Hyppää sisältöön

Suuret lajiliitot suosittelevat maskia ottelutapahtumiin – mahdolliseen maskipakkoon suhtautuminen vielä skeptistä

Palloliitto, Koripalloliitto ja Jääkiekkoliitto suosittelevat kasvomaskin käyttöä ottelutapahtumissa ja vieraspelimatkoilla.

Koripallokausi alkaa lokakuussa. Katsojille suositellaan kasvomaskin käyttöä. Kuva: Tomi Hänninen

Maskisuositukset ovat muuttuneet osin paikallisesti ja osin valtakunnan tasolla koronavirustilanteen kiristyessä. Tuoreimpana päivityksenä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on annettu maskisuositus 1. lokakuuta alkaen kaikissa kaupungin palveluissa, myös liikuntatiloissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää.

Suomen Koripalloliitto ja Jääkiekkoliitto suosittelevat kasvomaskien käyttöä kaikissa ottelutapahtumissa joukkueiden toimihenkilöille, yleisölle ja halleilla muuten asioiville henkilöille.

Pelaajat eivät pysty urheillessaan käyttämään maskeja, mutta ovat sitoutuneet niiden käyttöön linja-autolla tehtävillä vieraspelimatkoilla. Jääkiekkoliitossa toivotaan harkintaa siihen, kannattaako esimerkiksi vanhempien lähteä samalla bussilla juniorijoukkueen kanssa vieraspelimatkalle.

Samoilla linjoilla ollaan Suomen Palloliitossa, joka antoi kasvomaskisuosituksen futsaltapahtumiin viime viikonloppuna. Jalkapallotapahtumiin ei ole annettu erillistä maskisuositusta, mutta esimerkiksi pukusuojien käyttöä on pyritty välttämään. Myös Palloliitto suosittelee maskin käyttöä pelimatkoilla linja-autoissa, joissa turvaetäisyyksistä ei pystytä huolehtimaan.

– Koska futsalkatsomot ovat sisällä, katsoimme viisaaksi, että siellä suositellaan vakavasti maskin käyttöä. Seurat oli mielestäni hienosti ottaneet siitä koppia ja katsomossa oli maskeja saatavilla, kertoo Palloliiton kilpailutoiminnan johtaja Pekka Soini Yle Urheilulle.

Palloliitto on antanut maskisuosituksen futsalkatsomoihin. Kuva: Yle/ Patric Westerlund

Maskisuositus suunnitelmissa hyvissä ajoin ennen kautta

Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara vakuuttaa, että kasvomaskien käyttösuositus on ollut alkavan kauden suunnitelmissa alusta asti. Koripallosarjat käynnistyvät lokakuussa: miesten Korisliigan ensimmäinen ottelu Helsinki Seagulls – Kauhajoki pelataan 13. lokakuuta.

Tammivaaran mukaan koripallotapahtumien erityisjärjestelyissä on tukeuduttu viranomaisohjeisiin. Maskisuositus on yksi niistä.

– Jo niissä alkuperäisissä suunnitelmissa, joissa tiedettiin, että jos järjestetään tapahtumia yli 50 hengelle, niin pitää olla huomioituna turvavälit ja yhtenä asiana nämä kasvomaskit, Tammivaara kertoo Yle Urheilulle.

Myös toimitsijoille ja muille yleisön kanssa tekemisissä oleville henkilöille suositellaan kasvomaskien käyttöä koripallotapahtumissa.

– Meille tulee erilaisia ohjeistuksia, niin kirjallisessa muodossa kuin kuulutuksinakin. Näen tärkeänä myös sen, että viestitään aina myös maskin oikeanlaisesta käytöstä.

JYP selvittää maskipakkoa, lajiliitot eivät ota kantaa

Kuten koko yhteiskunnassa, myös urheilun lajiliitoissa seurataan tiivisti, miten koronatilanne lähikuukausien aikana kehittyy. Suomessa on paraikaa voimassa maskisuositus, joka koskee julkisia sisätiloja ja yleisötilaisuuksia.

Varsinaista maskipakkoa ei kuitenkaan tämänhetkisen Suomen lain puitteissa voida määrätä.

Jääkiekon miesten SM-liigassa pelaavassa JYPissä selvitellään, voiko seura asettaa kotiotteluihinsa maskipakon. Vielä on epävarmaa, onko maskien käytön velvoittaminen juridisesti mahdollista.

– JYP on ottelutapahtuman järjestäjä, mutta ihmisillä on perusoikeutensa. Niistä me keskustelemme useammankin tahon kanssa, kertoi Jyp Jyväskylä Oy:n toimitusjohtaja Risto Korpela maanantaina.

Palloliiton kilpailutoiminnan päällikkö Pekka Soini ei halua spekuloida, voisiko maskipakko olla mahdollinen futsal- ja jalkapallotapahtumissa. Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara linjaa, että koripalloon pätevät samat viranomaisohjeistukset kuin muuhunkin yhteiskuntaan.

– Tietääkseni Suomessa ei ole tällä hetkellä mahdollista määrätä maskipakkoa, Tammivaara vastaa koripallotapahtumien maskipakosta kysyttäessä.

Lue myös: