1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ampumahiihto

Sääntömuutos mahdollistaa ampumahiihtodebytantti Stina Nilssonin kilpailemisen jo Kontiolahdella

Lajia vaihtanut Stina Nilsson on yksi ampumahiihdon mielenkiintoisimmista nimistä tulevalla kaudella.

Kuva: European Pressphoto Agency EPA

Aikaisemmin maastohiihdon maailmancupissa kilpaillut ruotsalainen Stina Nilsson vaihtoi yllättäen lajinsa ampumahiihtoon viime kauden jälkeen. Pyeongchangin olympialaisissa sprinttikultaa voittanut Nilsson oli maastohiihdossa kärkinimiä, mutta siirtyminen suoraan ampumahiihdon maailmancupiin ei olisi pitänyt olla mahdollista.

Normaalisti ampumahiihtäjien on pitänyt kilpailla ja saavuttaa pisteitä ensin alemmalla tasolla, IBU-cupissa, ennen kuin ovat saaneet paikan maailmancupiin. Koronapandemian takia IBU-cupia kilpaillaan vasta ensi vuoden puolella, joten sekin olisi hidastanut Nilssonin maailmancup-haaveita.

Nyt Kansainvälinen ampumahiihtoliitto (IBU) on kuitenkin muuttanut sääntöjään.

– Päätimme, että jokaisella maalla voi olla joukkueessaan kaksi miestä ja kaksi naista, jotka eivät ole läpäisseet virallista karsintaa. Tämä koskee kisoja ennen joulua, IBU:n puheenjohtaja Olle Dahlin viestitti SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

– Uudenvuoden jälkeen poikkeuslupaa ei enää tarvita, sillä tuolloin urheilijoilla on jälleen mahdollisuus karsia maailmancupiin.

Päätös mahdollistaa siis Stina Nilssonin kilpailemisen maailmancupissa heti kauden alussa. Ruotsin ampumahiihtomaajoukkueen valmentaja Johannes Lukas onkin tyytyväinen tästä.

– Minun mielestäni tämä on erittäin hyvä päätös, ja vähän ajattelinkin, että tämä menisi näin. Tämä on tärkeää maailmancupille. Mielestäni tämä oli täysin oikein, Lukas sanoi, mutta muistutti, ettei Nilssonin paikka maailmancupin joukkueessa ole itsestäänselvyys.

– Ruotsin naisten joukkueessa on kova kilpailu. Hänellä on teoreettiset mahdollisuudet kilpailla, mutta matka on vielä pitkä.

Ampumahiihdon maailmancup alkaa marraskuussa Kontiolahdelta.

Lue myös:

Kontiolahti saa toisen maailmancup-kilpailun – syynä koronaviruspandemia

Olympiavoittaja Stina Nilssonin kauden avaus viivästyy – ampumahiihtodebytantti kaatui harjoituslenkillä, kyynärpäähän murtuma: "Ei todellakaan hauskaa"

Ampumahiihtoon vaihtanut hiihtohirmu ei säästele ruutia – Stina Nilsson ampuu 1 200 laukausta viikossa

Asiantuntijan mukaan Stina Nilsson ei saa maajoukkueeseen vapaakorttia, vaan edessä on ympäripyöreitä harjoituspäiviä – "Pari vuotta menee, ennen kuin tulee tulosta"

Ampumahiihtoon vaihtanut sprinttitykki Nilsson heti Ruotsin maajoukkueeseen – "Stinalla on erityinen järjestely"