andrei Vasilevski nuorena maalivahtina otti jo tuntumaa. Nyt sitten joukkue todella oli valmis voittamaan.

Pelaajamylly jatkaa jauhamista

NHL:ssä huippujoukkueita on tunnetusti vaikea pitää kasassa, ja koronakriisin jatkuminen sumentaa tulevaisuuden näkymää entisestään. Nykyinen GM Julien BriseBois on vaikeiden päätösten edessä.

Tampa Bay on kuitenkin virittänyt koneistonsa sellaiseen tikkiin, että tietty taso on taattu myös tulevaan kauteen. Kettusen arvostama Roest tekee töitä nimenomaan farmijoukkue Syracusen kanssa.

– Siihen ainakin kaikki pyritään, että myllyn pitäisi tuottaa omia pelaajia: aina sieltä farmista olla koputtamassa oveen. Sitten jos joukkue muuttuu, niin pitää olla valmiina ottamaan niitä paikkoja, Kettunen toteaa.

– Siellä on sellaisia pelaajia, jotka olivat jo tänä vuonna tuolla kuplassa, mutta eivät pelanneet paljoa tai osa ei yhtään. Mutta heillä on NHL-pelejä. Eli kyllä uskon, että jos liikkeitä joudutaan tekemään, niin he pystyvät pelaamaan ensi vuonna.

Lue myös:

Nämä viisi asiaa tekivät Tampasta mestarin – Lightning suorastaan murskasi Dallasin erikoistilannepelaamisellaan

Kommentti: NHL:n malliseura nousi koirankopista kattohuoneistoon – sydänsurut tekivät Tampasta Stanley Cup -mestarin

Tampa Bayn tähdet menivät lähes sanattomiksi mestaruudesta – kapteeni Stamkos pääsi nostamaan pokaalia: "Tämä ei tunnu vielä todelliselta"