1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Stanley Cup -mestarilta loppuu palkkakaton alla happi – taiteileeko Tampa kasaan NHL-dynastian?

Tampalla on kaikki eväät nousta Pittsburghin ja Chicagon kaltaiseksi minidynastiaksi, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Tampa Bay voitti seurahistoriansa toisen Stanley Cup -mestaruuden. Kuva: Getty Images

Tampa Bayn mestaruusjuhlat eivät tiistaina ehtineet juurikaan vanheta, kun moni käänsi jo katseensa tulevaan. Keskustelua herätti etenkin mestaruuden juuri voittaneen seuran palkkakattotilanne ja sen vaikutukset joukkueen kilpailukykyyn tulevina vuosina. Kysymys monien huulilla oli: vieläkö Tampa kykenee kasaamaan joukkueen, jolla taistella mestaruuksista?

Ehdottomasti kykenee.

Kiistaton tosiasia on, että Tampalta on loppumassa palkkakaton alla happi. Juuri tällä päivämäärällä tilanne on se, että seuran pitäisi palkata ensi kaudeksi kymmenen pelaajaa noin viidellä miljoonalla jenkkitaalalla – puhumme tekemättömästä paikasta tältä osin.

Etenkin, kun ilman sopimusta ovat sellaiset tähtipelaajat kuin Anthony Cirelli ja Mihail Sergatsev.

Selvää siis on, että joukkueesta pitää jatkossa tehdä halvempi. Erityisen hankalan tilanteesta tekee se, että Cirelli ja Sergatsev operoivat päättyneellä kaudella vielä tulokassopimuksillaan. Erinomaisesti esiintyneet nuorukaiset ovat palkankorotuksensa ansainneet.

Toisaalta Tampa on ennenkin onnistunut naaramaan tähtipelaajiaan alle markkinahinnan. Esimerkiksi 92 tehopistettä kaudella 2018–2019 tehneen, päättyneiden pudotuspelien parhaan hyökkääjän Brayden Pointin kolmevuotinen siltasopimus rasittaa Tampan palkkakattoa vain 6,75 miljoonalla taalalla.

Puhumme totaalisesta ryöstöstä, sillä kyseessä on supertähtikategorian pelaaja.

Mutta ei tilanne silti jatkon kannalta toivoton ole. Kyse ensimmäisessä vaiheessa on siitä, kuka nykyrungosta lähtee, eikä tähän kysymykseen tarvitse vastausta kaukaa hakea. Alex Killorn, 31, ja Tyler Johnson, 30, ovat todennäköisesti ensimmäisenä liipaisimella, kun puhutaan palkkakulujen leikkaamisesta.

Tampa on onnistunut hankkimaan huippupelaajia halvalla. Kuva: Getty Images

Uskollisesti seuraa pitkään palvelleen kaksikon vapauttaminen antaisi Tampan käyttöön noin kymmenen miljoonaa taalaa. Toki ensin GM Julien BriseBois'n on ratkaistava Johnsonin sopimuksessa olevan kaikenlaisen kauppaamisen estävän pykälän kohtalo. Killornin sopimuksessa on muokattu siirtoesto, joten tämä pääsee itse määrittelemään hieman sitä, mihin mahdollisesti lähtee.

Ongelma seuran näkökulmasta on siinä, että kymmenestä parhaiten palkatusta pelaajasta yhdeksällä on sopimuksessaan kauppaamisen estävä pykälä, ja se kymmenes on koskemattomuuden saavuttanut Brayden Point. Vain Killornin sopimuksessa pykälään on ruuvattu porsaanreikä, joka mahdollistaa kauppaamisen pelaajan valitsemiin seuroihin.

Pelkästään Killornista ja Johnsonista luopuminen ei kuitenkaan ratkaise käsillä olevaa ongelmaa, vaan kovia ratkaisuja on tehtävä myös toisaalla.

Isommassa katsannossa Tampa tulee kaikesta huolimatta säilyttämään kilpailukykynsä. Niin kauan kuin Tampan ydin rakentuu Nikita Kutsherovin, Brayden Pointin, Steven Stamkosin, Anthony Cirellin, Victor Hedmanin, Ryan McDonaghin, Mihail Sergatsevin ja Andrei Vasilevskin ympärille, joukkueella ei ole mitään hätää.

Joku rohkea voisi väittää, että myös Cirelli tai Sergatsev voisivat olla korvattavissa.

Vertailuksi lienee hyvä muistuttaa, että sen jälkeen kun Chicago voitti yli 40 vuoden tauon jälkeen ensimmäisen Stanley Cupinsa 2010, se menetti yhdeksän pelaajaa. Seura joutui luopumaan muun muassa Andew Laddin ja Dustin Byfuglienin kaltaisista runkopelaajista saadakseen palkkakustannuksensa jiiriin.

Chicago voitti sittemmin kaksi Stanley Cupia lisää.

Pittsburgh on niin ikään tehnyt palkkakattoaikakaudella tästä taidetta. Kun vertaa Pittsburghin mestaruusjoukkueita vuosilta 2009, 2016 ja 2017, ne ovat varsin erilaisia. Toki Sidney Crosby, Jevgeni Malkin, Kris Letang ja Marc-Andre Fleury kulkivat koko matkan, mutta tukijoukot ympärillä vaihtuivat alati.

Etenkin Pittsburgh on tehnyt mestarillista työtä löytäessään halpoja tukipelaajia joukkueeseen. Etenkin Crosbyn vierellä on nähty nimettömiä, halpoja nuoria, jotka ovat mestarin opissa kasvaneet ison roolin pelaajiksi. Näistä löydöistä Jake Guentzel ja tämän saavutukset mestaruusvuosilta 2016 ja 2017 tunnetaan parhaiten.

Tämä on nyt myös Tampan tie.

Boltsin ydin on edelleen järkyttävän kova, eikä vielä edes erityisen vanha. Jos todennäköisesti kaupattavat Killorn ja Johnson jätetään pois luvuista, Stamkos ja McDonagh ovat kovan ytimen ainoat kolmekymppiset. Eikä käsillä olevassa tilanteessa ole loistavasta pelaajatarkkailutyöstä tunnetulle Tampalle mitään uutta.

On hyvä muistaa, että nykyryhmän avainpelaajista Cirelliä ja Johnsonia ei koskaan varattu NHL:ään ja Ondrej Palat löytyi varaustilaisuuden seitsemänneltä kierrokselta. Tampa on löytänyt hiomattomia timantteja maailmalta paremmilla prosenteilla kuin mikään toinen NHL-seura.

Kapteeni Steven Stamkos kuuluu Tampan kokeneeseen kaartiin. Kuva: Getty Images

Ja tällainen helmi Tampalla itse asiassa on jo marinoitunut AHL-seura Syracusessa. Varaamaton Alex Barre-Boulet, 23, muistuttaa pelaajaprofiililtaan Yanni Gourdea ja Tyler Johnsonia. Pienikokoinen, jalkava, taitava ja älykäs sentteri voitti vuosi sitten farmiliigan maalipörssin sekä tulokkaiden pistepörssin. Tällä kaudella sijoitus pistepörssissä oli kauden keskeytyessä kuudes.

Se, että Barre-Boulet on juuri Tampan näköinen pelaaja ei tietenkään ole sattumaa. Pientä kokoa ei tässä seurassa olla viime vuosina pelätty, enemmänkin on pyritty löytämään taitavia pelaajia, joilla riittää nopeutta ja ennen muuta pelipäätä toteuttaa itseään. Tästä muotista tulee myös Barre-Boulet.

Tampa on ollut NHL:n mallioppilas pelaajatarkkailun, varaamisen sekä nuorille tarjottavan pelaajapolun suhteen jo vuosia, mikä tulee antamaan happea myös palkkakaton alla syntyneeseen ahdistukseen. Farmista löytyy Barre-Bouletin ohella muun muassa puolustajalupaus Cal Foote, jota kohtaan seuralla on erittäin suuret odotukset.

Tampalla on systeemissään hyviä omia varauksia ja löytöjä, joiden kautta se pystyy pitämään liekkiä yllä myös jatkossa.

Joidenkin runkopelaajien lähtöön ei siis Tampan tapauksessa kannata ylireagoida. Joukkueella on käsissään hirvittävä määrä huippuluokan osaamista niin hyökkäyksessä, puolustuksessa kuin maalivahtiosastolla, ja nyt myös se viimeinen ja arvokkain pääoma kokemuspankissa siitä, miten iso temppu pudotuspeleissä tehdään.

Puheet mestaruusikkunan sulkeutumisesta voidaan siis unohtaa – se ikkuna on ensi kaudellakin sepposen selällään. Tampalla on jatkossa kaikki eväät nousta Chicagon ja Pittsburghin kaltaiseksi moderniksi minidynastiaksi.

Lue myös:

Tampa Bay voitti Stanley Cupin – neljän suomalaisen edustaman Dallasin taistelu ei riittänyt

Tampa Bayn tähdet menivät lähes sanattomiksi mestaruudesta – kapteeni Stamkos pääsi nostamaan pokaalia: "Tämä ei tunnu vielä todelliselta"

Kommentti: NHL:n malliseura nousi koirankopista kattohuoneistoon – sydänsurut tekivät Tampasta Stanley Cup -mestarin

Nämä viisi asiaa tekivät Tampasta mestarin – Lightning suorastaan murskasi Dallasin erikoistilannepelaamisellaan