Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu

Hiihdon jättiuudistus lohkaisee jyväskyläläisperheen lompakosta liki tonnin – kansallisen tason konkarihiihtäjä: "Pitääkö mennä lähtöviivalle useamman suksen kanssa ja katsoa, mikä menee läpi testistä?"

Yle Urheilun haastattelema hiihtoväki ei halua fluorikieltoa kotimaan kisoihin ennen kuin testisysteemi on varma ja kisajärjestäjien käytössä.

urheilu
Suksen voitelua raudalla ja parafiinillä
Kilpailijat eivät vielä tiedä, mitä voiteita kisasuksien pohjiin saa tulevalla kaudella levittää. Maastohiihdon kisakausi alkaa kotimaassa marraskuun alussa.Isto Janhunen /Yle

Monessa kilpahiihtoa harrastavassa perheessä odotetaan kisakauden alkua jo malttamattomasti, vaikka kauden alla on vielä monia epävarmuustekijöitä. Koronavirustilanteen ja lumen odotuksen lisäksi jännitetään sitä, millaisia voiteita kisasuksiin saa ensi kaudella levittää.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS päätti viime vuonna, että ensi kaudesta lähtien fluorivoiteita ei saa enää käyttää suksien pohjissa. Totaalikielto on luvassa kaudella 2022. Tulevalla kaudella fluoripitoisuuksille asetettaisiin mittausrajat, joita ei saa ylittää. Päätös koskettaa myös kilpailuja Suomessa.

Matkassa on ollut kuitenkin mutkia, sillä laitteet, joilla fluoripitoisuuksia pitäisi kisoissa testata, eivät ole FIS:n mukaan vielä valmiita.

Jyväskyläläisen Antti Ekonojan 10-vuotias poika hiihtää kilpaa. Ekonoja huolehtii poikansa suksista. Hän toivoo, ettei kieltoa kotimaassa vielä oteta käyttöön. Varsinkaan, jos sen noudattamista ei voida valvoa luotettavasti.

– Ainakaan tänä talvena sitä ei voi missään nimessä ottaa käyttöön. Maajoukkueet testaavat laitetta vasta muutaman viikon päästä. Onko se ylipäätään luotettava, voidaanko sitä ottaa edes maailmancupissa käyttöön ja millä aikataululla sen saisi tänne kotimaan kilpailuihin? Ekonoja pohtii.

Myöskään kansallisten kisojen konkari Kari Varis ei usko, että testausta saadaan valmiiksi ja käyttöön vielä alkavalle kaudelle, ainakaan kotimaan kisoihin.

– Kauden alku on liian lähellä ja sen takia en usko, että kielto menee läpi tässä vaiheessa. Voi olla, että maailmancupissa tulee sääntöjä voimaan. En jaksa uskoa, että kansallisella tasolla ja Suomessa vielä tällä kaudella nähdään fluorittomuutta.

Antti Ekonoja tutkii suksen pohjaa
Antti Ekonoja on valmis uusimaan voidesalkkunsa sisällön, jos fluorittomuutta vaaditaan. Hän kuitenkin toivoo, ettei fluorikieltoa vielä oteta käyttöön.Isto Janhunen / Yle

Suksien huolto ja testaus kisakautta varten vielä jäissä

Välineiden testaus ja huolto joudutaan jättämään viime tinkaan, kun ei tiedetä, millaisia voiteita kisasuksien pohjiin saa laittaa. Antti Ekonoja arvioi, että normaalien suksien ja sauvojen hankinnan päälle kustannuksia tulee kerralla 500-1000 euroa, jos fluorittomuuteen siirrytään jo tulevalla kaudella.

– Joudun vaihtamaan melkein kaikki voiteet. Muutamat täysin fluorittomat voiteet voi jättää pohjustusvoiteeksi, mutta suurin osa menee uusiksi. Uusiksi menee myös harjat ja rauta. Lisäksi jokainen suksi, millä aikoo kilpailuissa hiihtää, pitää käyttää kivihionnassa, Ekonoja arvioi.

Ekonoja sanoo, että suositushintojen perusteella uudet, fluorivoiteet korvaavat kisavoiteet, liikkuvat samoissa hinnoissa kuin aiemmin sallitut matalafluoriset voiteet. Omaa hintavertailua hän ei vielä ole päässyt tekemään, sillä kaupoissa ei ole vielä juurikaan näkynyt korvaavia tuotteita.

Kari Varis ei ole juuri uhrannut ajatuksiaan fluorikiellolle, koska hän ei usko sen vielä toteutuvan. Silti se vaikuttaa hänenkin kauteen valmistautumiseen.

– Todennäköisesti siinä tulee käymään niin, että en uskalla alkuun tehdä mitään lokakuussa tuleville uusille suksille.

Kari Varis
Maailmancupissa uransa aikana hiihtänyt Kari Varis sanoo, että fluorittomuuden valvonta tulee olemaan hankalaa.Tomi Hänninen

Oman ongelmansa tuo myös se, että moni kansallisen tason hiihtäjä huoltaa välineensä itse. Taustalla ei ole joukkoa testaajia ja uusien voiteiden kokeilu jää vähiin. Ero välinepuolella maajoukkueurheilijoihin voi kasvaa entisestään, jos fluorikielto otetaan käyttöön jo nyt.

– Fluorittomista voiteista ei ole mitään kokemusta. Maajoukkueen takana oleville urheilijoille se voi olla vaikeaa, kun ei ole minkäänlaista varmuutta siitä, mitä laitetaan suksien pohjiin. Heillä (maajoukkueella) on varmaan pidemmällä testit. Itse lähden opettelemaan uutta asiaa, jos käy näin, että fluorikielto tulee, Varis pohtii.

– Se on myös kustannuskysymys kansallisella tasolla, kun välineitä pitää ruveta virittelemään siihen kuntoon, että ei ole fluoria pohjissa. On hankittava uudet voiteet entisten tilalle.

Kiellosta luvassa epäilyjä vilpistä?

Lasten hiihdossa korkeiden pitoisuuksien fluorivoiteita ei Ekonojan mukaan ole vielä liiemmälti hyötyä, koska ne auttavat erityisesti matkojen kasvaessa. Hänen vanhin poikansa hiihtää muutaman kilometrin kisamatkoja, joissa useimmiten riittävät hyvin matalan pitoisuuden fluorivoiteet. Kosteilla keleillä pintaan laitetaan kerros korkeafluorista voidetta.

– Jos siitä mennään täysin fluorittomaan, niin toki se ero sitten kasvaa, Ekonoja sanoo.

Ongelmia on todennäköisesti luvassa myös lasten kisoissa, jos testausta ei ole, mutta sääntö otetaan käyttöön.

– Jos siellä sitten joku nuori hiihtää kovaa ihan rehellisesti ja voittaa kilpailuja selvästi, niin pelkään, että kisapaikalla tulee katseita ja puheita, että mitähän tuolla kaverilla on suksen pohjassa. Sellainen karkottaa lajista, jos tulee epäilyä, että tuolla tehdään vilppiä vaikkei tehdäkään. Ja sen takia ei pitäisi olla moraalista sääntöä, jota ei voida valvoa. Siinä on minusta kaikkein suurimmat riskit.

Myös Variksella on epäilynsä vain moraalin varassa olevia sääntöjä kohtaan.

– Tämä menee varmasti kilpaurheilussa siihen, että muissa maissa saattaa olla vähän pidemmällä ajattelu siitä, millä sitä pystytään kiertämään. Varmasti, jos tämä tulee voimaan marraskuussa, niin nähdään, miten rajoja koetellaan. Se ei todellakaan ole hyvä tilanne.

Hyvin kauteen valmistautunut Varis haluaisi saada välineasiaan selvyyden ennen kisojen alkua.

– Pitääkö mennä lähtöviivalle useamman suksen kanssa ja katsoa, mikä menee läpi testistä ja lähteä sillä? Se on iso kysymys tässä, kun tasoitusta ei varmasti kukaan halua antaa.

Suksen voitelua raudalla ja parafiinillä
Näistä voidepurkeista yli puolet on kiellettyjen listalla jo ensi talvena, jos fluorikielto astuu voimaan jo nyt.Isto Janhunen /Yle

Ekonoja toivoo, että säännöt olisivat selvät tai toleranssi riittävä, koska tehtaalta tulevissa suksissa on fluoria jo valmiina pohjissa. Ekonoja toivookin, että testi olisi niin varma, että se pystyy luotettavasti erottelemaan voiteiden fluorin ja pohjamateriaalissa jo tehtaalta tullessa olevan aineen.

Hän sanoo, ettei ymmärrä, miksi FIS ajaa niin tiukkaa fluorittomuussääntöä, sillä matalan pitoisuuden fluorivoiteet ovat jatkossakin sallittuja harrastehiihtäjille. Nyt ne ollaan kieltämässä kilpailuista.

Monta epävarmuustekijää

Hiihtokauden alkuun on pari kuukautta ja lajin piirissä kilpailuja odotetaan jo innolla viime kauden päätyttyä koronaviruksen vuoksi kesken. Kisakautta varjostaa kuitenkin fluorikiellon lisäksi useampikin epävarmuustekijä.

Koronavirus on jälleen leviämässä, mikä voi osaltaan ainakin hankaloittaa kisajärjestelyjä. Monessa paikassa säilölumi takaa kauden alun, mutta uutta luntakin tarvitaan, jotta kaikki kalenteriin suunnitellut kilpailut saadaan järjestettyä.

Hiihtoliiton kilpailujen johtaja Hannu Koivusalo myöntää, että kauden alku on jo todella lähellä sääntömuutoksia ajatellen. Hiihtoliitossa odotetaan, lykkääkö kansainvälinen hiihtoliitto fluorittomuuteen siirtymistä.

– Harmillisen pitkälle on mennyt ja varmasti on hankala tilanne. Olemme vedonneet FISiin säännön lykkäämiseksi, Koivusalo sanoo.

Hänen mukaansa neuvotteluja käydään asiasta jo lähipäivinä. Ratkaisulla on kiire myös kansainvälisen kalenterin vuoksi, sillä alppihiihdon maailmancupin pitäisi alkaa jo lokakuun puolivälissä.

Maastohiihdon kotimainen kausi alkaa Imatralla loka-marraskuun vaihteessa ja Vuokatissa kilpaillaan ensimmäiset Suomen cupin osakilpailut 7.-8. marraskuuta.

Lue myös:

Parjatun fluoritestin siirtyminen aiheuttaa Suomen hiihtohuollolle päänvaivaa – huoltopäällikkö: "Se olisi antanut meille ainakin osviittaa"

Kohutun fluoritestin esittely viivästyy vaikka hiihtolajien kisakaudet lähestyvät – kansainvälisen hiihtoliiton lähettämä sähköposti oli suomalaisyrittäjälle viimeinen pisara

Raju kielto on mullistamassa kilpahiihtoa! Suomen pomot ja Sami Jauhojärvi tykkäävät merkittävästä muutoksesta, mutta valvonta on asiantuntijoillekin mysteeri

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat